Fiecare luptă cu ce poate. Cum vorbesc cu susținătorii războiului lui Putin

Sunt subiecte din zona gri pe care încerc să le evit în discuțiile cu cunoștințele sau rudele mele pentru că, în cazul acelora, adevărul e undeva la mijloc, iar de acel adevăr nu depinde viața nimănui. Subiecte la care închid ochii și mergem mai departe, fiecare cu partea sa de adevăr. Nu acum. În cazul războiului din Ucraina adevărul e prea evident, deloc cusut cu ață albă. Există agresor și victimă și un tiran fără saț de putere care distruge viața a sute de mii de oameni din ambele tabere. Un psihopat care distruge poporul și statul ucrainean în văzul lumii întregi, îngenunchind și distrugând și propriul popor.

Dacă aveți prieteni sau rude victime ale propagandei rusești, care susțin că acesta nu e un război, v-am pregătit un ghid cu toate argumentele pe tavă.

„Ucraina e vinovată! De ce a continuat să alimenteze conflictul din estul Ucrainei și nu a recunoscut independența celor două republici?” Imaginează-ți că, la granița cu China, după multă propagandă și provocări armate, două regiuni vor să fie independente așa, peste noapte. În cât timp Federația Rusă le-ar pupa de la revedere și le-ar da și ceva în traistă la despărțire? Granițele Europei moderne au fost trasate demult, iar în 2022 nu e acceptabil să-ți extinzi imperiul mușcând din statele vecine.

„Ucraina e vinovată! Rusia doar vrea să apere drepturile etnicilor săi din estul Ucrainei.” Nu există alte metode să-ți pese de etnicii din afara granițelor tale decât luându-i cu tot cu teritoriu? Ale cui drepturi încearcă să le apere Rusia intrând peste ucrainenii din Harkov, Odessa sau Nikolaev?

Rusia doar a încercat să prevină un genocid!” Mass-media rusă folosește cuvântul genocid pentru conflictul dintre separatiștii din Lugansk și Donețk și militarii ucraineni. Genocid e atunci când se încearcă ștergerea de pe fața pământului a unui grup național, etnic sau rasial. Nu există fapte, nici măcar în presa rusă, care să demonstreze că militarii ucraineni au omorât oameni doar pentru că aceștia sunt ruși sau vorbesc limba rusă. Au fost operațiuni de reîntoarcere a teritoriilor și păstrare a integrității teritoriale.

Nu e război, armata rusă încearcă să demilitarizeze Ucraina!” Cei care cred că nu e război, sunt influențați de faptul că autoritățile rusești au interzis presei să folosească acest cuvânt. Atunci când armata unui stat invadează teritoriul altui stat, distruge orașe, lansează rachete pe aeroporturi și unde nimerește – e război. Cu excepția a 1-2 platforme independente, jurnaliștii cărora s-au ales cu dosare penale, presa din Rusia este controlată în totalitate, fie de către guvern sau se află în administrarea lui Iuri Kovalchiuk, om din anturajul lui Putin.

„Nu avem nevoie de NATO la granițele Rusiei!” Federația Rusă deja se învecinează cu NATO, având granițe terestre cu Estonia, Letonia și Lituania. A fost asta o amenințare până acum? NATO este o alianță militară din care fac parte 30 de țări care are la bază principiul „dacă ataci un membru, declari război celor 30 de țări care vor sări în ajutorul țării invadate”. Ucraina, având acum orașele bombardate de o armată străină și sute de mii de oameni încercând să se salveze prin refugiere, va dori să devină membru NATO? Mai mult ca niciodată.

„UE vrea să ia Ucraina!” În ultimii ani, poporul ucrainean și-a manifestat, inclusiv la alegeri, dorința de a deveni membru al Uniunii Europene. La fel ca Republica Moldova, cetățenii ucraineni vor să preia din modelele statelor dezvoltate, cu un nivel de trai înalt și libertate de mișcare și exprimare. De ce ai vrea și după 30 de ani să te asociezi cu un stat mai mult preocupat de expansiune decât de problemele și sărăcia din țara sa? După ce guști din democrație, mai vrei să locuiești într-un stat cu guvern care împușcă în tine?

Degeaba întreaga planetă lansează sancțiuni economice, Rusia e o putere de neînvins!” E încă o idee pe care presa rusă de propagandă o servește cetățenilor săi. Dacă rușii nu pot vedea la geamul lor războiul din Ucraina, doar ce le zice presa despre el, oamenii simpli sunt deja afectați de sancțiuni. Se văd cu ochiul liber. Mai puțin oligarhii care au zeci de roți de rezervă în asemenea situații. Rusia deține 11% din suprafața terestră a planetei noastre, iar economia sa reprezintă doar 1,5% din economia globală. Rusia are resurse naturale enorme, dar nu produce mai nimic, economia sa se învârte în jurul exportului de materie primă. Economia Rusiei e profund dependentă de cea globală, iar acest lucru se simte deja prin devalorizarea rublei, dispariția valutei străine, deconectarea de la sistemele de plată internațională și prețurile care au crescut ca pe drojdie.

„Putin e un lider puternic, Zelenski – un clown.” Da, Zelenski a fost un actor, deloc rău, dar acum, în fața poporului său, e un președinte curajos. Curajos în declarații și în apariții. Îl vezi printre soldați, victime, vorbind la toate tribunele internaționale unde i se oferă microfonul. Putin, de cealaltă parte, e un moșneguț posac și supărat că nu i-a mers planul. Arestează jurnaliști, oameni simpli și copii care merg să depună flori pentru victimele războiului din Ucraina. Toți acești oameni sunt victime. Iar tinerii ruși trimiși de Putin să-i aducă la picioare teritorii noi sunt la fel de victime cum sunt ucrainenii militari și civili omorâți în aceste șapte zile de război.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.