Fetița de pe terenul de fotbal

Mare agitație pe terenul școlii sportive de fotbal nr. 1 din Chişinău. Vestiarele sunt pline de băieței care își îmbracă uniformele, trag șosetele până la genunchi și… foc la ghete. Galeriile sunt supraîncărcate cu părinții și rudele copiilor. Cei mai vocali sunt tații, care au emoții mai ceva ca la Campionatul Mondial: „De ce stai? Fugi după minge!”, „Pasează! Pasează!”, „Nuuuuuu! Ce-ai făcut?!”, „Gooooooooooooool!”. Pe teren mișună o droaie de copilași, dar unul dintre ei se evidențiază – Victoria, singura fată.

Cea mai talentată

Despre posibilitatea de a juca fotbal, Victoria a aflat când era la grădiniță. Își împarte timpul liber cu terenul de fotbal și coechipierii săi deja de nouă luni, iar singurele lucruri care o evidențiază în timpul meciului sunt căștile roz de iarnă ce le poartă pe urechi, părul lung și auriu și dăruirea ei totală față de meci. „Cred că este aproape cea mai talentată dintre jucătorii noștri. La fiecare antrenament vine cu entuziasm și veselie. La început, băieții nu doreau să facă exercițiile în rând cu ea. Acum toți vor să fie cu ea în pereche, să facă toate exercițiile și să se joace împreună”, povestește Sergiu Munteanu, unul dintre antrenorii Clubul Sportiv Atletic Strășeni.

Femeile în fotbal

Dacă în echipă, dar și în clubul sportiv, Victoria nu a suferit mult timp din cauza stereotipurilor, acasă i se mai amintește uneori că fotbalul este un sport „masculin”. „Eu am încercat să-i spun că este un sport pentru băieți și nici echipă pentru fetițe nu este. Dar ea a insistat și a zis că va juca cu băieții. Mai avem timp până la 13 ani să jucăm în echipă de băieți, dar pe urmă o să vedem deja ce vom face. Timpul ne va arăta”, spune mama Victoriei, Aurica Bârlădeanu. „Sora mai mare a Victoriei îi spune că este băiat și nu fată, iar ea cam se supără. Dar eu ce pot să fac? Mergem înainte. Cam e disconfort, dar dacă ea vrea – mergem. Știți, ea e fetiță, și mă cred că o să mai meargă vreun an-doi și pe urmă o să-i displacă din cauza căzăturilor și loviturilor”, explică femeia. „La noi încă nu am văzut un fotbal de fete. Poate acum se mai schimbă lucrurile. Și fetele acum îs ca băieții și mai energici ca ei.”

În același timp, Victor Josu, unul dintre fondatorii clubului sportiv Atletic Strășeni regretă că, deocamdată, nu au posibilitatea de a se promova suficient încât să creeze și grupe de fete. „Lor le place și fotbalul. Iar atâta timp cât sunt interesate de acest sport și de mișcare, de ce să nu li se ofere și lor șansa să o facă în rând cu băieții? Fotbalul categoric nu este un sport exclusiv masculin. Astăzi nu prea mai există activități care pot fi separate pe criteriu de gen, mai ales în fotbal. Noi avem o Națională, avem un Campionat de fotbal. Pentru Moldova, echipele de fotbal feminin nu sunt o noutate, pentru orașul Strășeni ar fi, dacă am reuși să mărim clubul”, explică acesta.

Planuri multe, posibilități – puține

Clubul Sportiv Atletic și-a început activitatea prin înființarea secței de fotbal în august 2016. Astăzi, cei circa 80 de copii cu vârstele de la 5  la 11 ani care fac fotbal acolo, sunt antrenați de multipli campioni ai Moldovei la futsal și fotbal de plajă, jucători ai Naționalei de futsal a Moldovei, maeștrii în sport Alexandru Țâmbalist și Sergiu Munteanu. „Participăm cu 2 echipe în cadrul Campionatului National rezervat copiilor, iar celelalte echipe departajate pe categorii de vârste participă cu regularitate la turnee naționale și internaționale. Deși avem o scurtă perioadă de când activăm, Clubul a reușit  să atragă admirația oamenilor din fotbal. Am reușit să demonstrăm că sunt capabili de a o obține performanțe sportive”, spune Victor Josu. Deși în doar un an jumătate au reușit să atingă performanțe mari, pentru următorii ani, clubul sportiv își propune să crească și mai mult pregătirea copiilor, să participe cu regularitate la competițiile naționale. Totuși, pentru a realiza toate aceste planuri, ei au nevoie de infrastructură.

Astăzi, copiii se antrenează pe terenul de fotbal ce aparține gimnaziu de tip internat din Strășeni. În oraș sunt doar două terenuri de fotbal, al doilea aparținând școlii sportive – supraîncărcat și el. „Noi, fondatorii clubului avem un acord cu direcția gimnaziului, care ne permite să pregătim copiii acolo. Pentru o populație  de 18 mii de oameni, două stadioane sunt insuficiente. Iată de ce încercăm împreună cu administrația locală construcția unui teren de fotbal. Numai așa ceea ce ne-am propus poate avea un viitor, iar acești copii pot să-și împlinească visul de a deveni fotbaliști”, explică Victor Josu, unul dintre fondatorii clubului sportiv Atletic Strășeni.

„Avem foarte mare nevoie de un teren pe care să putem antrena copiii. Așa nu avem timpul necesar pe teren, nu reușim să ne ocupăm. Iar dacă plouă, durata de antrenament pe lună iarăși scade și nici nu avem unde ne antrena. Terenul internatului este foarte prost făcut, iar pe timp de ploaie, apa nu se scurge așa cum ar trebui”, recunoaște Sergiu Munteanu, antrenor CS Atletic Strășeni. Pentru costurile unui stadion deschis de 105m x 68m ar putea ajunge la nouă milioane de lei. „Federația Moldovenească de Fotbal ne va susține cu patru milioane, iar Primăria se angajează să ne susțină în realizarea proiectului. Totuși, cealaltă parte a sumei va trebui să o colectăm din donații. Sperăm cel mai mult să luăm un grant, care să acopere aceste cheltuieli”, spune Victor Josu.

Strictul necesar administrația clubului sportiv îl asigură din unele donații pe care le primesc și din taxa lunară achitată de părinții micilor fotbaliști. Taxa pe care o achită aceștia este 250 de lei pe lună.

Totuși, în acest an, administrația clubului sportiv speră să atragă cât mai multe donații din contul a 2% din impozitul pe venit al oamenilor de rând, care i-ar ajuta să întrețină și să promoveze clubul.

Dacă doriți să susțineți Clubul Sportiv Atletic Strășeni, le puteți dona 2% din impozitul dvs. pe venit. Codul Fiscal al clubului este 1015620007943.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.