Câte femei avem în domeniile cheie în Republica Moldova?

Sursa foto: Guvern/ Forumul primarilor Sursa foto: Guvern/ Forumul primarilor

8 martie este un prilej bun de a ne readuce aminte despre semnificația acestei sărbători – lupta pentru drepturi și egalitate de șanse pentru femei. Este și un prilej bun de a face anumite totaluri despre reprezentativitatea femeii în luarea deciziilor și rolul acestora în dezvoltarea țării din diferite domenii.

Femei în politică

Președinția 

Maia Sandu este al șaselea președinte de țară și prima femeie în această funcție. 

Totodată, o analiză a listei consilierilor prezidențiali arată că din cei 11 consilieri care fac parte din cabinetul președintei șapte sunt femei. Acestea sunt responsabile de politica externă, educație și cercetare, cultură, protecția mediului, relațiile cu diaspora. 

Funcția de secretar general adjunct al aparatului președintelui este ocupată tot de o femeie. Funcția de secretar general este vacantă.

Parlament

În Parlamentul de legislatura a XI-a sunt 41 de femei deputate din 100.

De asemenea, cinci din cele 11 comisii permanente sunt conduse de femei, ceea ce constituie peste 45%. 

În componența Biroului permanent al Parlamentului peste 30% sunt femei. Una din cele două funcții de vicepreședinte de Parlament este ocupată de o femeie.

Guvern

Din cei 16 membri ai Guvernului patru funcții sunt deținute de femei. În actualul Cabinet de Miniștri: Cristina Gherasimov ocupă funcția de viceprim-ministră pentru Integrare Europeană, Veronica Mihailov-Moraru – ministră a  Justiției, Iordanca-Rodica Iordanov – ministra Mediului, Ala Nemerenco – ministra Sănătății

Din cele 11 autorități administrative centrale subordonate Guvernului trei sunt conduse de femei: Natalia Bejan, directoare la Agenția investiții, Aurelia Hanganu, directoare la Agenția Cercetare și Dezvoltare și Elena Țîbîrnă, directoarea CNAS.

Consiliul Suprem de Securitate

Consiliul Suprem de Securitate, un organ ce analizează domeniul asigurării securității și apărării naționale, este condus de președinta Maia Sandu. 

Din cei opt membrii din oficiu ai acestui organ doar una este femeie – guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu. CSS are și 16 membri numiți, dintre care șase sunt femei.

Femei primare

La alegerile locale generale din 5 noiembrie din 2023 pe cele 898 de funcții de primar au fost alese 215 femei primare, reprezentând 24,02% din numărul total de primari aleși.

Comparativ cu alegerile precedente, numărul acestora a crescut cu doar 2%. Vârsta medie a primarelor este de 49 de ani. Cea mai tânără primară are 25 de ani (s. Chirsova, UTA Găgăuzia), primara cu cea mai multă experiență de viață are 69 de ani (comuna Obreja Veche, raionul Fălești). 

Din cei 9993 de consilieri locali, 4032 sunt femei, ceea ce reprezintă 40,35%.

Femei în justiție

Curtea Constituțională

Curtea Constituțională este condusă de o femeie. Funcția de președintă a Înaltei Curți este deținută de Domnica Manole. 

Din ceilalți cinci judecători trei sunt bărbați și două femei – judecătoarele Liuba Șova și Viorica Puică.

Comisia Pre-Vetting

Pentru că sistemul judecătoresc trece printr-o reformă, iar una din structurile care are rolul decisiv este Comisia Pre-vetting, am decis să vedem cine sunt membrii acesteia. 

Comisia de evaluare a integrității viitorilor lideri din justiție este alcătuită din șase membri, trei dintre care au fost numiți de către Parlament, iar ceilalți trei au fost propuși de partenerii de dezvoltare. 

Dintre cei șase, patru sunt femei -Victoria Henley, Nona Tsotoria, Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu.

Femei în afaceri

Femei la conducerea băncilor

Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, este al cincilea guvernator al BNM și este prima femeie în această funcție.

Deși pe site-ul BNM încă mai figurează 11 bănci comerciale, în realitate acestea sunt zece la număr (după ce în ianuarie 2024 Victoriabank a achiziționat BCR Chișinău).

Funcția de conducere este ocupată de o femeie doar la Banca Comercială ProCredit Bank – Irina Coroi-Jovmir. Iar la Banca de Finanțe şi Comerț funcția de președintă interimară este ocupată de Svetlana Mironova. 

Femei în fruntea celor mai mari companii din Moldova

Un clasament anual SEE Top 100, întocmit de SeeNews, a arătat 10 companii cu cele mari venituri în 2022. Acestea sunt: Moldovagaz, Lukoil-Moldova, Rompetrol Moldova, Energocom, Compania comercială Moldretail Group, Floarea Soarelui, Premier Energy, Loteria Națională a Moldovei, Agrofloris-Nord și Petrom Moldova.

Din cele zece companii doar două au femei în frunte: Floarea Soarelui – este condusă de Stela Ostrovețchi, iar Agrofloris-Nord este condusă de Maria Korobanenko.

Femei în sectorul social

Femei în universități

În total avem 13 de instituții de învăţământ de stat și opt de învățământ privat. 

Din acestea doar patru universități de stat sunt conduse de femei: 

  1. Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”  
  2. Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți 
  3. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice 
  4. Universitatea de Stat din Taraclia 

Din cele opt instituții private de învățământ superior, doar două sunt conduse de rectore:

Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova și Institutul de Știinţe Penale și Criminologie Aplicată. 

Femei în cinematografie

La Gala Premiilor Cineaștilor din anul curent au fost premiate șase filme la diferite categorii. Niciunul dintre acestea nu a fost regizat de o femeie. 

Laureate ale premiului național

Lista laureaților Premiului Național din 2023 a însumat personalități din nouă domenii de activitate. Trei premii au fost înmânate femeilor: 

  1. Larisa Turea, scriitoare, dramaturgă, Maestru în Artă, pentru lucrarea „Cartea foametei”, 
  2. Nina Corcinschi, directoare a Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, pentru lucrările de critică literară, 
  3. Ilona Stepan, directoare artistică și prim-dirijoră a Capelei Corale Academice „Doina” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, prim-dirijoră a Corului Național de Cameră al Sălii cu Orgă, Artistă a Poporului, pentru întreaga activitate. 

Un premiul a fost înmânat Departamentului „TeleFilm-Chișinău” al Companiei „Teleradio- Moldova” din care face parte și redactora Lucia Tăut.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.