Federatia Rusă şi Ucraina în apărarea Transnistriei

Federatia Rusă şi Ucraina în apărarea Transnistriei! Dmitri Medvedev şi Victor Ianukovici urmează să discute săptămâna viitoare, în cadrul unei întâlniri bilaterale, problema transnistreană. Cea mai importantă chestiune de pe agenda de lucru a celor doi sefi de stat este anularea blocadei economice a regiunii, după impunerea acesteia, în anul 2006, de către autoritătile de la Chişinău.

Liderii separatişti de la Tiraspol speră că în urma întâlnirii celor doi şefi de stat, la sprijinul Moscovei acordat regiunii se va adăuga şi cel al Kievului. Chişinăul este îngrijorat de faptul că, în rezultatul vizitei lui Medvedev la Kiev, în perioada 17-18 mai, ar putea fi deschisă frontiera ucraineană pentru mărfurile transnistrene, ceea ce ar echivala cu ridicarea blocadei economice impuse Transnistriei, în 2006, de către autorităţile de la Chişinău, informează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citând surse din Ministerul de Externe al Rusiei. Esenţa declaraţiei comune a preşedinţilor ucrainean şi rus ar revigora intenţia de a coordona eforturile celor două ţări în vederea reglementării transnistrene, ambele fiind părţi garante şi mediatoare în acest proces. De asemenea, în declaraţie va fi reiterată poziţia celor două state în legătură cu prezenţa trupelor de pacificare în regiunea transnistreană: acestea trebuie să rămână şi să fie sprijinite. Acest lucru va constitui o replică la intenţia preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu de a înlocui actualele forţe de pacificare coordonate de Rusia prin observatori şi poliţişti internaţionali. Declaraţia comună a celor doi şefi de stat ar putea conţine un apel la părţile aflate în conflict de a se abţine de la acţiuni unilaterale, pentru a nu complica situaţia. O astfel de acţiune ar fi, potrivit Nezavisimaia Gazeta, recenta propunere pe care preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a adresat-o României: de a se ralia procesului de negocieri în problema conflictului transnistrean.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.