"Fără frontiere" – Interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă

De Luca Niculescu

Peste cateva zile au loc alegeri legislative in Republica Moldova. Ţara vecină este guvernată de mai bine de un an de o coaliţie intitulată "Alianţa pentru Integrare Europeană". Aici se află partide de orientări politice diferite, dar care au acelaşi scop: apropierea ţării de Europa.

In ce măsură alegerile ar putea schimba destinul european al Moldovei? Stăm de vorbă cu domnul Iurie Reniţă, ambasadorul Moldovei la Bucureşti.

Bună ziua şi vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia noastră.

Iurie Reniţă: Bună ziua şi mă bucur foarte mult şi sunt extrem de onorat de a fi invitatul dvs la această frumoasă emisiune cu un titlu atat de simbolic şi de sugestiv: "Fără frontiere". Chiar de la bun inceput aş dori să exprim marea doleanţă, nu numai a mea, dar a tuturor conaţionalilor noştri: o Republică Moldovă fără frontiere cu UE.

Realizator: Guvernul Republicii Moldova a făcut paşi importanţi pentru angajarea ţării pe drumul european – a spus preşedintele roman Traian Băsescu acum două zile. Cat de mare, sincer, este această dorinţă in Moldova de a adera la UE? Cum o evaluaţi?

Iurie Reniţă: Este una foarte consistentă şi considerabilă, şi apreciez foarte mult aprecierile domnului preşedinte Băsescu vizavi de dorinţa Republicii Moldova de integrare in UE. Aş mai suplimenta faptul că rezultatele sunt profund impresionante vizavi de acest proces. Conform unor estimări mai recente, dar şi anterioare, 65-75% din cetăţenii Republicii Moldova şi-au exprimat dorinţa fermă de integrare europeană. Deci, există o bază solidă şi un număr suficient de consistent al cetăţenilor noştri de a-şi vedea viitorul in UE, de a impărtăşi şi de a beneficia de nişte valori comune.

Realizator: Credeţi că valorile comune ii interesează sau faptul că vor putea să lucreze acolo mult mai uşor decat o fac acum, că vor putea să plece acolo mult mai uşor decat o fac acum?

Iurie Reniţă: Cu certitudine este o simbioză şi a unora, şi a altor aspecte. E vorba şi de valori, dar şi de posibilităţile pe care le oferă UE, deopotrivă atractive şi foarte importante.

Realizator: Să vorbim despre relaţiile dintre Romania şi Republica Moldova. Citeam undeva un interviu al dvs – pe Mediafax, de altfel -, spuneaţi că, pană in 2008, Romania era ţara nr.1 pentru schimburi comerciale. De cand Romania a intrat in UE, acest lucru nu mai e valabil; Romania a scăzut, nu mai este nr.1. Care este situaţia acum, de fapt?

Iurie Reniţă: Ne-am dori foarte mult ca acest fapt să fie valabil şi in continuare. Evident, conştientizăm perfect că aderarea Romaniei la UE a impus unele restricţii, de altfel fireşti, şi noi exigenţe. De aceea ne străduim la Chişinău să valorificăm cat mai plenar oportunităţile noi apărute in relaţiile cu Romania. E vorba de a ne racorda cu mai multă insistenţă şi mult mai bine la standardele şi la exigenţele UE ce ţin de aspectele economice, financiare şi de altă natură, fiindcă odată cu aderarea Romaniei exigenţele sunt mult mai sporite. Ne-am obişnuit anterior intr-un mod mai lejer, mai simplu de a face comerţul, şi actualmente sunt necesare eforturile suplimentare, evident.

Realizator: Sunt investitori din Republica Moldova in Romania? In ce investesc?

Iurie Reniţă: Să ştiţi că-i avem şi avem 3.500 de intreprinderi cu capital moldovenesc preponderent aici, in Romania – şi aş dori să fac o referire la judeţul Prahova, unde este un exemplu concludent de colaborare frăţească in sensul adevărat al cuvantului, unde investiţiile din Republica Moldova sunt considerabile şi oarecum a fost modificată structura investiţiilor. Dacă anterior era vorba de agricultură, de aspecte tradiţionale care sunt caracteristice celor două maluri ale Prutului, preponderent in agricultură, acum oarecum structura s-a modificat şi avem investiţii in domenii oarecum noi pentru noi – e vorba de fibre, de conductoare electrice, şi e legat şi aici de faptul că investiţiile romaneşti in Republica Moldova, care actulamente constituie 7% din suma totală a investiţiilor, au inceput să fie mai consistente. De aici, oarecum, a fost modificată şi structura investiţiilor moldoveneşti aici.

Realizator: Dar de ce tocmai judeţul Prahova, pentru că nu este la malul Prutului, din cate ştiu? Cum vă explicaţi că in judeţul Prahova sunt atatea investiţii moldoveneşti?

Iurie Reniţă: Să ştiţi că au venit investitorii acolo unde li s-au oferit posibilităţile cele mai propice. Consider că aici selecţia n-a fost deloc intamplătoare, mai ales că avem şi o fabrică de vinuri la Ceptura, unde proprietari sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Vedeţi că au identificat un judeţ unde ar putea să-şi aplice cu multă dexteritate anume cunoştinţele pe care le-au avut anterior.

Realizator: Apropo de condiţii propice: de ce ar investi o intreprindere din Romania in Republica Moldova? Ce ar atrage-o acolo, dincolo de faptul că, sigur, se vorbeşte aceeaşi limbă?

Iurie Reniţă: Actuala alianţă de guvernare de la Chişinău a reuşit să creeze un cadru legal şi financiar foarte atractiv. De aceea, vă asigur că orice investiţie, fie ea pur romanească, fie ea mixtă, in Republica Moldova este mai mult decat binevenită. Evident că ne-am dori ca investiţiile romaneşti să fie mult mai consistente, mult mai sigure, şi chiar am adresat in repetate randuri mesaje foarte clare către investitorii din Romania: Vă rog, cu mai multă certitudine, cu mai multă siguranţă, treceţi Prutul şi investiţi! Investiţi in Republica Moldova! Să ştiţi că nu considerăm… Investiţiile pot fi considerate de unii chiar ca o imixtiune in treburile interne ale Republicii Moldova, dar ne dorim foarte mult asemenea "ingerinţe" – adică, echivalentul investiţiilor. Categoric ne dorim foarte mult. Avem, evident, şi investiţii din alte ţări, dar cred că comunitatea istorică, culturală, lingvistică ne face să reuşim mult mai uşor să punem la punct multe lucruri absolut necesare, atat la Bucureşti, cat şi la Chişinău. De aceea, consider că e absolut necesar ca să avansăm considerabil pe domeniul investiţiilor romaneşti.

Realizator: Asta va depinde probabil şi de rezultatul alegerilor de săptămana viitoare. Sunt alegeri legislative. In calitate de ambasador, nu o să vă rog să comentaţi ce se intamplă pe scena politică de la Chişinău; vreau să vă intreb ce se va intampla in Romania pe 28 noiembrie? Cum organizaţi?

Iurie Reniţă: In Romania au fost deschise opt secţii de votare: două la Bucureşti, una la Iaşi, avem la Constanţa, la Galaţi, la Braşov, la Cluj-Napoca şi la Timişoara. E pentru prima dată cand avem posibilitatea de a deschide un număr atat de impunător de secţii de votare. Scopul nostru a constat in oferirea, in crearea tuturor condiţiilor adecvate pentru buna desfăşurare a alegerilor şi mai ales pentru a le oferi cetăţenilor Republicii Moldova, care au o cetăţenie sau dublă sau triplă cetăţenie… – nu contează, este mult mai important că sunt cetăţeni ai noştri şi noi avem obligaţiunea, in calitate de ambasadă care reprezentăm interesele lor, ale statului şi ale lor aici, in Romania, să le oferim posibilitatea de a-şi exercita dreptul la vot. Deci, aş face un apel călduros către toţi cetăţenii Republicii Moldova să vină pe data de 28 noiembrie la alegeri, să-şi aleagă judeţul, secţia de votare in funcţie de zona in care se află. Este extrem de important prezenţa domniilor lor, deoarece astfel vom reconfirma dorinţa noastră de a transforma procesul de integrare europeană in unul ireversibil.

Realizator: Cam la ce participare vă aşteptaţi? Mai ales că pană acum, din cate imi spuneaţi, erau puţine secţii de votare şi numărul lor a crescut – erau două şi vor fi opt, după cum spuneaţi.

Iurie Reniţă: La una cat mai numeroasă. Una consistentă şi una care ar contribui de o manieră serioasă la consolidarea orientării noastre proeuropene.

Realizator: Spuneaţi intr-un interviu că doriţi ca relaţia dintre Moldova şi Romania să fie mai puţin lirică şi ceva mai pragmatică. Vi se pare că aţi reuşit să faceţi acest lucru de cand sunteţi ambasador?

Iurie Reniţă: Ei bine, tocmai m-aţi prins intr-un moment foarte liric, e vorba de cel autumnal, aşa că nu vom putea să eliminăm totalmente aspectul liric; dar categoric sunt adeptul unei simbioze reuşite intre elementul liric şi cel practic. Anul ce l-am parcurs, anul in care a guvernat şi guvernează pană in prezent Alianţa pentru Integrare Europeană, a fost caracterizat prin acţiuni foarte concrete. Dacă vom lua programul de guvernare al actualei alianţe pentru patru ani, să ştiţi că pe parcursul unui an de zile, vizavi de raporturile cu Romania, am reuşit in proporţie de 95% să realizăm obiectivele propuse, deşi el a fost stabilit pentru o perioadă de patru ani de zile. Fireşte, a fost un an plin de semnificaţii, plin de acţiuni concrete şi unul foarte consistent.

Realizator: Vă mulţumesc foarte mult pentru prezenţa in această emisiune. Sperăm ca pe 28 noiembrie să aveţi cat mai mulţi concetăţeni care vin să voteze, evident, in Moldova, dar şi aici in Romania, in cele opt secţii de care vă ocupaţi dvs.

Iurie Reniţă: Vă mulţumesc şi eu foarte mult şi iarăşi reiterez mesajul de la inceputul emisiunii: ne dorim extrem de mult o Moldovă fără frontiere vizavi de UE. Vă mulţumesc şi eu foarte mult.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.