Fara autonomie locala poarta Europei va ramine inchisa

in ultimele zile autoritatile de la Chisinau au facut gesturi reverentioase la adresa Europei, lasind sa se intrevada ca la noi totul ar fi O.K. Si raportorii Consiliului Europei, in replica, sugereaza ca Republica Moldova progreseaza pe calea democratizarii si de aceea monitorizarea ei ar putea fi incetata la anul. Asa sa fie oare?

Nu poate fi contestat faptul ca de la o vreme au aparut si semne bune. Cooperarea dintre guvernare si opozitie in vederea racordarii sistemului politic moldovenesc la standardele occidentale pare promitatoare. Au fost adoptate o serie de legi si hotariri menite sa deetatizeze presa de stat, sa bata in cuie independenta puterii judecatoresti, sa lichideze politia politica prin instituirea unor servicii speciale aflate sub un strict control parlamentar, sa incurajeze o competitie electorala efectiv echitabila si corecta etc. Mai ramine ca toate aceste reforme deja votate sa fie puse in aplicare. Cum clasa politica ne indeamna sa avem rabdare, noi nu fortam o usa deschisa. Asteptam, totodata, sa fie initiate inca cel putin trei reforme fara de care europenizarea regimului politic de la Chisinau este pur si simplu imposibila. Vorba e de reorganizarea procuraturii, care trebuie scoasa din subordinea puterii executive, de crearea unei televiziuni publice cu adevarat independente si, in fine, dar nu si in ultimul rind, de restabilirea autonomiei locale. Toate sunt importante. Totusi, cea din urma are, cred eu, are o semnificatie aparte.

Independenta judecatorilor, procurorilor si jurnalistilor, transparenta si corectitudinea procesului electoral, dar si depolitizarea Serviciului de Informatii si Securitate, sunt niste lucruri capitale. Toate aceste prefaceri urmeaza sa creeze o situatie principial noua, nemaipomenita pina acum, pe diverse planuri: in institutiile statului, in mass-media, in raporturile dintre guvernare si societate. Exista, insa, o reforma care trebuie sa restabileasca doar ceea ce a existat deja: si anume autonomia locala. Aceasta, precum se stie, in ciuda avertismentelor venite dinspre Europa, a fost darimata dupa venirea comunistilor la putere. in urma acestui fapt au fost practic surpate temeliile pe care se sprijina orisice regim democratic. Asta pentru ca sistemul teritorial-administrativ de tip sovietic nu functioneaza pur si simplu in conditiile unei societati pluraliste. Fara sa intru in amanunte, vor spune doar ca de acest adevar se conving acum pina si terminatorii autonomiei locale.

in urma contrareformei din 2003 au saracit primariile, s-a latit birocratia, s-a extins coruptia si s-a accentuat debandada generala. in situatia cind pina si Rominia este atentionata de UE ca judetele ei sunt prea mici pentru a fi viabile, raioanele noastre sunt niste mlastini in care mor si principiile, si initiativele, si bunul simt. Dimensiunile lor minuscule exclud din start aplicarea unor programe de dezvoltare impuse de cerintele integrarii europene. Raioanele sunt, insa, destul de mari pentru a se constitui in niste cuiburi clientelare aflate la cheremul unor familii sau clanuri nomenclaturiste. Birocratia locala privatizeaza ilicit, de fapt, domeniul statului. in acest mediu nu exista, desigur, nici concurenta politica, nici competitie profesionala. Aici dau roade nu ideile, nu platformele, nu calitatile personale, cu numai nepotismul, interesul meschin si pricopseala pe seama statului si a contribuabililor la buget.

Raionul sub forma lui actuala e un antisistem incompatibil cu orisice regim democratic. E un anacronism. Dar nu unul oarecare, ci unul extrem de indaratnic. E un antisistem beton care stie sa se reproduca si sa se apere. Faptul acesta nu trebuie sa ne mire. El este profitabil si pentru birocratia locala, dar si pentru administratia centrala care isi asigura un spate tare la nivel local, fiind astfel in masura sa-si perpetueze puterea politica pina la calendele grecesti.

Antisistemul nu doreste schimbarea si va cauta s-o evite cu orice pret. Iata de ce refacerea autonomiei locale e cel mai dificil lucru din toate cite trebuie facute pentru a pretinde intrarea in Europa. Fara ea poarta UE va ramine pentru noi zavorita. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.