Familie, despărţită de un polițist de frontieră! Soţia cu un copil în Republica Moldova, iar tatăl şi trei copii – în Suceava

O familie din Suceava este despărţită printr-o decizie a unui poliţist de frontieră. Cei doi soți au plecat în Republica Moldova pentru a schimba paşaportul expirat al soţiei, însă femeia nu mai are voie să se întoarcă în Romania timp de 18 luni, scrie Digi24.

Potrivit sursei citate, poliţia de frontieră afirmă că a acţionat corect, în timp ce reprezentanţii serviciului de imigrări spun că femeia era legal în România.

De o lună, membrii familiei Pascar sunt separaţi de o graniţă. Mama nu are voie să intre în România din cauza unei interdicţii aplicate de un poliţist de frontieră din Iaşi. Femeia şi fetiţa de nouă luni stau la rude, în Republica Moldova, iar tatăl şi ceilalţi trei copii locuiesc la Capu Codrului, în Suceava.

Ioan şi Liuba sunt căsătoriţi din 2004. Tatăl este cetăţean român, mama-cetăţean moldovean. Femeii i-a expirat permisul de şedere în România încă din 2012. Au amânat intrarea în legalitate pentru că nu aveau 4000 de lei, sumă care trebuia achitată în contul asigurărilor de sănătate. În septembrie anul acesta, s-au hotărât să meargă la Biroul pentru Imigrări de la Suceava.

Mi s-a spus că este și o altă variantă, aceea de a plăti la o asigrare privată pe trei luni în sumă de 270 de lei. Mi s-a eliberat un bon pentru permisul de ședere”, spune Ioan Pascar.

Femeia a fost amendată cu 800 de lei pentru ședere ilegală în România. Pentru că şi paşaportul îi expirase, Liuba Pascar a obţinut un document temporar de la consulat, pentru a putea călători în Republica Moldova. Un poliţist de frontieră din Iaşi a considerat, însă, că femeia este în ilegalitate.

Bărbatul a contestat în instanță decizia polițistului de frontieră de la Iași și așteaptă acum rezultatul.

Reportajul integral poate fi văzut AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.