Expert: Moldova nu este o rută importantă pentru migranţii ilegali

Expertul IDIS „Viitorul”, Iurie Gotişan, e de părere că Republica Moldova nu este o rută importantă pentru migranţii ilegali de a ajunge în una din ţările UE. Despre aceasta expertul scrie în nouă ediţie a Buletinului de Politică Externă cu genericul „Securitatea frontalieră în contextul viitorului regim liberalizat de vize”.

În lucrarea sa, autorul explică de ce în eventualitatea liberalizării regimului de vize moldovenii nu vor „invada” Europa, atentând la securitatea acesteia. Potrivit lui, cele mai multe cazuri de migraţie ilegală sunt depistate la punctele de trecere a frontierei Moldovei cu România, urmat de Chişinău-Aeroport şi cele cu Ucraina. „De regulă, acesta este traseul cel mai „preferat” pentru migranţii ilegali de a ajunge în una din ţările UE prin România”, spune expertul.

„Moldovenii utilizează mai multe metode de a ajunge ilegal în UE. Una din căile folosite poate fi mituirea unui oficial consular al UE în Republica Moldova pentru obţinerea vizei. Suma poate ajunge chiar până la 2000 euro. Cumpărarea unui paşaport românesc sau polonez este o altă opţiune. Cei interesaţi pot plăti sume cuprinse între 300 şi 800 de euro, însă, de obicei, majoritatea documentelor de călătorie sunt false. Falsurile de regulă „nu rezistă” în faţa scanerelor de documente, iar posesorii unor asemenea acte sunt depistaţi de către Poliţia de Frontieră cu uşurinţă”, opinează expertul.

Autorul aduce şi alte exemple de migrare ilegală. „Unii preferă să se ascundă în trenuri sau camioane. Serviciile de frontieră au şi pentru aceştia un „leac” şi anume scanerele moderne pentru vehicule. În sfârşit, o altă modalitate, poate cea mai periculoasă pentru viaţa celor ce o încearcă, este traversarea Prutului în barcă sau înot. Oficialii europeni şi-au manifestat, nu o dată, iritarea faţă de cei care forţează liberalizarea regimului de vize cu UE unor ţări ex-sovietice. Totuşi, cazurile descrise se înregistrează din ce în ce mai rar în ultima perioadă", conchide autorul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.