Evghenia Guțul, candidata Șor, a devenit bașcană. Iată cum va arăta Găgăuzia conform promisiunilor ei electorale

Sursa foto: partidulsor.md

„În decurs de doi ani, cu al nostru candidat, Evghenia Guțul, vom transforma Găgăuzia într-un plai de vis!”, este unul dintre mesajele principale ale campaniei electorale a candidatei partidului Șor. Plaiul de vis promis are aeroport, parc de distracții, îndemnizații mari pentru copii. Are salarii mai mari cu 30%, ajutoare la pensionari, infrastructură de jumătate de miliard de euro. Promisiunile au fost întărite și de câțiva cântăreți ruși.  

Cine este Evghenia Guțul

Evghenia Guțul are 37 de ani, este juristă. S-a născut în Etulia, Găgăuzia, e căsătorită și are doi copii. 

Potrivit jurnaliștilor de la Moldova Curată nu a fost publicată informație despre activitatea anterioară a Evgheniei nici pe platformele Partidului Șor, nici la evenimentele publice sau în alte resurse. „Nu se știe ce funcții a ocupat ea până în prezent. Nici unde și-a demonstrat capacitățile de conducere și administrare, necesare unei persoane care pretinde la funcția de conducere a unei regiuni”, au accentuat jurnaliștii 

Declarația ei de venit arată că în ultimii doi ani Evghenia Guțul și soțul ei au avut venituri în total de 159.243 lei și 25 de mii de euro. Cei mai mulți bani – 25 de mii de euro – i-au primit cadou. A indicat în declarație un minibus din 2010 și o mașină din 2016. 

Sursa: partidulsor.md

Politiciana Evghenia Guțul 

Potrivit jurnaliștilor de la Nokta, pe paginile personale de pe rețelele de socializare, Guțul pledează pentru drepturile femeilor. Dar a avut și o întrevedere cu liderul Partidului Liberal Democrat, succesorul lui Vladimir Jirinovski, Leonid Slutsky, care a fost acuzat în repetate rânduri de hărțuire sexuală.  

„Suntem, ca să spunem așa, un partid pro-rus. Vrem să fim în continuare prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict”, a spus Guțul astăzi după anunțul rezultatelor preliminare ale turului doi al alegerilor. Potrivit barometrului iData din martie 2023, regiunea găgăuză se simte cea mai atașată cultural de Federația Rusă în comparație cu celelalte raioane din Republica Moldova. 

GăgăuziaLand și investiții de jumătate de miliard de euro 

În cadrul unei emisiuni televizate despre prioritățile Evgheniei, aceasta a spus că a fost un pas bine gândit să candideze la funcția de bașcană: „Eu fiind locuitoare a satului Etulia, știu cum să schimb situația din regiunea mea. Aș vrea ca toate cunoștințele mele să le îndrept spre bunăstarea Găgăuziei noastre și a poporului nostru”. 

Totuși, președintele partidului, Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, a fost mai darnic la capitolul „promisiuni pentru găgăuzi”.

„Dacă vreți ca totul să rămână pe vechi, cum a fost, bineînțeles că puteți să votați pentru acel partid care, de fapt, a condus până acum Găgăuzia, însă nu a făcut nimic”, se arată într-un comunicat de pe pagina partidului. În altul, Șor spune că „am venit către voi cu un singur scop – de a transforma Găgăuzia într-un plai de vis. Este o ambiție personală. Am prezentat un program concret de investiții de jumătate de miliard de euro – drumuri, parcuri, iluminat, toată infrastructura, aeroport, GăgăuziaLand. Majorarea, în doi ani, cu 30 % a salariilor bugetarilor și pensiilor, asigurarea a 7.000 de locuri de muncă.” Nu a indicat de unde va lua acești bani.  

Într-un alt comunicat, Șor a anunțat că până la 1 august, „le vom oferi pensionarilor din Găgăuzia tichete alimentare în valoare de 700 de lei lunar”. Nici de data asta nu este menționată sursa acestor bani.  

„Investiție în educație”

Încă o promisiune de-a lui Șor, condiționată de victoria Evgheniei Guțul, se referea la „deschiderea în Găgăuzia a câtorva universități în care va asigura toate locurile cu finanțare bugetară. „Am avut, recent, negocieri cu mai multe universități din Rusia. Am obținut acordul de principiu al acestora pentru deschiderea reprezentanțelor în Găgăuzia. În cazul absolvirii acestor studii, tinerii din Găgăuzia vor primi două diplome – a Republicii Moldova și a Federației Ruse”, se arată în comunicat.  

„Un aeroport în Găgăuzia până la 1 iunie 2025 dacă va câștiga Evghenia Guțul”  – a fost o altă promisiune a lui Șor. „Acest proiect va costa aproximativ 100 de milioane de euro. Va permite crearea a aproape 4.000 de locuri de muncă. Iar în timpul funcționării aeroportului vor activa în jur de 2.000 de specialiști. Vă promit că aeroportul de pe teritoriul Găgăuziei va deveni un hub între Est și Vest”, se arată în comunicat. 

„O indemnizație unică de 1.000 de euro va fi acordată în Găgăuzia, la nașterea copilului, după ce candidatul Evghenia Guțul, va câștiga cel de-al doilea tur al alegerilor din 14 mai”. Aceasta este o altă promisiune făcută în campania electorală pentru alegerea bașcanului din 2023.  

„În cazul victoriei Evgheniei Guțul la alegerile din 30 aprilie, Ilan Șor o va ajuta să găsească o soluție pentru compensarea a 50% din facturile pentru lunile de iarnă pentru toți pensionarii din Găgăuzia”, este titlul unui alt comunicat de presă al partidului. 

Cine a finanțat campania electorală a Evgheniei Guțul? 

Potrivit investigației Nokta, Guțul a încasat 898 mii de lei pentru campania ei electorală în două săptămâni (3-17 aprilie). Nu a primit niciun ban de la Partidul Șor, ci de la persoane fizice. Printre ei se numără primari din raionul Orhei, patru deputați din fracțiunea Șor, nouă pensionari și opt șomeri, antreprenori, asistenți sociali și alții.  

De asemenea, în susținerea ei au avut loc mai multe concerte. Artiștii ar fi cântat gratuit. Pentru că în raportul financiar prezentat Comisiei Electorale Centrale, la „servicii de scenă” suma indicată este „zero”. Printre artiști se numără Ian Raiburg, Ionel Istrati, formația „Lume”.  

Câteva vedete rusești (care și-au arătat susținerea față de invazia rusească în Ucraina) au făcut campanie electorală pe rețelele social: Nikolai Baskov, Filip Kirkorov și Stas Mihailov. Au cântat imnul Găgăuziei în limba rusă.  

   

Câștigul Evgheniei Guțul și atribuțiile ei în funcția de bașcan 

Evghenia Guțul a fost votată de 27.376 de oameni. Oponentul ei a obținut cu aproape 2.500 de voturi mai puțin, ceea ce o face bașcană a Găgăuziei pentru următorii patru ani.  

Statutul, atribuțiile și obligațiile Guvernatorului Găgăuziei sunt: 

  • exercită conducerea activității autorităților administrației publice. Poartă răspundere pentru exercitarea atribuțiilor cu care este învestit prin lege; 
  • este garantul executării Regulamentului Găgăuziei, al asigurării drepturilor și libertăților omului și cetățeanului; 
  • asigură menținerea statutului Găgăuziei, funcționarea coordonată și interacțiunea autorităților publice ale ei; 
  • reprezintă autonomia pe teritoriul Republicii Moldova și în relațiile internaționale; 
  • conduce Comitetul Executiv al Găgăuziei; 
  • semnează legile locale; 
  • numește și destituie funcționari din administrația locală; 
  • are drept de inițiativă legislativă în Adunarea Populară a Găgăuziei. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.