Europarlamentar: „Cu Rusia nu poți fi sigur niciodată”/ INTERVIU

Portalul Moldova.ORG a realizat un interviu în exclusivitate cu europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu care este și vicepreședintele Grupului PPE – cel mai mare grup politic din Parlamentul European. Domnul Marinescu a fost desemnat europarlamentarul anului 2014 la categoria Cercetare și Inovare, distincție care i-a fost oferită pe 19 martie în cadrul galei anuale „MEP Awards”, organizată de revista The Parliament.

Moldova.ORG: Domnule Marinescu, Uniunea Europeană va elimina în curând regimul de vize pentru cetățenii Republicii Moldova. Materializarea acestui deziderat urmează să aducă multe beneficii moldovenilor. În ce măsură această decizie este importantă și pentru UE?

Marian-Jean Marinescu: Uniunea Europeană este un partener comercial major pentru Republica Moldova. Un regim de călătorie fără vize va stimula relațiile economice dintre UE şi Republica Moldova, pentru că oamenilor de afaceri și antreprenorilor moldoveni le va fi mult mai ușor să călătorească în UE oricând se ivesc noi oportunități de afaceri. Acest lucru va fi în avantajul cetățenilor moldoveni, dar evident și al partenerilor europeni.

Și turismul european va avea, desigur, de câștigat de pe urma ridicării vizelor, pentru a da un al doilea exemplu de beneficii pentru UE.

Moldova.ORG: Ultimele evenimente din țara vecină, Ucraina, pun în pericol stabilitatea politică și securitatea Republicii Moldova. Cum ar putea afecta situația din Crimeea Republica Moldova în contextul securității regionale?

Marian-Jean Marinescu: Ce s-a întâmplat in Crimeea este foarte grav si este de neacceptat. Chiar dacă situația din Moldova (Transnistria) este diferită de Ucraina (Crimeea), cu Rusia nu poți fi sigur niciodată. Cred că singura soluție pentru a crea siguranța necesară Moldovei este o poziție fermă a UE privind perspectiva de aderare și chiar o foaie de parcurs rapid pentru aderare.

Moldova.ORG: Credeți că Uniunea Europeană a susținut Ucraina suficient de mult, ținând cont că oamenii au ieșit în stradă pentru a apăra valorile europene?

Marian-Jean Marinescu: UE a susținut Ucraina şi era şi normal să fie aşa, pentru că eforturile pro-Europa ale cetățenilor trebuie apreciate şi sprijinite. Ucraina are privirea îndreptată spre Vest, pentru că sunt europeni și pentru că își doresc să fie europeni, așa cum au declarat şi colegii ucraineni prezenți la Congresul Partidului Popular European de la Dublin din aceasta lună. Iar Europa nu-și va întoarce privirea.

S-a oferit sprijin pe mai multe fronturi: diplomatic, financiar, politic. S-au trimis mediatori în Ucraina, s-au făcut numeroase vizite la faţa locului, s-a discutat cu autoritățile şi s-a militat pentru reconciliere. Eforturile diplomatice au fost considerabile. Se discută alocarea de fonduri suplimentare pentru a sprijini Ucraina să depășească perioada dificilă prin care trece, iar UE a anunțat că va ajuta Ucraina să-și asigure aprovizionarea energetică. Discuțiile pentru încheierea unui acord de asociere și de liber schimb între UE și Ucraina au fost reluate. S-a anunțat deja că partea politică a acordului de asociere va fi semnat pe 21 martie, în cadrul summitului Consiliului UE. Va urma cel de liber schimb.

Moldova.ORG: Transnistria reprezintă un „focar” care ar putea izbucni în orice moment. Ce face Uniunea Europeană pentru a identifica soluții pentru reglementarea pașnică a acestui conflict?

Marian-Jean Marinescu: Una dintre direcțiile de acțiune în relația dintre UE şi Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic este tocmai identificarea unor soluții durabile pentru situația din Transnistria. Cred însă că e nevoie de mai mult decât de sprijinul diplomatic de până acum pentru ca situația din Transnistria să nu escaladeze și conflictul să înceteze. Şi cred că UE trebuie să ocupe un rol central de acum înainte. După cum am mai spus, formatul 5 plus 2 lasă mult de dorit. Trebuie schimbat. Cred că Transnistria nu ar trebui să facă parte din viitorul grup de discuții. UE ar trebui sa fie actorul principal alături de Moldova și Ucraina.

Moldova.ORG: Drepturile omului în regiunea transnistreană au devenit un subiect de discuții pe agenda Parlamentului European. Pe lângă dezbateri și rezoluții adoptate în plen, ce alte acțiuni sunt întreprinse pentru a ajuta locuitorii regiunii separatiste să-și cunoască și să-și apere drepturile? Întreprindeți și vizite la Tiraspol sau doar la Chișinău?

Marian-Jean Marinescu: Republica Moldova este pe punctul de a semna un acord de asociere cu UE. Unul dintre domeniile de cooperare prevăzute în acord vizează tocmai respectarea de către R. Moldova, ca viitor partener al UE, a drepturilor şi libertăților omului, a valorilor democrației, bunei guvernanțe, principiilor economiei de piață, dezvoltării sustenabile. Aceste drepturi şi libertăți trebuie respectate pe tot teritoriul Moldovei, inclusiv în Transnistria.

La Chișinău am fost de multe ori, am avut chiar un birou europarlamentar acolo. La Tiraspol nu am fost. Nu vreau să am în pașaport o stampilă nelegitimă a autorităților nelegitime de la Tiraspol.

Moldova.ORG: După schimbarea configurației parlamentare din luna mai, există posibilitatea ca noul plen al Parlamentului European să manifeste o poziție mai reticentă față de Parteneriatul Estic?

Marian-Jean Marinescu: Sunt convins că partidele cu tradiție din Europa, care au sprijinit până acum țările din vecinătatea Europei, își vor păstra majoritatea în noua legislatură. Chiar dacă va crește ușor numărul euroscepticilor și al politicienilor extremiști, PPE, S&D si ALDE vor păstra o majoritate suficientă pentru orice decizie. Nu cred, așadar, că va crește reticența față de Parteneriat, din contră. Eforturile vecinilor estici vor fi apreciate și sprijinite ca și până acum. Iar eu, dacă voi fi reales, voi milita în continuare pentru acest lucru.

Interviu realizat de Valeriu Gonța.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.