EGMONT și cele 7 acorduri de colaborare în domeniul spălării banilor

 De Cătălina Gromov

Timp de 4 zile, la Chișinău se află 150 de reprezentanţi ai circa 50 servicii din statele-membre a EGMONT. Reuniunea este găzduită de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Experții specializați s-au întîlnit în premieră în țara noastră și urmează a semna 7 acorduri de colaborare în domeniu. Scopul acestei şedinţei solemne a Grupului internaţional de unităţi de inteligenţă financiară EGMONT este eficientizarea sistemului de prevenire şi combatere a spălării banilor şi sporirea cooperării internaţionale în acest domeniu.
 

În luarea sa de cuvînt, Vlad Filat a spus că Republica Moldova, alături de alte state, s-a angajat ferm în prevenirea şi combaterea fenomenului de spălare a banilor, dar şi a fenomenului de finanţare a terorismului.
“Apreciem colaborarea eficientă pe care o avem cu cele 120 state membre, care permite efectuarea unui schimb rapid de date necesare în contracararea eficientă a spălării banilor şi finanţării terorismului. Astăzi, cînd economia Republicii Moldova se integrează cu paşi rapizi în cea mondială, orice infracţiune economică, cum ar fi însuşirile, escrocheriile, delapidările, evaziunile fiscale etc. poate fi privită prin prisma spălării banilor, iar dezvoltarea rapidă a tehnologiilor IT permite un vast spaţiu de manevre în acest sens”, a spus Prim-ministrul.

Premierul a menţionat că Guvernul susţine eforturile autorităţii naţionale responsabile de analiza, monitorizarea şi investigarea faptelor suspecte de implicare în spălarea banilor şi acordă asistenţa necesară în asigurarea tehnico-materială şi financiară pentru a corespunde standardelor internaţionale în domeniu. “Astfel, toate aceste acţiuni, care au fost susţinute atît de instituţiile bancare, cît şi de societatea civilă, în final s-au soldat cu stabilirea unui sistem eficient de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului în Republica Moldova. Acesta a contribuit substanţial la stabilirea condiţiilor pentru edificarea mediului necesar efectuării tranzacţiilor financiare transparente. Implementarea acestui sistem asigură instituţiilor financiare reducerea riscului de a fi expuse fraudelor financiare, spălării fondurilor obţinute ilicit, fapt care în consecinţă sporeşte gradul de credibilitate pe pieţele externe, precum şi consolidează corectitudinea tranzacţiilor financiare”, a precizat premierul.

Vlad Filat a specificat că exigenţele timpului, standardele internaţionale, inclusiv evoluţia proceselor infracţionale, stabilesc noi priorităţi şi provocări pentru sistemul autohton. “Avansarea în domeniul circulaţiei informaţiei, capitalului, persoanelor, bunurilor şi serviciilor necesită modificarea concepţiei tradiţionale şi a atitudinii faţă de crimele transnaţionale. Asemenea abordare a fost susţinută de către partenerii noştri europeni în cadrul negocierilor privind încheierea Acordului de asociere Republica Moldova –Uniunea Europeană. Ca urmare, Guvernul a aprobat Strategia naţională de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului pentru anii 2010-2012 şi a Planului de acţiuni anual pentru implementarea acesteia”, a subliniat prim-ministrul.

Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, a spus că evoluţia proceselor economice au determinat avansarea acţiunilor de prevenire, combatere a fraudelor în diverse sectoare ale economiei. El a menţionat că Republica Moldova, alături de alte state europene, a reacţionat adecvat la situaţia creată, creînd premize pentru a exclude posibilităţile utilizării sistemului autohton financiar-bancar şi nebancar în scheme de spălare a banilor sau finanţare a terorismului, precum şi pentru înlăturarea cauzelor şi condiţiilor, care generează aceste fraude.

Viorel Chetraru a precizat că succesul contracarării acestor tipuri de fraude grave, presupune existenţa unui nivel eficient şi ramificat de cooperare internaţională. Directorul CCCEC a precizat că pînă acum structura pe care o conduce a semnat 22 de acorduri bilaterale de colaborare în domeniu, iar în cadrul acestui eveniment preconizează semnarea a încă 7 acorduri.

Forul îşi va desfăşura lucrările în perioada 11-14 octombrie. Republica Moldova a obţinut statut de membru al Grupului EGMONT în mai 2008.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.