Eficacitatea vaccinului chinezesc Sinopharm pusă la îndoială. De ce?

China se aștepta ca vaccinurile Sinopharm să fie un punct central al programului diplomatic din țară – un vaccin ușor de transportat, care să protejeze nu doar cetățenii chinezi, ci și o mare parte a lumii în curs de dezvoltare, donând 13,3 milioane de doze Sinovac și Sinopharm în mai multe țări.

Însă compania care a realizat două variante de vaccinuri împotriva coronavirusului se confruntă cu mai multe întrebări referitoare la eficiența acestora. De la bun început, a existat o lipsă de transparență a datelor de testare din ultimul stadiu. 

Una din țările care a început imunizarea în masă cu vaccinul Sinopharm a fost țara insulară Seychelles. Mai mult de 60% din populația sa a fost vaccinată cu serul chinezesc, devenind cea mai vaccinată națiune din lume. Însă recent, a fost atestată o creștere a cazurilor, insula fiind nevoită să intre din nou în carantină națională. 

Dintre populația vaccinată complet, 57 la sută au primit Sinopharm, în timp ce 43 la sută au fost vaccinați cu AstraZeneca. 37% din noile cazuri active sunt la persoanele care au fost complet vaccinate, potrivit ministerului sănătății. 

Accesul la vaccinuri eficiente 

De luni de zile, experții în sănătate publică s-au concentrat pe încercarea de a reduce diferențele de acces la vaccinul Covid-19 dintre națiunile bogate și cele mai sărace. Acum, oamenii de știință avertizează că țările în curs de dezvoltare care aleg să utilizeze vaccinurile chineze cu ratele lor de eficacitate relativ mai slabe, ar putea ajunge să rămână în urma țărilor care selectează vaccinurile produse de companiile americane sau europene. Acest decalaj ar putea permite pandemiei să continue în țările care au mai puține resurse pentru a o combate.

Oamenii de știință spun că infecțiile repetate sunt normale, deoarece niciun vaccin nu este 100% eficient. Dar experiența din Seychelles contrastează puternic cu Israelul, care are a doua cea mai mare acoperire de vaccinare din lume și a reușit să înlăture virusul. Un studiu a arătat că vaccinul Pfizer pe care l-a folosit Israelul are o eficiență de 94% în prevenirea transmiterii. În această săptămână, numărul de cazuri zilnice noi confirmate de Covid-19 pe milion de persoane în Seychelles a fost de 2.613,38, comparativ cu 5,55 în Israel.

Unii oameni de știință spun că este din ce în ce mai clar că vaccinul Sinopharm nu oferă o cale clară spre imunitatea colectivă, mai ales atunci când se iau în considerare multiplele variante care apar în întreaga lume.

Cum funcționează vaccinul Sinopharm?

La începutul anului 2020, Institutul de produse biologice de la Beijing a creat un vaccin inactivat împotriva coronavirusului numit BBIBP-CorV. Acesta acționează învățând sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Anticorpii se atașează de proteinele virale, așa-numitele proteine ​​spike.

Vaccinul Sinopharm se administrează în două doze (0,5 ml) injectate intramuscular. OMS recomandă un interval de 3-4 săptămâni între prima și a doua doză. Potrivit OMS, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării a fost de 79%.

La începutul lunii mai, anul curent, după alte studii asupra vaccinului chinezesc, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat o estimare a eficacității de 78,1% și au autorizat vaccinul pentru utilizare de urgență.

Citește și: Cum funcționează vaccinul chinez cumpărat de Moldova

Vaccinul Sinopharm este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, printre care Emiratele Arabe Unite, Argentina, Serbia, Ungaria și Republica Moldova.

Până la sfârșitul lunii februarie 2021, au fost administrate peste 43 de milioane de doze, dintre care 34 de milioane în China. La nivel european, vaccinul este utilizat în Serbia și Ungaria. 

Republica Moldova a primit o donație de 150 mii de doze de vaccin Sinopharm din partea Chinei la sfârșitul lunii aprilie curent.

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.