DW: Discordie cu iz rusesc în alianţa de guvernare la Chişinău

De Vitalie Călugăreanu, Medana Weident

Basarabenii sărbătoresc marţi "Ziua Tricolorului". Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, se află la Bucureşti, unde s-a întâlnit deja cu Traian Băsescu.

Relaţiile liderului de la Chişinău cu partenerii de coaliţie s-au tensionat în ultima vreme, din cauza refuzului său de a participa la parada militară de la Moscova, pe 9 mai. Analiştii cred că distrugerea alianţei de guvernare este iminentă.

„Mihai Ghimpu a acceptat să meargă în România şi a provocat un scandal cu Federaţia Rusă”. Acest reproş la adresa lui Mihai Ghimpu a fost formulat de către preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov.

El l-a certat pe liderul de la Chişinău pentru că nu şi-a coordonat cu alianţa de guvernare plecarea la Bucureşti şi pentru refuzul de a pleca la parada de la Moscova din 9 mai.

Pentru participarea Republicii Moldova la evenimentul respectiv se pronunţă şi premierul moldovean Vlad Filat, lider al PLDM. Filat a susţinut o conferinţă de presă intitulată: "Poziţia PLDM faţă de funcţionalitatea Alianţei pentru Integrare Europeană şi perspectivele Alianţei”.

În ajunul vizitei sale la Bucureşti, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a reconfirmat că decizia sa de a nu participa la parada din 9 mai de la Moscova este ireversibilă şi definitivă.

„Armata sovietică a intrat pe teritoriul Moldovei până la război, iar după a contribuit la instaurarea regimului separatist de la Tiraspol”, a menţionat Ghimpu.

În replică, deputatul comunist Eduard Muşuc l-a numit pe liderul moldovean fascist:

“Ghimpu confirmă deschis şi clar că el face parte din gaşca aceea de fascişti care a pierdut în 1945. Eu altfel nu pot înţelege această declaraţie”.

La rândul său, liderul de la Chişinău a răspuns că neparticiparea sa la parada militară cu ocazia zilei victoriei de la Moscova nu înseamnă că el nu condamnă fascismul:

„Neparticiparea mea la Moscova nu înseamnă că eu nu condamn fascismul. L-am condamnat, nu o singură dată!”.

Pe parcursul vizitei oficiale a delegaţiei Republicii Moldova în România au fost semnate şase documente importante, inclusiv Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între cele două state, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

La întrevederea avută cu preşedintele moldovean, Traian Băsescu a reiterat promisiunea de a sprijini Republica Moldova.

„Ca stat donator al UE, mai bine susţinem Republica Moldova decât alt stat”, a declarat preşedintele român. El a menţionat că România este dispusă să acorde tinerilor din Republica Moldova 5000 de burse în universităţile sale, în loc de 2100 câte sunt oferite în prezent.

În ajunul vizitei, liderul de la Chişinău a făcut public numele viitorului ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti. Este vorba de Iurie Reniţă. Deocamdată nu se ştie dacă România a dat undă verde pentru această candidatură.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.