Dovezi exclusive! Proiectul “Republika Budjak”, inspirat de Moscova/ VIDEO

Moldova.ORG a scris anterior despre scenariul creării unei aşa-zisei republici Budjak pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei, dar și despre reținerea de către Serviciul de Informații și Securitate a unuia dintre organizatorii acțiunilor de promovare a întemeierii unui “nou stat” – Maxim Stepaniuk, originar din orașul Bender, cetățean al Federației Ruse.

Stepaniuk a fost expulzat de pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani, iar cauza penală continuă. În acest dosar sunt bănuiți de complicitate mai mulți cetățeni moldoveni.

Pe Internet a apărut un video în care Maxim Stepaniuk povestește, cu lux de amănunte, la inițiativa cui s-a implicat în această mișcare, dar și cine stă în spatele proiectului.

Proeictul este promovat de centrele strategice din Federația Rusă sub paravanul Mișcării de Eliberare națională (NOD) din Rusia.

Organizația este una politică cu viziuni apropiate administrației de la Kremlin și este cunoscută pentru acțiunile sale și în Crimeea, dar și în estul Ucrainei.

Potrivit experților, acțiunile acestei organizații din ultima jumătate de an pe teritoriul regiunii Odesa și Găgăuziei poartă mai mult un caracter de testare  unor proiecte subversive în sudul Ucrainei și Republicii Moldova.

Președintele NOD este deputatul Dumei de stat din partea partidului Rusia Unita, Evghenii Fedorov.

Федоров Евгений Алексеевич Руководитель Центрального штаба НОД

Conform mărturiilor lui Stepaniuk din video, în proiectul “Republika Budjak” mai sunt implicați și Dmitrii Soin, ex-ofițer al serviciilor speciale transnistrene care locuiește în Moscova și care coordonează site-ul tiras.ru, Nikita Komarov, expert al centrelor Federației Ruse implicate în soft power pentru Republica Moldova, dar și lideri ai clubului de fani Spartak Moscova.

maxim stepaniuk vkontacte

Maxim Stepaniuk/Vkontakte

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.