Pe fundal de destabilizare politică în Moldova, Moscova pune în aplicare scenarii separatiste în sudul regiunii

Serviciile de securitate ale Moldovei şi Ucrainei au reţinut persoane care puneau la cale scenarii de destabilizare în sudul regiunii prin crearea unei aşa-zisei republici Budjak. Potrivit unor surse, investigaţiile principale demonstrează implicarea în acest caz a unor centre din Federaţia Rusă.

Astfel, pe 28 şi 29 octombrie în regiunea Odesa a avut loc congresul extraordinar al organizaţiei separatiste „Rada Populară a Bassarabiei”, la care a fost votată o declaraţie cu privire la unirea Basarabiei ucraineşti cu Găgăuzia şi crearea „republicii Budjak”.

„Noi, locuitorii social activi ai Basarabiei de Sud şi ai Găgăuziei uniţi de un scop comun de a restabili dreptatea istorică, sporirea protecţiei şi a nivelului de viaţă a cetăţenilor declarăm despre obiectivul nostru de a crea republica Budjac. Vedem în acest act realizarea dreptăţii istorice şi sociale, dar şi o garanţie unică a securităţii noastre”, se arată în textul declaraţiei, citat de infocenter-odesa.com.

Aceeaşi sursă scrie că participanţii la eveniment au fost salutaţi cu mesaje de salut de ex-vicepremierul Victor Stepaniuc, episcopul de Bălţi şi Făleşti Machel, ex-başcanul Mihail Formuzal şi ex-premierul Vasile Tarlev.

De notat că ieri în UTA Găgăuzia a avut loc un miting cu participarea tinerilor în susţinerea creării „republicii basarabene Budjak””.„Noi suntem pentru Budjak”, au scandat participanţii la miting. Activiştii au afişat placate pe care erau inscripţionate „Da- Budjaku!”, „Salutăm Rada Populară a Basarabiei”.

Serviciul de securitate al Ucrainei califică Rada populară a Basarabiei ca o organizaţie separatistă. O parte din activiştii acesteia, printre care jurnaliştii Ariom Buzila şi Elena Glişinskaia au fost arestaţi şi condamnaţi. În acelaşi timp, unul din liderii acestei organizaţii Alexei Litvinenko a declarat „Rada are destule forţe ca să reziste SBU-ului”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.