Dorinţa Rusiei creşte – Moldova, te vreau!

De Victoria Ungureanu

Una dintre organizaţiile de prestigiu din SUA “Stratfor” a realizat o analiză cu privire la actuala situaţie, prin care trece politica R.Moldova şi bănuielile privind doza de influenţă a Rusiei în Moldova. Articolul este întitulat “Perspectivele pentru influenţa Rusiei în Republica Moldova” şi abordează mai multe situaţii din trecut prin care a trecut ţara noastră, cât şi dorinţa Rusiei de a se aşeza în capul mesei, chiar dacă ar fi în rol de musafir în R.Moldova.

Eşecul referendumului din 5 septembrie a fost datorită influenţei venite din partea Rusiei şi a comuniştilor, se specifică în articol, amintind de unul dintre personajele principale din peisajul politic moldovenesc-Vlad Filat. „Liderul împreună cu colegii săi sunt mai preocupaţi de avansare intereselor personale şi de partid, decât de cele ale coaliţiei”, ceea ce ne face probabil să credem că riscul de a pierdere a democraţiei în faţa comunismului creşte continuu.

“Rusia a semnat, de asemenea, că un alt lider al coaliţiei, Marian Lupu, un fost lider comunist care a trecut de partea AIE pentru câştiguri politice, dar nu a obţinut rezultatele dorite, devenind astfel, în esenţă, un agent liber dispus să lucreze şi pentru cel mai mare ofertant”, se specifică în articol.
 

Despre ceea ce în presa noastra de la Chişinău nu se scrie, dar se scrie în SUA, este propunerea Rusiei adresată fostului preşedinte al R.Moldova, Vladimir Voronin: “Potrivit unor surse STRATFOR, Rusia a cerut fostului preşedinte şi liderului comunist Vladimir Voronin, de a arunca greutatea sa, fie în spatele lui Lupu sau să construiască o coaliţie cu Filat după alegeri, care ar putea da o lovitură fatală AIE”.

Cel mai nefavorizat din această situaţie va fi Mihai Ghimpu, consideră organizaţia Stratfor:” Oricum, cel care are de pierdut din toate aceste lucruri va fi, probabil preşedintele ţării, care acţionează cu ardoare pro-Vest (în special pro-România), Ghimpu, a cărui popularitate a fost în declin”.

Dacă se vor adeveri presupunerile venite de peste ocean, atunci într-adevăr democraţia după alegerile din 28 noiembrie, nu va mai fi ca la ea acasă, iar speranţă şi dorinţa de a încerca să se repare greşelile unor lideri politici, va fi una cu eşec.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.