Discrepanţe privind numărul votanților din Găgăuzia? Este vorba de 26 mii de alegători

Comisia Electorală Centrală va elabora un demers către Parlamentul R.Moldova şi eventual către Adunarea Populară a UTA Gagauz-Yeri (organ legislativ local), în care va solicita armonizarea legislației electorale.

O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către CEC, după ce secretarul comisiei, Andrei Volentir, a atenţionat că listele electorale din cadrul scrutinului din 22 martie, din Găgăuzia, conţin discrepanțe.

Astfel, potrivit lui Andrei Volentir, există o discrepanţă de circa 26 mii de alegători din listele electorale folosite la scrutinul din 22 martie și, respectiv, numărul de alegători oferit de primăriile locale inclus în Registrul electronic al alegătorilor.

”Numărul alegătorilor înscriși în listele electorale, conform primăriilor din UTA Găgăuzia, este de 105 mii, în timp ce numărul alegătorilor înscriși în Registrul electronic al alegătorilor, date oferite tot de aceleaşi primării din UTA Găgăuzia, este de peste 131 de mii. Această discrepanță de circa 26 de mii de alegători este în măsură să modifice direct rezultatul scrutinului”, a spus Andrei Volentir.

O altă discrepanţă atenţionată de secretarul CEC a fost cea legată de dreptul de vot al deţinuţilor din autonomie. Astfel, potrivit lui, Volentir, în UTA Găgăuzia persoanele deținute nu au dreptul la vot, deși R.Moldova a aderat la convenţii internaţionale care oferă acest drept. „Astfel, legislaţia electorală locală nu corespunde nu doar legislaţiei naţionale, ci şi prevederilor internaţionale”, a menţionat Volentir.

Pe de altă parte, Alexandru Simionov, membru CEC, nu a fost de acord şi chiar a criticat abordarea acestui subiect de Andrei Volentir. „Consider că aceste discuții nu trebuie să aibă loc în cadru public, ci pe intern, Aceste declarații pot influența instanța de judecată care urmează să valideze rezultatele scrutinului”, a spus Simionov.

În final, Iurie Ciocan, preşedintele CEC, a propus ca demersul CEC, care va include propuneri de modificare a legislaţiei electorale, să fie expediat, după validarea de către instanţa de judecată a rezultatelor scrutinului din 22 martie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.