Din cimitir în secțiile de votare: În listele electorale se regăsesc Constantin Tănase, Emil Loteanu sau Mihai Volontir// RISE

Din cimitir în secțiile de votare. Numele a sute de persoane decedate se regăsesc în listele electorale care oficial pot să-și aleagă viitorul președinte. Reporterii RISE Moldova au verificat peste 300 de persoane decedate, dintre care 100 pot vota. În lista sufletelor moarte, se regăsește și tatăl președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care va valida rezultatele alegerilor, dar și alte personalități, printre care regizorul Emil Loteanu și actorul Mihai Volontir.

Imaginaţi-vă un cimitir uriaş de mii, zeci şi, posibil, sute de mii de oameni. Acest cimitir a crescut, an de an, pe listele electorale, fără ca autoritățile să caute și să separe viii de morți.

Prin cimitire, în căutarea alegătorilor

RISE Moldova a încercat să afle cât de mare este acest cimitir. Pentru aceasta, reporterii au mers atât la cimitirul Sfântul Lazăr, cel mai mare din ţară, cât şi la Cimitirul Central, unde sunt înmormântați, de regulă, cei care au făcut parte din elita politică, culturală și de afaceri a țării.

Am verificat, în special, persoanele care au decedat în perioada 2014-2016, dar şi persoane care au încetat din viață cu 5-10 ani în urmă. Punctul de pornire a fost fotografierea crucilor şi a mormintelor pentru a avea numele, prenumele, data nașterii şi cea a morţii celor în cazul cărora s-au făcut verificări.

O parte din datele care permit identificarea persoanelor, inclusiv codul personal, au fost făcute publice în 2009, când, după alegerile din 5 aprilie, mai multe partide au pus la îndoială numărul prea mare de alegători de pe liste: cu aproximativ 400.000 mai mulți decât în 2007. În această bază de date am identificat codurile numerice personale ale mai multe persoane decedate din cele două cimitire din Chișinău, pe care, ulterior, le-am verificat în registrul on-line de stat al alegătorilor.

Alegători și după 15 ani de la moarte

La Cimitirul Central, numit în popor și cel de pe strada Armenească, ne întâmpină, chiar de la intrare, un grup de cerșetori care se ascund de arșiță la umbra unui copac. De cald ce este, nici nu încearcă să vină în urma noastră ca să ceară ceva.

Cavoul din beton al familiei Drangoi domină zona. Una dintre persoanele înmormântate aici este Valentina Drangoi, așteptată să voteze pe 30 octombrie 2016 la secţia de votare 1/041 din incinta Liceului Mihai Eminescu, din sectorul Botanica. Teoretic, fiind decedată de 15 ani, aceasta ar fi putut vota până acum la zece scrutine: alegerile parlamentare din 2005, alegerile 2009 – ordinare şi repetate, la cele din 2010 şi 2014 şi la alegerile locale din 2003, 2005, 2007, 2011 şi 2015.

Ceva mai sus, nu departe de cavou, se află mormântul actorului Mihai Volontir. Pe 15 septembrie, de la moartea acestuia se va împlini un an. În vecinătate, se află şi locul de veci al cântărețului și compozitorului Anatol Dumitraş. Sunt trei luni de la moartea lui.

Continuăm periplul în cimitir. Numărul mormintelor noi nu este atât de mare. Locul de veci al Olgăi Roşcinscaia şi cel al lui Valentin Velicovici sunt unul lângă altul. Olga a murit anul trecut, iar Valentin anul acesta. Şi ei sunt aşteptaţi să voteze la secţia 1/133 de pe strada Drumul Viilor 26A, în incinta blocurilor de studii ale Universităţii de Stat din Tiraspol.

Găsim şi mormântul jurnalistului Constantin Tănase, tatăl preşedintelui Curţii Constituționale. Deşi e în lumea celor drepţi de doi ani, pe 7 septembrie 2016 numele lui era inclus pe listele electorale.

Și la cimitirul Sfântul Lazăr, reporterii RISE au verificat mai multe persoane decedate în anii 2014-2016. Aproape 100 dintre numele acestora nu erau radiate din registrul alegătorilor.

Emil Loteanu și rușinea lui Iurie Ciocan

În listele electorale apare și numele marelui regizor Emil Loteanu, înmormântat încă din anul 2003 la cimitirul Vagankovo din Moscova.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, susține că îi este ruşine de ceea ce se întâmplă, dar zice că nu este vina instituției. „Și în listele alegătorilor din acest an va figura şi regretatul Emil Loteanu. Şi asta, din cauză că rudele nu au legalizat certificatul de deces al acestuia eliberat de autoritățile din Rusia, la organele de evidenţă a populaţiei din Republica Moldova, ca să poată fi exclus din lista alegătorilor”, declara Ciocan.

Iurie Ciocan, în prezent membru al Comisiei Electorale, afirmă că deși în liste ar putea fi mai multe persoane decedate, Registrul de Stat al Alegătorilor, care în baza codurilor numerice personale, permite luarea în evidenţă a fiecărui cetățean cu drept de vot exclude posibilitatea votului multiplu.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.