Din banii noștri: Final de sezon politic. Sezonul epidemiologic continuă

Săptămâna curentă, din punct de vedere politic, a durat doar o singură zi. Situația amintește de sezonul final din Game of Thrones, unde conform „ritmului” serialul ar fi trebuit să se termine pe la sezonul al 12-lea sau 13-lea, de fapt, totul a fost grăbit în ultimele două episoade din sezonul 8. La fel și în serialul politicii moldovenești, unde în ziua de luni toate bombele care ar fi trebuit să explodeze în timpul săptămânii au fost detonate într-o după amiază.

Întâi, situația politică, legată de moțiunea de cenzură înaintată Guvernului condus de Ion Chicu, s-a „dezamorsat” prin respingerea acesteia. Apoi, sezonul politic s-a terminat cu închiderea sesiunii Parlamentare. În continuare, urmează o vacanță în care scenariștii pregătesc cel mai probabil următorul sezon care va avea ca plot alegerile prezidențiale și cine știe, poate și alegeri  parlamentare anticipate. Dar să le luăm pe rând.   

 Luni, 20 iulie

Ziua de luni a avut de toate. Întâi, înainte de ședință s-a anunțat că în cel mai „convenabil mod” cu putință, doi deputați de la Partidul Șor s-au îmbolnăvit de COVID-19. Ulterior, majoritatea a anunțat rapid desfășurarea ședinței Parlamentului, în timp ce deputații din Partidul Șor dădeau testele la coronavirus. Până la ora 14:00, când începuse ședința, doar trei deputați lipseau din plen, unul din circumstanțe obiective (Ilan Șor, anunțat în căutare deja de un an de zile) și alții doi din circumstanțe medicale (Vladimir Vitiuc și Igor Himici, anunțați drept bolnavi de COVID). 

Mai multe despre ședința de luni seara puteți citi în „Rezumat din Parlament”. Niște spoilere aici – moțiunea nu a trecut, obținând doar 46 de voturi din 51. Totodată a fost închisă sesiunea de primăvară, tot în grabă. 

Politic, respingerea moțiunii, la pachet cu închiderea sesiunii, pare să fi trimis toți deputații în vacanță. Marea problemă însă este că nimeni nu se poate duce din țară, așa că, în continuare, sezonul politic deși este încheiat, poate pregăti surprize. 

Marți, 21 iulie

Ziua de marți a fost de mahmureală. Ședința de luni s-a terminat în jurul orei 23:00, iar abia a doua zi am avut anumite deznodăminte. Întâi de toate, Andrian Candu a promis „surprize” și faptul că Fracțiunea sa va propune mai multe proiecte pentru „o sesiune extraordinară” a legislativului. Conform procedurii, o asemenea sesiune poate fi inițiată la cererea a 26 de deputați, dar pentru a începe ședința este nevoie de 51 de deputați. 

Deputații ȘOR au anunțat a doua zi că doar cei doi deputați anunțați de ieri sunt infectați de COVID-19. Au fost testați Reghina Apostolova, Marina Tauber, Violeta Ivanov, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan. Toate rezultatele au fost negative. Nimeni nu știe rezultatul lui Ilan Șor. 

Oficial, până acum au fost 5 cazuri de deputați infectați de COVID. Teoretic, cei 5 pot să-și facă propria fracțiune, sau măcar un grup parlamentar pentru început. 

Miercuri, 22 iulie

Ziua de miercuri a fost ziua emisiunilor. Ion Chicu a dat un interviu pentru AGORA, Zinaida Greceanîi a fost la NTV Moldova – o raritate pe scena politică. Și Diacov a fost la JurnalTV, iar Vlad Bătrîncea la TV8 și Andrei Năstase tot la TV8, dar la altă emisiune. De fapt, principalele idei pe care le scoatem din aceste emisiuni au fost următoarele teze și poziții ale partidelor:  

  1. PSRM: Moțiunea dacă trecea – era haos 
  2. PSRM: Faptul că moțiunea nu a trecut dăunează opoziției. 
  3. PDM: A fost o încercare disperată
  4. Bătrîncea: „Alianța haosului” a eșuat. 
  5. PAS/PPDA: Noi îi batem la prezidențiale. 
  6. Chicu: Noi o să guvernăm pentru popor. 

Joi, 23 iulie

Între timp în Moldova politicienii se dau în judecată reciproc. Ies la iveală mai multe detalii despre procesul prin care Maia Sandu l-a dat în judecată pe prim-ministrul Ion Chicu, pentru că ultimul a afirmat că Maia Sandu a votat pentru concesionarea aeroportului către Avia-Invest. Maia Sandu spune că așa ceva nu s-a întâmplat și cere 100 de mii de lei, pentru a fi donați unor familii cu mai mulți copii. 

Deputata Pro-Moldova Ruxanda Glavan anunțat că îi va da în judecată pe deputații Bogdan Țîrdea și Vladimir Odonostalko, ambii socialiști, pentru unele acuzații făcute de ultimii în adresa primei. 

Tot în această zi, Ministerul rus de interne l-a anunțat în căutare pe primarul de Bălți Renato Usatîi – o decizie asupra aplicării unui mandat de arest „in absentia” urmând să fie luată în curând. Usatîi s-a declarat nevinovat și l-a acuzat pe Dodon că ar fi orchestrat „prin intermediul amicilor săi” un dosar penal politic la Moscova.

Vineri, 24 iulie 

Tradiția știrilor de vineri, în care este implicat Plahotniuc, continuă. Astfel, o cerere de dare în căutare a fostului președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, de către autoritățile moldovenești a fost respinsă de către Interpol.  

Igor Dodon pregătește o emisiune nouă „Președintele Răspunde”, de această dată, invitând jurnaliștii la el, la Condrița, complex care aparține statului și unde Dodon se află doar în virtutea funcției pe care o deține. Acesta a spus într-un teaser că „va face un tur prin sere jurnaliștilor, dar, nu le va da tușonka”. 

Între timp, în Moldova

Între timp, în această săptămână, am trecut de cifra de 3000 de angajați ai sistemului medical infectați cu COVID-19, din momentul începerii pandemiei. Dintre aceștia 975 încă se află la tratament. 

Până în prezent în Moldova au decedat din cauza pandemiei 721 de persoane, 35 în această săptămână. 

Totodată, starea de urgență în sănătatea publică a fost prelungită până pe data de 31 august. =

Schemele din anii precedenți ar putea să aibă efecte foarte dure pentru Moldova. Astfel, noi riscăm să plătim circa 900 de milioane de euro în urma procedurii de reziliere a contractului cu AviaInvest, compania care concesionează aeroportul din Chișinău. Totodată, alte 50 de milioane de lei ar urma să fie cerute de firma care organiza programul moldovenesc cu „cetățenia prin investiție”. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.