Descifrarea celor 2,6 mlrd. dolari de asistenţă externă Moldovei

Premierul moldovean Vlad Filat a precizat luni, într-o conferinţă de presă că o parte din asistenţa de 2,6 miliarde de dolari (peste 1,93 miliarde de euro) reprezintă sumele pe care Republica Moldova le-a negociat deja.

Este vorba de acordul de aproximativ 600 milioane dolari cu FMI, cei peste 270 milioane acordaţi de guvernul american în cadrul Corporaţiei "Provocările Mileniului".

Cel mai mare finanţator este comunitatea europeană, care acordă Moldovei 500 milioane de euro. Ţările membre ale UE acordă peste 187 milioane de euro, dintre care 102 milioane din partea României. Contribuţia SUA este de peste 227 milioane euro, iar organismele financiare internaţionale urmează să acorde aproximativ un miliard de euro.

52% din întreaga sumă reprezintă granturi, iar 48% – bani pe care Republica Moldova îi va accesa cu o rată a dobânzii de 0-1,2% având operioadă de graţie 5-10 ani.

Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Melanie Marlett a declarat în cadrul conferinţei că Republica Moldova merită sprijin deplin al comunităţii internaţionale ca să devină o economie de succes şi să-şi realizeze visul de integrare europeană. „Guvernul trebuie să aibă încredere că partenerii îşi vor onora promisiunile şi să-şi menţină angajamentul în domeniul reformelor", a spus ea.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.