Demisia „subita” a Guvernului Tarlev

Cabinetul Tarlev a demisionat miercuri, 19 martie. Premierul V.Tarlev a solicitat şefului statului, care a participat la şedinţă Guvernului, să-i accepte demisia şi a explicat gestul său prin dorinţa de a oferi unor persoane noi şansa de a fi promovate pentru a demonstra talentul şi capacităţile lor. „Cred că a venit timpul unei schimbări în urma căreia va fi asigurată continuitatea, în special, în implementarea proiectelor şi iniţiativelor progresiste lansate de noi”, a declarat V.Tarlev. Prşedintele Vladimir Voronin a dat aprecieri pozitive activităţii Guvernului în ultimii 7 ani, fapt care, potrivit lui, impune R.Moldova scopuri şi mai ambiţioase. Şeful statului este de părere că o nouă componenţă a Guvernului ar trebui să dea un impuls mai energic în elaborarea noului plan de acţiuni R.Moldova – UE şi în problema diferendului transnistrean. Cît despre cariera politică a lui Vasile Tarlev, preşedintele Voronin spune că aceasta încă nu s-a încheiat. „Nu este o demisie din considerente că Tarlev nu şi-a onorat obligaţiunile şi sarcinile. Ba dimpotrivă”, a mai adăugat V. Voronin. Preşedintele a spus, între altele, că pentru funcţia de prim-ministru există deja 5 candidaturi, însă n-a dat nici un nume. Guvernul Tarlev va îndeplini funcţiile de administrare a treburilor publice până la formarea unui nou Guvern.

Unui analişti susţin că demisia Guvernului Tarlev a fost previzibilă. Analistul politic Igor Munteanu este de părere, că acesta avea mari carenţe la capitolele surse umane calificate şi lipsa de reprezentativitate, iar în interiorul PCRM se crease impresia că nu sunt promovate îndeajuns cadrele de partid. Igor Munteanu crede, de asemenea, că noul Guvern ar putea coopta în componenţa sa persoane mai tinere şi mai docile. Potrivit analistului, este dificil de identificat acum, când PCRM are în Parlament doar 55 de voturi, cine va fi desemnat la funcţia de prim-ministru. „Este posibil, însă, ca primvicepremierul Zinaida Grecianîi, să aibă un cuvînt de spus în această partidă”, a mai adăugat Igor Munteanu.

La rândul său, analistul Valeriu Prohniţchi consideră că această demisie subită, în aparenţă, nu va avea nici o consecinţă nefastă pentru R.Moldova, pentru că, în culise, totul a fost bine programat din timp. Potrivit analistului acesta este, indiscutabil, un model preluat cu fidelitate din tradiţiile politice ale Federaţiei Ruse. „Cred că la funcţia de prim-ministru acum sunt încurajaţi să aspire viceprim-ministrul Victor Stepaniuc şi ministrul economiei şi comerţului Igor Dodon”, a opinat Valeriu Prohniţchi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.