Declaratiatia AMN privind afirmatiile anti-Declar-Indep-Puterea-comunista

D E C L A R A T I A partidului „Alianta „Moldova Noastra"
privind declaratiile antistatale ale Puterii comuniste

Articolul „Mina Moscovei" nu a primit de la Rusia nici un ajutor", dat ca raspuns lui Dmitri Kozak, autorul unui plan rusesc de reglementare transnistreana, propus in anul 2003, a „beneficiat" de un raspuns aproape oficial din partea Presedintiei, intocmit de un consilier pe nume Mark Tkaciuk. Dezvaluirile socante despre sforile, comploturile si cirdasiile, puse la cale de Presedintia comunista, denota ca aceasta acceptase, practic, Memorandumul Kozak, document ce afecta total suveranitatea si independenta statului nostru. Raspunsul cuprinde, insa, si declaratii mai speciale, privind Pactul Molotov-Ribbentrop.

Cunoastem insinuarile si invinuirile de antistatalism, vehiculate de comunisti si de premergatorii lor, agrarienii, contra partidelor democratice si nationale. „Apararea statalitatii" a devenit o demagogie menita a servi gruparile totalitare in a-si elimina oponentii si a capta voturile populatiei inselate si saracite. Acelasi scop l-au urmarit invinuirile de „nevotare a Constitutiei" de catre democratii, care au pledat pentru denumirea de „limba romina". Timpul a aratat ca suveranitatea, independenta statala si teritoriala, precum si Constitutia Republicii Moldova au fost aparate mereu tocmai de partidele democratice, fapt ce a modificat, incepind cu 2003, si comportamentul antieuropean al comunistilor – speram, nu doar la nivel declarativ.

Desi statul nostru dispune de instrumente fundamentale pentru a-si apara interesele nationale si a deveni – prin reforme continue si ireversibile – membru al familiei europene, persoane ce se pretind formatori de politici externe si de pozitii „prezidentiale", fac declaratii hazardate despre Pactul Molotov Ribbentrop. Declaratii ce reprezinta – sa intelegem – si pozitia Presedintelui Voronin, calcind cu usurinta in picioare Declaratia de Independenta, adoptata de Parlamentul Republicii Moldova la 27 august 1991.

Amintim: in Declaratia de Independenta, se spune, in partea ce fundamenteaza decizia cardinala pentru destinul populatiei noastre: „Luind act de faptul ca Parlamentele multor state in declaratiile lor considera intelegerea incheiata la 23 august 1939, intre Guvernul URSS si Guvernul Germaniei, ca nula ab initio, si cer lichidarea consecintelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat si de Conferinta internationala „Pactul Molotov-Ribbentrop si consecintele sale pentru Basarabia" prin Declaratia de la Chisinau, adoptata la 28 iunie 1991".

Sensibilizam opinia publica asupra caracterului sfidator al declaratiilor facute aproape in numele statului de catre indivizi care, necunoscindu-ne limba si adevarata istorie, fiind produsul intereselor de clan si al indoctrinarii grave de teorii imperialiste si sovietice, incearca sa acrediteze, fara nici un succes, ideile ca:

  • Ar putea avansa ultimatumuri oficialilor rusi, in contextul negocierilor romino-ruse; 
  • Pactul Molotov-Ribbentrop nu a avut nici un efect asupra acestui teritoriu; 
  • Rusia nu ar avea pentru ce-si cere scuze in fata Rominiei; 
  • Rusia ar trata R.Moldova ca stat provizoriu; 
  • Rominiei i s-ar putea dicta anumite politici; 
  • Unui stat i s-ar putea refuza decizii apartinind poporului sau suveran.

Captivii unor aberante teorii antropologice antinationale, ce nu au nimic in comun cu istoria si cu suferintele noastre, incalca suveranitatea poporului, perorind aprecieri ce contravin flagrant si pozitiilor tarilor civilizate, care cunosc o alta istorie decit cea politizata si sovietizata. Amintim ca Pactul Molotov-Ribbentrop a fost declarat nul si condamnat inclusiv de Sovietul Suprem al deputatilor din fosta URSS.

Noi nu pledam astazi pentru schimbarea frontierelor, insa nu uitam evenimentele tragice din anul 1812. Nici din 1940 si 1944, cind Protocolul aditional secret la Pactul Molotov-Ribbentrop ne-a mutilat destinul. Si daca pentru Presedintia comunista aceasta nu conteaza doar pentru ca are in Parlament ceva mai multi deputati decit toate celelalte partide, pentru noi conteaza. Noi dorim sa mergem in Europa cu adevarul istoric, nu cu istorii integrate si conceptii stiintifico-ideologice gen „De la Istoria Rominilor la Istoria Moldovei" sau cu Strategii de atragere a istoricilor in realizarea conceptiilor gen "Consecutivitatea propusa a actiunilor pentru infaptuirea proiectului de inlocuire a disciplinei scolare "Istoria Rominilor" cu disciplina "Istoria Moldovei", strategii care sint metode kaghebiste de denigrare a acestor istorici ai nostri.

Ii amintim Presedintelui Vladimir Voronin, care ii serveste cu vin pe fratii romini la Bucuresti, ca noi am decis sa ne intilnim cu totii in Europa, fara, a ne uita, insa, nedreptatile istorice si croirea stalinisto-hitlerista a teritoriilor, ca si mutilarea destinelor omenesti.

Comunistii cred ca istoria noastra incepe in 2001 si ca anul 1991, de demnitate nationala, poate fi neglijat. Sau poate nu convine istoria noastra recenta? Pentru noi ea este sfinta. Iar daca nu convine echipei prezidentiale si unor parlamentari, nu aveti decit sa abdicati public la Declaratia de Independenta, la Constitutie, de care pera tirziu v-ati amintit, ca si la obiectivul de integrare europeana, pe care il folositi doar ca paravan pentru acapararea ilegala a bunurilor de catre unele clanuri. Clanuri ce privesc si problema transnistreana din punctul de vedere al extinderii ariei pentru acapararea de proprietati, nu din punctul de vedere al reintegrarii teritoriale si statale.

Ii cerem lui Vladimir Voronin ca, impreuna cu toti cei care il inconjoara prin voia intimplarii, sa puna capat declaratiilor antistatale si sa-i demita pe cei ce denigreaza istoria si Declaratia de Independenta. Ii cerem Presedintelui Voronin sa-si faca publica pozitia clara privind declaratiile antistatale vizate aici, in caz contrar, vom avea cu totii un argument in plus pentru procedura anuntata de noi, de impeachment. Ne rezervam dreptul, in acest caz, sa procedam si la alte actiuni pentru apararea Declaratiei de Independenta in fata unei conduceri antinationale si antistatale.

Chisinau, 15 decembrie 2005

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.