Declaratia fractiunii Alianta „Moldova Noastra” cu ocazia incheierii sesiunii de primavara-vara a Parlamentului

Stimati colegi!

La acest final de sesiune parlamentara, se impune o trecere in revista a evenimentelor ce au avut loc in perioada respectiva, precum si o recapitulare a muncii noastre in calitate de alesi ai poporului.

La acest final de sesiune, Parlamentul ar fi trebuit sa se prezinte mai bine pregatit, mai matur, cu mai putine lacune in activitatea sa, in comparatie cu sesiunea precedenta. Ar fi trebuit sa imbunatatim mecanismul de adoptare a legilor, sa sporim calitatea actului legislativ.

Din pacate, in aceasta privinta, starea de lucruri in forul legiuitor a ramas neschimbata: masina de vot functioneaza la comanda, tinind cont doar de interesele partidului de guvernamint, a unor clanuri sau grupuri de influenta. in consecinta, unele legi sunt votate nu in functie de importanta pe care o au pentru tara, ci in functie de importanta pe care le-o atribuie lor fractiunea majoritara comunista. Astfel, fractiunea majoritara isi poate permite, din motive numai ei cunoscute, sa tergiverseze sau sa evite dezbaterea in Parlament a unor probleme stringente cu care se confrunta societatea. Asa inteleg deputatii comunisti sa-si exercite dreptul majoritatii.

Chiar in debutul actualei sesiuni, Parlamentul a provocat o mare dezamagire angajatilor din sectorul bugetar. Legea privind salarizarea in sectorul bugetar, care fusese adoptata inca la finele sesiunii precedente si care urmarea drept scop majorarea salariilor bugetarilor, asa si nu a intrat in vigoare. Presedintele Voronin nu a promulgat-o, iar fractiunea majoritara nu s-a grabit s-o revoteze. in rezultat, bugetarii au ramas sa astepte luni de zile salariile majorate. Unele categorii de angajati nici pina in ziua de azi nu au ajuns sa se bucure de aceste majorari.

intr-un mod cinic s-a procedat si cu detinatorii ordinului „Stefan cel Mare”. Fractiunea majoritara a votat pentru introducerea indemnizatiilor suplimentare de 500 lei lunar pentru persoanele decorate cu Ordinul Republicii, Gloria Muncii, Erou al Muncii Socialiste, dar a refuzat categoric sa dea curs propunerii opozitiei de a introduce aceleasi indemnizatii pentru cavalerii ordinului „Stefan cel Mare”. Ulterior, deputatii comunisti au procedat asa cum initial i-a indemnat opozitia, dar au facut-o numai dupa ce propunerea a venit din partea presedintelui tarii.

Fractiunea majoritara a demonstrat o atitudine iresponsabila si fata de cea mai mare parte a populatiei tarii – cei ce muncesc in agricultura, fata de taranii nostri. inca la inceputul lunii martie fractiunea AMN a atentionat asupra faptului ca situatia in agricultura a devenit dezastruoasa si a facut un sir de propuneri concrete pentru imbunatatirea ei. Situatia s-a agravat ca urmare a introducerii, de la 1 ianuarie 2006, a TVA la pesticide, ingrasaminte minerale si utilaj agricol. in plus, s-au majorat preturile la carburanti.

AMN a propus: scutirea agricultorilor pe un termen de cinci ani de impozitul funciar; anularea TVA la pesticide, ingrasaminte minerale si utilaj agricol; compensarea cheltuielilor suportate de tarani ca urmare a majorarii preturilor la carburanti.
Cum se intimpla insa mai de fiecare data, propunerile noastre au fost ignorate.

in loc sa ajute real agricultura, Guvernul comunist a tot venit in Parlament cu initiative de scutire de diferite plati a unor agenti economici din acest sector, initiative care au fost votate cu hurta de deputatii comunisti. Opozitia a solicitat in repetate rinduri informatii despre aceste intreprinderi, in baza caror criterii sunt alese ele si cum le va ajuta un proiect de lege sau altul sa-si imbunatateasca situatia. Dar, nici pina astazi Guvernul nu a prezentat o informatie detaliata in acest sens. E de presupus ca aceasta „grija” a puterii pentru agricultura nu ascunde altceva decit o protectie ordinara a anumitor agenti economici.

Un alt exemplu la capitolul „reusite”(in ghilimele) economice il constituie Legea ce stabileste directiile principale ale politicii fiscale pentru anul viitor. Guvernarea s-a straduit sa scoata in prim-plan faptul ca va fi din nou redus impozitul pe venit pentru persoanele fizice, iar agentilor economici le vor fi acordate anumite facilitati. in schimb, despre noua povara fiscala, care va reveni pina la urma pe umerii cetatenilor, s-a vorbit cu jumatate de gura. Ma refer aici la taxele suplimentare care vor fi introduse la produsele petroliere, la majorarea accizelor pentru unele bauturi alcoolice, la produsele din tutun, la anularea cotei zero a TVA la lucrarile de constructie.

Stimati deputati!

Noua ne place sa vorbim cu inflacarare despre integrarea europeana, despre „ritmul avansat” cu care indeplinim angajamentele fata de Consiliul Europei. in realitate insa situatia privind protectia drepturilor omului in Republica Moldova este sub orice critica.

Cum sa vorbim insa despre asigurarea unor conditii bune pentru respectarea drepturilor omului, daca majoritatea comunista nu are vointa politica sa-si impuna ministrii sa vorbeasca limba de stat. Faptul ca deputatii comunisti au respins proiectul de lege care obliga toti membrii Cabinetului de ministri sa cunoasca limba de stat este unul dintre cele mai rusinoase momente ale actualei sesiuni. E un caz aproape clinic de lipsa de verticalitate si nicaieri in lume nu veti mai intilni asa ceva.

in asemenea situatie, mai poate fi vorba de un dialog constructiv intre putere si opozitie? Sigur ca nu. Majoritatea parlamentara a continuat sa incalce sistematic drepturile opozitiei. Dupa cum bine se stie, proiectele elaborate de opozitie sunt tinute, cu incalcarea normelor procedurale, luni intregi pe rafturi, fara a fi puse in discutie. Se atesta o atitudine discriminatorie fata de comisiile parlamentare conduse de deputati necomunisti, din care motiv comisiile respective nu functioneaza la randamentul maximum.

in acest context, ar fi fost binevenita adoptarea Legii cu privire la finantarea partidelor. Necesitatea votarii acestei legi este evidenta, deoarece finantarea partidelor din bugetul tarii va reduce considerabil coruptia politica si va duce la dezvoltarea democratiei interne de partid, si implicit, la dezvoltarea democratiei in societate. Fractiunea majoritara nu a dorit insa sa discute subiectul in cauza. Nici nu e de mirare. Pe comunisti nu-i intereseaza nici democratia de partid, nici democratia in societate. in acelasi timp, R.Moldova este singura tara din spatiul european, care inca n-a adoptat o asemenea lege. Degeaba mai vorbim noi despre ajustarea legislatiei nationale la cea europeana.

Tocmai de aceea, as vrea sa ma opresc pe scurt la aspectul ce tine de ideologia partidului de guvernamint si sinceritatea declaratiilor pro-europene ale liderilor lui. in aceasta sesiune, nu o data am avut ocazia sa ne convingem cit de europeni sunt comunistii. Voi aduce doar citeva exemple: refuzul de a semna in comun cu opozitia o Declaratie privind Ziua Europei; insistenta cu care a fost promovata initiativa de reconstructie a Memorialului Gloriei Militare; refuzul de a condamna la nivel legislativ, urmind exemplul APCE, regimurile comuniste totalitare; refuzul de a da curs initiativei opozitiei de a interzice in Republica Moldova monumentele lui Lenin si simbolica comunista.

Stimati colegi!

Aceste lucruri s-au intimplat pe parcursul actualei sesiuni. Si toate acestea sunt fapte reale, nu inventii ale opozitiei. Si noi scoatem in vileag metehnele guvernarii, nu doar de dragul de a critica guvernarea. AMN spune lucrurilor pe nume si asta nu place puterii. Rostirea adevarului este arma cu care opozitia isi poate apara redutele. Si AMN va folosi aceasta arma din plin.

Va multumesc pentru atentie.
Veaceslav Untila, vicepresedinte al fractiunii AMN.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.