De ce tot mai mulți oameni din întreaga lume îmbrățișează vaci?

De la yoga caprină până la băi sonore, lumea este plină de tendințe de însănătoșire menite să calmeze și să calmeze corpul și spiritul. Acum practica auto-îngrijirii din Olanda le promite practicienilor liniște sufletească și poate câteva zâmbete.

Această practică, numită „koe knuffelen” în olandeză (literalmente „îmbrățișând o vacă”), se bazează pe proprietățile de vindecare inerente ale unei bune îmbrățișări a omului cu animalul. De obicei, vacile se îmbrățișează în timpul excursiei de la fermă și apoi vizitatorii se odihnesc cu una dintre vaci de la două până la trei ore. Temperatura corpului mai ridicată a vacii, bătăile inimii mai lente și dimensiunea corpului pot face din îmbrățișare o experiență incredibil de liniștitoare, iar mângâierea animalului pe spate, întinderea alături de ele lor sau chiar linsul fac parte din întâlnirea terapeutică.

 Se crede că mângâiere vacilor contribuie la crearea unei atitudini pozitive și reduce stresul prin creșterea nivelului de oxitocină la om, un hormon ce vizează relațiile sociale. Se pare că efectul calmant al îmbrățișării cu un animal de sprijin emoțional se accentuează în timpul îmbrățișării cu mamifere mai mari.

Această distracție utilă a apărut în provinciile rurale din Olanda în urmă cu mai bine de zece ani  și face acum parte dintr-o mișcare olandeză mai amplă, menită să aducă oamenii mai aproape de natură și viața rurală. Astăzi, ferme din Rotterdam, Elveția și chiar Statele Unite propun ore de îmbrățișare a vacilor, promovând calitățile acestora – crearea senzației de  bucurie și ameliorarea a stresului. 

Experiența de alintare pare să fie plăcută chiar și pentru vite. Un studiu din 2007 din revista Applied Animal Behavior Science arată că vacile prezintă indici de relaxare profundă, întinzându-se și dând urechile în spate atunci când sunt masate în anumite zone ale gâtului și a spatelui.

Se pare că o afecțiune sinceră pentru vaci ar putea fi exact ceea ce a prescris medicult.

Sursa: BBC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.