De ce Moldova nu-i ca Cipru?

Deliciul presei il face acum declaratia presedintelui Comitetului Parlamentar Mixt UE-Rominia, Guido Podesta, potrivit careia aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana s-ar putea produce concomitent cu cea a Turciei. Pentru prima oara, un oficial de la Bruxelles vorbeste, de fapt, despre integrarea Chisinaului ca despre o inevitabilitate care va avea loc in viitorul previzibil. Mai mult decit atit. intr-un interviu pentru ziarul bucurestean „Adevarul”, Podesta indica si termenele unei eventuale intrari in UE. Este vorba, se pare, de mijlocul deceniului viitor, de vreme ce Turcia urmeaza sa adere aproximativ in 2015.
Nu cred ca afirmatiile presedintelui Comitetului Parlamentar Mixt UE-Rominia sunt intimplatoare. Astfel de vorbe nu se spun doar pentru a rupe tacerea. Avind in vedere faptul ca Podesta e crestin-democrat, se pare ca, cel putin, in Partidul Popular European, majoritar in Parlamentul comunitar, exista deja un puternic curent de opinie favorabil integrarii Chisinaului.
Din interviul presedintelui Comitetului Parlamentar Mixt mai este de retinut si faptul ca cea mai mare piedica in calea aderarii este problema transnistreana. Asta inseamna ca modelul cipriot, care prevedea integrarea intregii insule in UE fara o perioada de pregatire prealabila pentru republica separatista a turcilor, nu este valabil si pentru Republica Moldova. De ce? Motive sunt mai multe. Principalul dintre ele este, insa, prezenta militara si politica a Moscovei in autoproclamata republica transnistreana.
Podesta da de inteles ca numai dupa evacuarea trupelor straine si democratizarea regiunii se va pune problema aderarii Republicii Moldova la UE. Dar ce va fi dupa plecarea rusilor? Va fi Transnistria demilitarizata? Se pare ca nu, pentru ca se doreste nu o retragere simpla, ci inlocuirea prezentei rusesti cu una occidentala.
Parerea mea e ca SUA si UE nu vor sa lase situatia la voia intimplarii. Ele, dupa toate probabilitatile, isi propun sa succeada Kremlinului in Transnistria. Despre asta, insa, mai mult in numarul de miine al FLUX-ului. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.