De ce ar trebui să fii atentă la durerile menstruale

Endometrioza este o boală cronică de care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, suferă aproximativ 10% dintre femeile din întreaga lume (circa 190 milioane de femei). Chiar dacă endometrioza poate apărea pe parcursul întregii perioade fertile a femeii și poate cauza infertilitatea, dar și alte afecțiuni, boala rămâne mai puțin cunoscută. În acest articol îți explicăm ce este endometrioza și la ce simptome ar trebui să atragi atenția ca să reușești să o previi. 

Ce este endometrioza și de ce apare

Endometrul este țesutul bogat vascularizat care căptușește pereții uterului și este eliminat în timpul menstruației. Endometrioza apare atunci când endometrul se dezvoltă în afara cavității uterine. Țesutul endometrial se poate dezvolta pe trompele uterine, pe ovare, intestine, pe peretele abdominal sau în vezica urinară și uretere. În cazuri foarte rare, endometrioza poate apărea la nivelul pleurei (membrana care acoperă plămânii), a pericardului (membrana care acoperă inima) sau chiar pe creieri. 

Chiar și în afara uterului, țesutul endometrial se manifestă în mod specific, se îngroașă pe parcursul ciclului menstrual și sângerează la fiecare menstruație. Pentru că sângele și resturile de țesut nu au cum să fie evacuate, ele rămâne captive în zona în care s-au dezvoltat. În cazul endometriozei, la nivelul ovarelor pot apărea chisturi, numite  endometrioame. De asemenea, suprafața organelor pe care se dezvoltă endometrul se poate irita, ceea ce va duce la apariția unui țesut cicatrizat care va împiedica funcționarea normală a organelor.

Endometrioza poate provoca dureri severe, în special în timpul menstruației, dar și a actului sexual. De asemenea, ea poate duce la infertilitate, ca urmare a agravării bolii. 

Chiar dacă endometrioza este cercetată de mai mulți ani, nu pot fi stabilite cauzele exacte ale bolii. Totuși, există mai multe teorii care explică apariția bolii: 

  • menstruația retrogradă, care presupune că celule endometriale nu sunt eliminate din corp, ci se întorc în trompele uterine și în cavitatea pelvină, astfel, depunându-se pe organe;
  • metaplazia coelomica presupune existența unor celule endometriale primitive la nivelul țesutului organelor, acestea ajungând să se transforme în țesut endometrial;
  • transportul celulelor endometriale, ce s-ar întâmpla în cazul în care celulele endometriale ajung la organele interne (plămâni, creier, inimă), fiind transportate prin vasele sanguine sau prin sistemul limfatic;
  •  disfuncțiile sistemului imunitar pot duce la faptul că sistemul imunitar nu va putea recunoaște celulele endometriale care se dezvoltă pe organe, iar în consecință nu le va putea distruge.

Endometrioza poate apărea pe parcursul întregii perioade fertile, de la prima menstruație până la menopauză. Totuși „femeile între 25-30 sunt cele mai afectate”, afirmă ginecologa Galina Leșco. 

Simptome și diagnostic

Unul dintre primele și cele mai sigure simptome ale edometriozei este menstruația dureroasă. „Fetele și femeile nu trebui să neglijeze durerile în timpul menstruației. Faptul că mama sau bunica au răbdat nu înseamnă că trebuie să lași situația să se agraveze, mai ales în cazul unor dureri severe”, spune Galina Leșco. Ginecologa adaugă că nu în toate cazurile menstruația dureroasă este provocată de endometrioză, totuși este recomandat să faci un control ginecologic pentru a putea depista boala la stadiul incipient. 

Nu există o singură metodă de diagnosticare a bolii, aceasta neputând fi depistată la un simplu control ginecologic. „Diagnoza poate fi stabilită în urma laparoscopiei (intervenție chirurgicală minim invazivă) pentru a identifica clar focarele, dar diagnoza poate fi stabilită și în baza unui examen ultrasonografic” , spune Galina Leșco. 

Printre simptome se mai poate enumera și durerea în timpul sau după actul sexual, dureri în timpul defecației sau urinării, diaree, constipație, greață, sângerare rectală și stări de oboseală. În unele cazuri, simptomele pot afecta atât de mult calitatea vieții femeii, încât pot provoca stări depresive. Este bine de știut că severitatea durerii nu este un indicator pentru stadiul endometriozei. La stadiul incipient endometrioza poate provoca dureri puternice, însă în unele cazuri avansate ale bolii, durerile nu sunt foarte intense.   

Întrucât endometrioza depinde de fluctuațiile estrogenului, principalul hormon feminin, simptomele acesteia se pot ameliora sau dispărea la menopauză. Totuși, dacă există endometrioame, acestea trebuie monitorizate după menopauză pentru a preveni riscul transformării într-o formațiune malignă.  

Factorii de risc

Întrucât nu au fost identificate cauzele concrete ale endometriozei, factorii de risc sunt diverși. Unul dintre ele este ereditatea. Dacă există cazuri de endometrioză în familia ta, trebuie să monitorizezi simptomele, în special menstruația dureroasă. 

Galina Leșco afirmă că un alt factor de risc sunt intervențiile intrauterine, întreruperile de sarcină prin metode nesigure, cum ar fi chiuretajul, dar și procesele inflamatorii la nivelul uterului.  

„Unul dintre factorii de risc, chiar dacă indirecți, este stresul continuu la care este supusă femeia. Un efort fizic și emoțional mare, care are loc frecvent în timpul menstruației, ar putea provoca o serie de probleme la nivelul circulației sanguine sau a enervațiilor din zona uterului, care ar putea crește șansele endometriozei”, afirmă Galina Leșco. 

Ginecologa recomandă femeilor să evite efortul excesiv în timpul menstruației, de asemenea să fie foarte atente la nevoile corpului lor în această perioadă. O altă recomandare este gestionarea stresului cotidian, astfel încât să existe o armonie între starea psihică și cea fizică. 

Tratament

Tratamentul endometriozei este stabilit în funcție de stadiul bolii, unde este localizată și a planurilor reproductive ale femeie. „Există două metode de tratare a endometriozei: tratamentul hormonal, prin intermediul unor pastile contraceptive și intervențiile chirurgicale. În cazul intervențiilor chirurgicale, trebuie să fim foarte atenți, pentru că fiecare intervenție poate spori expansiunea endometriozei. De aceea la această metodă se recurge în cazul în care nu s-au dovedit suficiente metodele neinvazive” , afirmă Galina Leșco. 

Ginecologa spune că, la noi în țară, tratamentul hormonal poate fi accesat gratuit, fiind inclus în Programul național de planificare a familiei. De asemenea, dacă este necesară intervenția chirurgicală, aceasta poate fi acoperită de polița de asigurare medicală, în baza îndreptării de la medicul de familie. 

În cazul în care endometrioza nu este tratată, aceasta provoacă dureri cronice atât în timpul menstruației, cât și pe parcursul ciclului. De asemenea, endometrioza scade șansele de sarcină sau poate duce la infertilitate. 

„În cazul în care femeia recurge la tratament, șansele de a rămâne însărcinată cresc, dar totuși  sunt mult mai mici decât la femeile care nu suferă de această afecțiune”, spune Galina Leșco.

Specialista recomandă femeilor să se adreseze regulat la ginecolog, pentru a reuși să prevină agravarea endometriozei.  

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.