„Dacă n-am siguranţă în ziua de mîine ce să fac azi?

De Lucia Diaconu

Prioritățile noilor deputați enumerate de locuitori ai Chișinăului la microfonul Europei Libere.

Noua echipa de parlamentari, care se va reuni in sedință plenară probabil pana la Anul Nou, are mult de lucru in urmatorul mandat. Criza economica va aduce pe masa legislativului un buget auster pentru 2011. Corespondenta Europei Libere, Lucia Diaconu a cautat sa afle care ar fi prioritatile viitorilor legiuitori de la potentialii alegatori.

Pentru că legile votate de deputaţii care şi-au încheiat mandatul nu le-au îmbunătăţit în niciun fel viaţa, alegătorii vor de la cei care vor ajunge în Parlament după 28 noiembrie să aibă în vedere nevoile lor imediate.
„Ei trebuie să facă pentru popor în primul rînd, asta: să mărească leafa şi să deie de lucru la oameni, să aibă ce lucra” – este părerea unui chişinăuian care poate fi des auzită printre alegători.

Cum ar putea contribui parlamentarii la deschiderea mai multor locuri de muncă – o întreb pe o tînără care se numeşte Carolina şi este arhitect.

„Mă gîndesc ca să fie locuri de muncă trebuie să deie voie la investiţii străine, ca să poată deschide fabrici, uzine… Da, noi exploatăm forţele de muncă dar noi tot o să avem o viaţă decentă. Uitaţi-vă la China… din ce trăieşte China? Că anume se foloseşte forţa de muncă… Eu socot că nu-i nimica de ruşine ca să folosească şi forţele noastre de muncă şi poate s-or întoarce şi cei de după graniţă că oricum cadre bune au plecat.

Alt tînăr, care este businessman, crede că viitorii deputaţi înainte să se gîndească cum să-i atragă pe oamenii de afaceri străini să investească în Moldova, ar trebui să primească legi care să-i încurajeze pe cei de pe loc să-şi deschidă propriile afaceri.

„Să micşoreze impozitele pentru micul business, pentru că tineretul nu poate deodată să deschidă afaceri cu capital mare. Şi impozitul pe venit ne este reţinut. Iar dacă cineva are firmă privată acolo sînt şi alte impozite, iar în ultimul timp ele au crescut, nu s-au micşorat… Totu-i nestabil… dar fără stabilitate nu se poate, dacă n-am siguranţă în ziua de mîine ce să fac azi?”

În faţa oficiului poştal din Chişinău stau de vorbă şi cu doi vîrstnici. Anatol din Cahul: „Eu personal aş dori ca să se soluţoneze starea asta cu liberalizarea vizelor ca să putem şi noi să călătorim şi băieţii noştri care se află peste hotare să poată să-şi vadă părinţii ca cum eu pe feciorul meu nu l-am văzut al nouălea an”.

Valentina Kocikina: „Pentru mine e important să mi se calculeze corect pensia, eu am lucrat 44 de ani, dar primesc 1040 de lei… Nimic nu se face pentru bătrîni… noi sîntem un balast al acestei societăţi şi la problemele noastre nimeni nu se gîndeşte…”

În speranţă că cei care vor ajunge în fotoliile de deputat după 28 noiembrie vor alege preşedintele ţării, aşa ca să nu mai fie nevoie de încă un scrutin, unii alegători mi-au spus că sînt de acord să mai amîne o vreme rezolvarea problemelor ce ţin de confortul cotidian.

Ion din Chişinău, 47 de ani: „Să rezolve criza politică… pentru nimeni nu-i bine, nici pentru noi, nici pentru politicieni, nici pentru ţară… Clar că ar fi de dorit ca să se hotărască odată şi odată ce dorim şi spre ce tindem. Altfel noi batem pasul pe loc.
”

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.