Curtea Constituţională: aviz pozitiv la modificarea articolului 78

Curtea Constituţională (CC) a Moldovei a dat joi în cadrul şedinţei sale aviz pozitiv proiectului revizuirii articolului 78 al Constituţiei RM cu privire la alegerile Preşedintelui, pe care l-a propus un grup de deputaţi din Partidul Comuniştilor din RM, a comunicat pentru AŞ NOVOSTI-MOLDOVA un colaborator al serviciului de presă al CC.

Proiectul legii, propus de comunişti, prevede că Preşedintele Moldovei este ales de Parlament în bază alternativă, la început cu 61 de voturi. Dacă numărul necesar de voturi nu va fi întrunit se organizează turul al doilea şi Preşedintele este ales cu 57 de voturi din numărul deputaţilor aleşi. Dacă şi în acest caz Preşedintele nu va fi ales, se organizează turul al treilea între doi candidaţi, care au cumulat cel mai mare număr de voturi în turul precedent. Se consideră Preşedinte candidatul, care a acumulat simpla majoritate de voturi.

Dacă şi după aceasta Preşedintele nu este ales, în termen de zece zile Preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşete data alegerilor noului Legislativ. Noile alegeri parlamentare trebuie să aibă loc în termen de 60 de zile de la data dizolvării Parlamentului.

Proiectul legii, propus de comunişti presupune că prevederea articolului 78 al Constituţiei va intra în vigoare după dizolvarea Parlamentului ales la 29 iulie 2009.

În decizia sa de astăzi CC a menţionat că Parlamentul trebuie să ţină cont de opinia Curţii Constituţionale, expusă în partea descriptivă a avizului.

La 4 mai Curtea Constituţională va examina iniţiativa coaliţiei liberal-democrate la proiectul revizuirii aceluiaşi articol 78 al Constituţiei. Iniţiativa coaliţiei liberal-democrate prevede renunţarea la alegerea Preşedintelui ţării în Parlament şi trecerea la alegerea Preşedintelui de către întregul popor (referendum constituţional).

După cum i-a parvenit AŞ NOVOSTI-MOLDOVA din surse informate, este absolut probabil că şi redactarea articolului 78, propusă de coaliţia liberal-democrată, va obţine avizul pozitiv al Curţii Constituţionale, deoarece ambele proiecte nu depăşesc limita revizuirii Constituţiei prevăzută de articolul 142 al Constituţiei Moldovei.

Fracţiunea parlamentară a PCRM a remis la 31 martie Curţii Constituţionale proiectul modificărilor la articolul 78 al Constituţiei cu privire la alegerile Preşedintelui.

Liderul PCRM, ex-Preşedintele Moldovei Vladimir Voronin a menţionat că „conţinutul proiectului este simplu şi corespunde integral recomandărilor Comisiei de la Veneţia”.

Comisia pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei), a recomandat să se dizolve Parlamentului Moldovei şi să se desfăşoare alegeri anticipate în Legislativ. Comisia a specificat în decizia sa că după 16 iunie 2010 dizolvarea Parlamentului "poate avea loc în limitele unei perioade rezonabile". În afară de aceasta, Comisia de la Veneţia a dat publicităţii de asemenea unele dintre propunerile sale mai timpurii pentru reforma constituţională, care conţin, în particular, revizuirea articolului 78 al Constituţiei în scopul simplificării alegerilor Preşedintelui.

După alegerile parlamentare ordinare, care au avut loc la 5 aprilie şi care au fost cîştigate de Partidul Comuniştilor, la Chişinău au început tulburări în masă. Protestatarii, nemulţumiţi de rezultatele alegerilor, au atacat clădirile Parlamentului şi Administraţiei Preşedintelui la 7 aprilie. Autorităţile în exerciţiu au făcut concesii opoziţiei, dar aceasta n-a modificat substanţial divizarea de forţe în Parlament. De fapt, noua componenţă a Legislativului n-a muncit mult. Fracţiunile de opoziţie au compromis de două ori alegerile Preşedintelui republicii şi Parlamentul a fost dizolvat. Actuala componenţă a Parlamentului Moldovei a fost constituită în conformitate cu rezultatele alegerilor anticipate din 29 iulie.

Cele două încercări ale noului Parlament de a alege Preşedintele (10 noiembrie şi 7 decembrie), în care candidat la această funcţie a fost liderul Partidului Democrat Marian Lupu, au eşuat. Lui Lupu nu i-au ajuns opt voturi. El a fost votat de majoritatea parlamentară reprezentată de coaliţia liberal-democrată. Comuniştii de ambele ori au părăsit in corpore sala de şedinţe, ignorînd procesul votării. Acum, conform Constituţiei în vigoare a RM, sînt necesare noi alegeri parlamentare.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.