Cupa Mondială de Fotbal din Qatar, marcată de corupție, cenzură și decese

La 20 noiembrie 2022 începe Cupa Mondială de Fotbal din Qatar. Deși evenimentul este însoțit de scandaluri în fiecare an, de această dată suspiciunile de corupție, nivelul de cenzură și abuzuri comise de țara-gazdă au atins un nou nivel. 

Qatar este o gazdă surprinzătoare din mai multe motive: țara este mică (2,88 mln de locuitori), poziționată geografic într-o arie neprietenoasă (câmpie joasă, lipsită de vegetație și acoperită cu nisip), cu temperaturi extrem de mari (de până la 50 de grade Celsius). În plus, Qatar nu are o istorie fotbalistică bogată, fiind o anonimă în acest domeniu. Cu toate acestea, anume aici, cele 32 de echipe vor lupta pentru titlul de campioană mondială. 

Șapte stadioane au fost construite de la zero. În zece ani de construcții, au murit peste 6500 din muncitori migranți. Autoritățile au impus restricții jurnaliștilor. 2,89 milioane de bilete au fost vândute. Este pentru prima oară când evenimentul se desfășoară iarna, nu vara.

Dar să le luăm pe rând. 

Selecție cu acuzații de corupție

La 2 decembrie 2010, în sala Messe din Fifa House, Zurich, era votată țara gazdă pentru următoarele Cupe Mondiale de Fotbal. Qatar a depășit ofertele SUA, Coreei de Sud, Japoniei și Australiei. După anunțarea rezultatelor, au fost făcute numeroase acuzații de corupție legate de modul în care Qatar a câștigat dreptul de a găzdui evenimentul. Se vehicula că aceasta a plătit mită oficialilor Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) în valoare totală de peste 3,7 milioane de dolari pentru a câștiga sprijinul lor. Spiritele s-au încins și mai mult după ce 16 din cei 22 de membri cu drept de vot prezenți în acea sală au fost implicați sau investigați pentru corupție.

Astfel, FIFA s-a văzut nevoită să desfășoare o investigație internă asupra acestor acuzații. Peste doi ani, a emis un raport prin care a absolvit Qatarul de orice suspiciune. Însă procurorul șef la investigarea cazurilor de corupție lansate concomitent de SUA, Michael Garcia, a descris raportul FIFA „incomplet și eronat”. Cu toate acestea, lucrurile au fost lăsate fără atenție. 

Restricții pentru mass-media

Autoritățile din Qatar sunt acuzate că ar încerca, și în timpul desfășurării Cupei Mondiale de Fotbal, să limiteze libertatea presei. Potrivit regulilor anunțate de țara gazdă, jurnaliștii internaționali nu pot filma și nici fotografia în clădiri guvernamentale, universități, lăcașuri de cult, spitale, întreprinderi private, zone rezidențiale și nici în casele localnicilor sau ale migranților care au lucrat la construirea stadioanelor pentru Cupă.  

Regulile nu interzic realizarea materialelor jurnalistice la subiectele acceptate și coordonate cu autoritățile din Qatar. Potrivit The Guardian, noile reguli ar avea menirea de a îngreuna investigarea abuzurilor raportate, cum ar fi maltratarea lucrătorilor migranți sau pentru a desfășura interviuri pe subiecte mai sensibile. 

Autoritățile din Qatar neagă aceste acuzații, motivând că astfel nu vor să-i deranjeze în nicio formă pe localnici. FIFA s-a obligat să poarte discuții cu cei din comitetul suprem și să anuleze aceste restricții.

Autoritățile din Qatar au demonstrat în repetate rânduri cât de mult sunt deranjate de reportajele care investigau condițiile groaznice în care locuiau muncitorii migranți, dar și despre o serie de încălcări și actele de corupție în care erau implicate persoane cu funcții importante. Unii dintre acești jurnaliștii străini care au scris despre abuzuri au fost reținuți. 

6500 de decese subite

Pe parcursul celor zece ani de pregătiri pentru campionat în Qatar au murit peste 6500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka, anunță The Guardian. Ceea ce înseamnă că circa 13 lucrători mureau în fiecare săptămână, aproape câte doi în fiecare zi. 

Lucrătorii migranți reprezintă 95 la sută din forța de muncă de pe șantierele Cupei Mondiale. Salariile lor, în mare parte, sunt de până la 300 de euro pe lună. Potrivit militanților pentru drepturile omului, aceștia lucrează în condiții extreme, fără siguranță, la temperaturi care depășesc 50 de grade Celsius, trăiesc în condiții mizere, iar salariile pot întârzia și câteva luni. Asta în timp ce Qatarul are al treilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. De asemenea, aceasta este a treia țară din lume care are cele mai mari rezerve de petrol și gaze naturale.  

Cea mai frecventă cauză a acestor decese subite a fost insuficiență cardiacă sau problemele respiratorii acute. De cele mai multe ori, însă, autoritățile le prezentau drept „morți naturale”, motiv pentru care nu făceau autopsii. Astfel, Qatar a declarat că doar 37 de muncitori au murit de la începerea construcțiilor stadioanelor Cupei Mondiale, căzând de la înălțime. 

Organizația Amnesty International, responsabilă de promovarea drepturilor omului, a recomandat guvernului din Qatar să modifice legea pentru a „permite autopsiile în cazurile unui deces neașteptat, subit”. Dar autoritățile au ignorat această recomandare. 

Construcții de dragul Cupei

Se estimează că statul Qatar a investit circa 200 de miliarde de dolari în pregătirile pentru Cupa Mondială de Fotbal. Aceasta va pregăti opt stadioane, care să găzduiască aproximativ 64 de meciuri. Șapte din aceste stadioane au fost construite în ultimii zece ani, special pentru Cupa Mondială. 

Directorul general al Comitetului de organizare a Cupei Mondiale din Qatar, Yasir Al Jamal, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, 2 mln de nopţi în camere de hotel au fost vândute, iar alte 30 de mii de camere sunt pregătite pentru cei care vor cumpăra bilete în ultimul moment.

Aproximativ 31.000 de camere de hotel din Qatar vor fi ocupate de membrii echipelor de fotbal, personalul acestora, dar și de oficialii Cupei Mondiale. Iar oaspeții își vor putea alege un loc de cazare în apartamente, vile, cabane metalice prefabricate, corturi în deşert şi trei nave de croazieră acostate în portul Doha.

FIFA anticipează că va obține venituri de peste 2 miliarde de euro pentru drepturile de difuzare și aproape 1 miliard de euro din drepturi de marketing.

În plus, vânzarea de bilete la Cupa Mondială din Qatar va genera încasări de peste 400 mln de euro.

Următoarea Cupă Mondială de Fotbal va fi găzduită în comun de SUA, Canada și Mexic. În cadrul competiției vor lupta deja 48 de echipe în loc de 32. 

Surse foto: Reuters, The Guardian, AFP

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.