Cum Vulcăneștiul își educă tinerii în cultura găgăuză

Vulcănești din Autonomia Găgăuză este cel mai sudic oraș din țară, situat la hotar cu România și Ucraina. Monumentul dedicat bătăliei de la Cahul din 1770 este cartea de vizită a orașului și cel care te întâmpină la intrarea în localitate. Vulcăneștenii nu uită, însă, nici de Valul lui Traian sau de drumul pavat din perioada României Mari. 

Locuitorii orașului se mândresc cu tradițiile și limba găgăuză, pe care încearcă să o păstreze și promoveze așa cum știu mai bine: prin muzică, vin și bucate savuroase.

Un oraș agricol

Istoricii au păreri diferite despre prima atestare a orașului. Sunt menționați doi ani – 1605 și 1712. Localitatea a început să se dezvolte odată cu strămutarea, în prima jumătate a sec. XIX, a găgăuzilor din orașul bulgar Kavarna. 

Locul nu a fost ales întâmplător, pricepuți la creșterea animalelor și agricultură, găgăuzii au ales locul și clima cele mai potrivite pentru aceste îndeletniciri. Chiar și în prezent peste 82% din suprafața Vulcăneștiului o reprezintă terenurile agricole, fiind una dintre cele mai mari rate din țară. 

Ce poți găsi în Vulcănești

La ultimul recensământ în oraș locuiau 12.185 de persoane, peste 71% dintre ei fiind găgăuzi. Vulcănești a devenit centru raional în 1940, iar în 1965 a căpătat statutul de „așezare de tip orășenesc”. 

În oraș activează o Zonă de Antreprenoriat Liber, există cinci grădinițe, trei școli, două case de cultură, o școală profesională, un centru de creație pentru copii, un muzeu, o școală de arte, o școală de muzică, o școală sportivă și un hotel.

Chiar dacă mulți dintre locuitorii pe care i-am întâlnit în oraș ne-au vorbit mai mult despre greutățile cu care se confruntă și plecarea oamenilor, alții ne-au povesti cu zâmbet cum încearcă să educe noua generație, ca aceasta să păstreze cultura găgăuză.

Te invit să descoperi Vulcăneștiul alături de noi! 

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.