Cum te programezi la vaccinare în Republica Moldova în 4 pași

A început oficial și a treia etapă de vaccinare. Anunțul a fost făcut de către Denis Cernelea, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă de ieri, 19 mai. Astfel, toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19, au acces la vaccin în toate centrele de vaccinare din țară. Excepție fac doar copiii cu vârsta de până la 18 ani.

Pe lângă posibilitatea de a te adresa la medicul de familie, te poți programa și singur la centrul de vaccinare care este mai potrivit pentru tine. Pentru asta ai nevoie să accesezi platforma: programare-vaccinare.gov.md și să urmezi pașii următori:

I. Introduci în casetă IDNP-ul (numărul din 13 cifre) și permiți ca datele tale să fie procesate. În doar câteva secunde, sistemul te identifică (data de naștere, numele și prenumele).

II. Alegi localitatea unde vrei să te înregistrezi, regiunea, centrul de vaccinare disponibil (de fiecare dată primești câteva opțiuni pentru selectare).

Una din lacunele pe care am identificat-o este că nu este indicată adresa exactă a centrului de vaccinare ales, ceea ce te obligă să faci o căutare pe Google, dar și să te prezinți cu câteva minute înainte de ora stabilită, pentru a te asigura că nu ai să întârzii, în caz că te rătăcești. 

III. Tot tu alegi și data când vrei să te imunizezi. Ai spre alegere nu mai mult de patru dăți, acompaniate cu sloturi – 43/15, de exemplu.

Acest lucru ar putea să nu-ți fie prea clar. Ce înseamnă „sloturi – 43/15”?, l-am întrebat pe Alexei Ceban, medic epidemiolog al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care s-a ocupat de lansarea acestei platforme. „Prima cifră indică câte vaccinuri sunt în acel slot, iar a doua cifră, după bară, arată câte au fost folosite”, explică Alexei. Adică dacă vedem 43/15 – înseamnă că din 43 de doze de vaccin au fost folosite doar 15, iar dacă vedem „slot 12/12” – înseamnă că întregul slot de vaccinuri a fost deja folosit și vei fi pus în lista de așteptare până la primirea următorului slot.

IV. Pe platforma de programare vei alege ora la care să te prezinți la centrul selectat de vaccinare, iar la final îți va fi recomandat să salvezi programarea în pdf. În acel document vei vedea nu doar ziua, ora și locul unde urmează să-ți fie administrată prima doză, ci și cea de-a doua.

Tot pe această platformă poți să-ți verifici programarea. De fiecare dată va fi nevoie să-ți incluzi IDNP-ul. 

Programarea nu durează mai mult de 2 minute și este foarte ușor de făcut. Însă, în timpul programării nu vei afla ce vaccin îți va fi administrat.

„Politica noastră este să nu selectăm vaccinurile. Noi lucrăm cu vaccinul, dar nu cu producătorul. Cei programați vor afla ce vaccin le va fi administrat abia când vor ajunge la centrul selectat. Desigur că sunt multe cazuri când oamenii preferă un vaccin sau altul, însă noi încurajăm pe toată lumea să aleagă vaccinul disponibil”.

Cu toate acestea, când ajungi la centrul de vaccinare unde ești programat, asistenții medicali îți propun să alegi tipul de vaccin care să-ți fie administrat.

În prezent, în Republica Moldova sunt administrate trei tipuri de vaccin: AstraZeneca, Sputnik V și Sinopharm. 700 de mii de vaccinuri Pfizer pentru imunizarea a 350 de mii de oameni urmează să ajungă în țară în luna septembrie, a anunțat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Conform ultimelor date, se înregistrează o reducere cu 20% a numărului de cazuri de COVID-19, comparativ cu săptămâna trecută. Aceasta se datorează intensificării procesului de vaccinare în rândul populației, spun specialiștii în sănătate. Până în prezent, au fost administrate 253.310 doze de vaccin, aceasta presupune o rată de  vaccinare de 6,3%. În total, au fost raportate 1.342 de reacții adverse, dintre care 95,7% cu forme ușoare, 4,3% cu forme moderate.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.