Cum se face: Jucăriile din lemn GugaGaga

Ce ai face tu pentru a-ți îndeplini visurile? De exemplu, Marcela Mastac și Andrei Gramatschii și-au vândut mașina personală ca să cumpere utilaje de prelucrare a lemnului. 

Cei doi tineri au lansat o fabrică unde creează jucării de lemn – GugaGaga. Fiecare jucărie este gândită ținând cont de etapele de dezvoltare a copiilor, punând accent pe creativitate, motricitate fină și imaginație. Modelele sunt inspirate din cultura Republicii Moldova – forme cum ar fi ulciorul, moara, oile sau personajele din povești, de exemplu, Cușma lui Guguță. 

Dar drumul până la producere a fost mai lung. Au trei luni de când lucrează de zor în atelierul din satul Varnița. Acolo prind viață Alfabetul volumetric, Cifrele volumetrice, Cuburile alfabet, Ulciorul de stivuire, Cușma lui Guguță, Miorița, Roata Morii – toate din materiale sustenabile – jucării din lemn de brad, nuc sau fag.  

Fagul este importat din Ucraina, iar nucul îl au de acasă. Dar, înainte de a ține în mână lemnul, jucăria este modelată la computer. Urmează etapa de testare a rezistenței a prototipurilor. Când unul dintre ele trece testul, se trece la etapa de prelucrare a lemnului. Responsabil de asta este Andrei, care este lector în design industrial în cadrul Universității Tehnice a Moldovei. 

După ce lemnul este secționat, acesta este netezit și fasonat cu ajutorul gealăului electric. Cu aceleași instrumente, Andrei îi dă o formă geometrică bucății de lemn și o pregătește pentru prelucrarea la strung, care dă conturul. După ce sunt tăiate bucățile de lemn în surplus, jucăriile ajung în utilajul de șlefuire, unde petrec câteva ore. 

Când sunt gata de ultima etapă, jucăriile pornesc de la Varnița spre atelierul din Chișinău. Marcela le șlefuiește manual și le dă cu ulei, pentru ca jucăriile să fie rezistente la apă.  

După 20 de ani în România, am revenit în țară și am studiat Imagine de film. În timpul facultății am venit în echipa Moldova.org mai întâi ca operatoare și editoră de imagine, iar acum mă ocup de producția video a redacției. Îmi place să învăț lucruri noi și cea mai mare dorință a mea e să inspir toată echipa video să evoluăm constant.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.