Cum să înveți rapid o meserie care să-ți aducă un salariu bun

Vrei un salariu bun, dar nu ai nicio calificare? No problem! Piața muncii abundă în cursuri accesibile care te învață să fii specialist în IT, contabil, sudor, lăcătuș auto și altele. Salariile ajung până la 40 de mii de lei. 

Dar există și meserii de care poate încă nu ai auzit, dar care ți-ar putea asigura viitorul. Cum ar fi specialist în managementul deșeurilor sau instalator de panouri fotovoltaice. 

Cel mai bine plătite joburi 

La sfârșitul lunii martie erau 11.693 de locuri de muncă vacante în Moldova, potrivit ANOFM. Cele mai multe sunt la Chișinău. 76% dintre acestea pot fi făcute de către persoane cu nivel de instruire secundar profesional și de muncitorii necalificați.

În topul celor mai bine plătite joburi, printre programatori, se numără și alte munci pentru care poți obține o calificare în timp scurt și să primești un salariu motivant. În top 20 de joburi cel mai bine plătite se caută șase oameni în domeniul IT cu salarii care ajung până la 40 de mii de lei, 27 de șoferi/e auto sau de camion, două joburi în reparația mașinilor, două joburi în calitate de sudor/sudoare și altele. 

programator/programatoare  30-40 mii lei 
dezvoltator/dezvoltatoare software  6-40 mii lei 
contabil/contabilă  18-30 mii lei 
conducător/conducătoare auto  10-30 mii lei 
motorist/motoristă   10-30 mii lei 
reprezentant tehnico-comercial/reprezentantă tehnico-comercială  16-25 mii lei 
sudor/sudoriță  10-25 mii lei 
dulgher/dulgheriță  10-25 mii lei 
consultant/consultantă în tehnologia informației și comunicațiilor  5-25 mii lei 
programator/programatoare  5-25 mii lei 
agronom/agronomă  5-25 mii lei 
conducător/conducătoare auto  5-25 mii lei 
montator/montatoare  12-23 mii lei 
director financiar/directoare financiară  22 500 lei 
mecanic repararea mijloacelor de transport  18-20 mii lei 
conducător/conducătoare de autocamion  15-20 mii lei 
director/directoare politica organizației  15-20 mii lei 
sudor/sudoriță cu arc electric de argon  12-20 mii lei 
fierar-betonist  10-20 mii lei 
conducător/conducătoare de autocamion  10-20 mii lei 

25 de mii de lei salariu pentru un sudor

De exemplu, o companie din Ialoveni care se ocupă cu reparația mașinilor caută doi/două motoriști/motoriste și plătește un salariu de până la 30 de mii de lei.  

Pe internet am găsit cursuri de lăcătuș auto, care se ocupă de diagnosticarea, întreținerea tehnică și repararea automobilelor, inclusiv cu repararea motoarelor mașinii. Cursul te învață în 536 de ore (3 luni aproximativ) teorie și practică și, odată ce ai primit un certificat, poți să lucrezi chiar și peste hotare, așa cum promite centrul de instruire Î.S. „Inmacom-Didactic”. Costul pentru acest curs este de 12.700 lei, cel mai scump dintre toate cursurile oferite de întreprinderea de stat. 

Un job care promite un salariu de până la 25 de mii de lei este de sudor/sudoriță. La același centru de instruire cursul durează 334 de ore practice și teoretice. Cursul se desfășoară într-un grup de cinci-șase persoane și la finalul acestuia, cei care susțin cu succes examenul de calificare sunt certificate ca „Electrogazosudor” și li se eliberează Certificatul de calificare profesională elaborat de Ministerul Educației al RM. Această calificare costă 12 mii de lei 

Profesii bine plătite pe care poți să le înveți de sine stătător sau la cursuri 

Să înveți IT în Moldova este simplu. Sunt o multitudine de companii care oferă instruire în diverse ramuri ale domeniului. Testare software, game development, programare java, rețele și securitate cibernetică, web development, front-end develompent poți să înveți la ITstep, Vanar, Cursuri IT, Code Academy, IT Profit, Endava și altele. Unele sunt gratuite, altele au un preț de cel puțin 100 de euro sau mai mult. 

Salariile indicate de Agenția de Ocupare a forței de muncă sunt de până la 40 de mii de lei. Totuși, mulți specialiști IT din Moldova pot spera la salarii chiar mai mari de atât, după ce acumulează suficientă experiență în domeniu.  

Este important de menționat că în Republica Moldova există parcul IT și companiile care fac parte din acest parc plătesc salarii mai mari angajaților după principiul salariu brut = salariu net.         

Nu doar domeniul IT este bine plătit

Și contabilitatea este un domeniu dezvoltat, în care poți găsi o alegere mare de cursuri. Prețul acestora diferă de la o companie la alta. De exemplu, la compania Expert Contabil, un curs complet de contabilitate costă 4.500 de lei. La Pro-active cursul costă 5.490 de lei. Găsești cursuri și la Vanar, Asociația Contabililor și Autitorilor Profesioniști, Oxfort-Prim, Insula Speranțelor și altele.    

Reprezentantul comercial realizează prezentarea și distribuția fizică a produselor, serviciilor unei firme, studiază piața, principalele oportunități de vânzare, negociere, condiții de vânzare, prezentarea obiectului vânzării și altele. Un reprezentant comercial fără experiență poate primi un salariu de cel puțin zece mii de lei. Cei mai experimentați pot ajunge și la 30 de mii de lei. 

Un curs care s-ar putea să te ajute să faci această muncă este în vânzări. De exemplu, compania „Maestru în vânzări” oferă cursuri practice de studiere a vânzărilor, care sunt de ajutor vânzătorilor, managerilor și conducătorilor secției de vânzări. Sau, dacă vrei să-ți încerci norocul în România, vezi cursurile oferite de Academia de vânzări din România 

Profesii de care poate nu ai auzit 

Anul trecut au apărut cursurile de specialist în managementul deșeurilor. Necesitatea acestei specialități a venit odată cu reglementarea legislativă a domeniului de management al deșeurilor. Cursul durează trei zile și prețului în 2022 a fost de 3.500 de lei. 

Specialistul în managementul deșeurilor va avea cunoștințe în gestionarea deșeurilor și trasabilitatea lor, în cum să prevină și reducă poluarea, va putea face un plan de prevenire și reducere a deșeurilor.  

În contextul crizei gazelor și căutării unor surse alternative de energie, poți să devii instalator/oare de instalații de încălzire și sisteme solare. Cursul durează trei luni și este organizat de Centrul de Excelență în Construcții. La finalul cursului vei susține un examen și, odată ce primești un certificat acreditat, vei ști cum se montează instalațiile de încălzire interioară și instalațiile solare termice. Salariul ajunge la 20 de mii de lei. 

Un job de care poate nu ai auzit este paznicul de vânătoare. Colegiul de Ecologie oferă cursuri de recalificare profesională din 2019. Cursul are 1.800 de ore și te învață: 

  • să asiguri paza și administrarea unui fond de vânătoare; 
  • să participi și să organizezi vânători individuale sau colective; 
  • să combați dăunătorii și speciile de vânat; 
  • să asiguri hrana vânatului; 
  • să previi și să combați bolile speciilor de vânat; 
  • să faci construcții și amenajări vânătorești; să populezi și să repopulezi fondul de vânătoare; 
  • să utilizezi arma de vânătoare. 

Dacă ți-a schimbat recent direcția în carieră sau jobul și ai vrea să ne povestești despre asta, nu ezita să ne contactezi și să ne povestești despre experiența ta.   

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.