Cum s-a ajuns la 6 lei pentru o călătorie cu transportul public din Chișinău. Cine plătește mai mult

Eu și o parte din colegii mei folosesc zilnic transportul public. Un transport public nu neapărat confortabil, deși este nou. Sunt unități de transport în care poți să te îmbulzești alături de alți o sută de oameni și să îți faci griji că nu vei reuși să ieși la stația necesară, pentru că mulțimea este de neclintit. Sau poți să alergi spre stație ca să ajungi la troleibuzul 20 sau 36 care circulă extrem de rar și să-ți dai seama după 30 de minute de așteptare că acesta nu vine neapărat la ora indicată în orarul de circulație. Pe lângă asta, municipalitatea nu s-a obosit să facă panouri în care să indice ora actualizată a sosirii transportului public, ceea ce ar reduce timpul de așteptare al călătorului. Despre ambuteiaje vom vorbi altădată.

Acum, însă, subiectul pe care ne-am propus să-l abordăm este creșterea de trei ori a tarifului pentru o călătorie cu transportul public. Timp de 13 ani prețul biletului a rămas neschimbat și destul de mic, deși economia și circumstanțele sufereau tot felul de modificări. De la 1 iulie, vom plăti 6 lei pentru călătoria cu transportul public, indiferent  că este cu troleibuzul, autocarul, că parcurgem o stație sau avem nevoie să ajungem în suburbiile Chișinăului. Această decizie a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău și de edilul capitalei care „încearcă să nu-și supere alegătorii”, susțin analiștii. S-a făcut o listă cu 18 categorii de persoane vulnerabile care vor beneficia de reduceri, unii vor călători chiar și gratuit, iar ceilalți, care nu au mai mult de doi copii sau deloc sunt încurajați să călătorească la noul tarif sau să se echipeze cu abonamente de 234 de lei (pentru o lună), 594 de lei (pentru 3 luni), sau 972 de lei (pentru 6 luni).

Dar haideți să le luăm pe rând și să vedem cum s-a ajuns la această sumă, deși în timpul campaniei electorale din 2019, candidatul de atunci Ion Ceban afirma că nu va admite majorarea tarifului pentru transportul public, dacă ajunge primar. 

„Costul populismului”

La 1 iulie, călătorii transportului public din Chișinău vor primi trei bilete în schimbul sumei de 6 lei. Asta se va întâmpla până la epuizarea stocului de bilete printate cu prețul vechi de 2 lei. Autoritățile locale susțin că majorarea tarifului este o decizie necesară care va asigura dezvoltarea rețelei de transport public, în caz contrar ar putea falimenta. Iar povara cea mai mare va fi pusă pe seama contribuabililor care nu fac parte din lista persoanelor vulnerabile. 

Prețul la biletele de călătorie cu transportul public a fost schimbat în 2009 de către primarul Dorin Chirtoacă. Atunci, tariful a crescut cu un leu, ceea ce a nemulțumit o mare parte din locuitorii Capitalei. 

Pe parcursul acestor ani s-a vorbit despre necesitatea creșterii prețului, dar nimeni „nu voia să-și asume răspunderea de a modifica tarifele”, spune Alexandru Fală, expert economic la Expert-Grup.

„Orice guvernare are ca scop să câștige alegerile și după ce au câștigat alegerile se gândesc cum să câștige și următoarele scrutine. În 2009, Chirtoacă a făcut acest pas și a nemulțumit în special pe bunicile care se plângeau pe el… De aceea, mulți politicieni evită astfel de scumpiri. Ceea ce afectează infrastructuri întregi. De fapt, prețul propus astăzi pentru o călătorie cu transportul public este costul populismului”, adaugă el.

Cu toate acestea, el spune că în perioada în care totul se scumpește, astfel de majorări sunt simțite ca o nouă palmă populației. Dar el opinează că tariful pentru călătoriile cu transportul public trebuia schimbat pe parcursul anilor, ca acum să nu se facă o astfel de majorare semnificativă.  

Cum s-a ajuns la 6 lei

Propunerea de a majora prețul biletului pentru călătoriile prin Capitală și prin suburbiile acesteia a venit la mijlocul lunii martie, când războiul pornit de Rusia în țara vecină a dus la scumpiri în lanț în lumea întreagă pentru carburanți, energie, alimente, etc. Ideea unei astfel de majorări a fost criticată dur de politicieni, cât și de locuitori. Se insista pe desfășurarea unui audit la Regia Transport Electric din Chișinău și la Parcul Urban de Autobuze, condiție ignorată în repetate rânduri de către edilul Capitalei. Astfel, subiectul a fost pus de-o parte. Iar la 13 iunie, Consiliul Municipal Chișinău a decis să aprobe Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători. Totodată, prin aceeași decizie, primarul capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit să stabilească și să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău.

Metodologia a fost elaborată de o instituție de consultanță contractată de către Direcția generală de transport public și căi de comunicații. Potrivit formulei propuse pentru stabilirea prețului unei călătorii, acesta poate fi de maxim 0,06% din salariu mediu brut pe economie stabilit de Guvern, cu ajustarea la 2 ani. Astfel, în cazul în care salariul mediu brut pentru acest an, pentru Chișinău, este de 9900 de lei – cele 0,06% ar fi de 5 lei 94 de bani. 

Potrivit autorilor metodologiei, în prezent, prețul real al călătoriei cu troleibuzul este de 7 lei, iar cu autobuzul 19 lei. În schimb, strategia Primăriei este să nu păstreze această diferență, ci să stabilească un preț unic indiferent dacă călătorești cu troleibuzul, autocarul, prin Chișinău sau în suburbiile acestuia. În cadrul unui interviu, edilul Capitalei a presupus că o călătorie cu maxi-taxi ar putea ajunge și la 12 lei, în funcție de distanța parcursă. 

Autoritățile susțin că aceste ajustări de tarife sunt făcute pentru a încuraja oamenii să cumpere abonamente și să poată călători cu orice tip de unitate și de câte ori vor avea nevoie.  

Liste dictate politic

În timp ce majorarea va lovi dureros în buzunarele oamenilor, Ion Ceban se grăbește să bucure pe cei 200 de mii de pensionari cu viza de reședință în mun. Chișinău și 40 de mii de elevi până în clasa a IV care vor călători gratuit. De asemenea, acesta susține că alte 18 categorii de persoane vor beneficia de reduceri semnificative la abonamente. Printre beneficiarii de reduceri sunt: medicii, învățătorii, membrii familiilor monoparentale sau familiile cu mai mult de 2 copii. Aceștia vor plăti pentru abonamente 60 de lei (pentru o lună), 180 de lei pentru trei luni și 360 – pentru jumătate de an (de trei ori mai puțin decât cei care vor plăti pentru un abonament obișnuit). „În prima etapă, poate fi dificil pentru cei care vor alege să cumpere bilete cu 6 lei, în locul abonamentelor”, recunoaște Ceban, însă, susține că aceste modificări ale tarifului le va permite să cumpere și alte unități de transport, dar și că municipiul nu va trebui să investească o mare parte din bugetul său în acest sector. Pentru anul acesta, subvenționarea pentru transportul public din bugetul municipiului este de 700 milioane lei, bani adunați din impozitele și taxele achitate tot de locuitorii Capitalei. 

„Cert este că se oferă mereu facilități categoriilor de persoane care nu ar putea plăti această sumă, în caz contrar s-ar începe revolte. Dar aceste acțiuni sunt dictate și de interesul politic. Asta se face chiar dacă se pune o presiune financiară mai mare pe ceilalți locuitori ai Capitalei”, susține Cristina Voroneanu, cercetătoare la Primăria Mea – o comunitate a cetățenilor care își doresc un Chișinău confortabil, accesibil și frumos. La Primăria Mea, Cristina scrie despre starea transportului public din Chișinău. Ea s-a alăturat acestei comunități după ce a văzut cât de multe probleme sunt la acest capitol. 

Cristina susține că ar fi „privilegiată”, pentru că în mare parte a locuit în sectoarele prin care circulă des transportul public. „În două-trei minute venea ceva cu care puteai ajunge unde aveai nevoie. Dar asta până în momentul când am început să-mi fac studiile la Facultatea de Relații Internaționale a USM”, își amintește tânăra. 

Blocul de studii se afla în spatele unui centru comercial și deși era o zonă populară, adesea era nevoită să aștepte mult până zărea în depărtare troleibuzul nr. 2, singurul care trecea pe acolo. „Am înțeles că transportul public este o problemă acută a Capitalei și atunci am început să scriu la Primăria Mea”, povestește ea. 

„Fără supărare…”

Cristina susține că majorarea tarifelor era necesară, totuși aceasta impune anumite cerințe pentru autorități. 

„Deși s-au cumpărat unități noi de transport, acestea nu sunt suficiente. În continuare avem troleibuze în care lumea se aglomerează fără aer condiționat. Oamenii în continuare așteaptă prea mult transportul public și evident că sunt nemulțumiți. Iată de ce în momentul în care prețurile sunt mărite, imediat, dar și mai bine, înainte de majorare trebuie să crească semnificativ și calitatea acestor servicii”, spune cercetătoarea. De asemenea, ea observă cum edilul Capitalei încearcă să nu supere locuitorii suburbiilor, făcându-i să plătească același preț cu cei care locuiesc în Chișinău. 

Ceban susține că prin schimbarea tarifului vrea să fidelizeze pe cei care merg zilnic cu transportul public și care vor cumpăra abonamente. De asemenea, el menționează că doar Chișinăul nu și-a mărit, în ultima perioadă, prețul la călătoriile cu transportul public, menționând și orașul Bălți, care a mărit prețul biletelor de călătorie cu un leu, ajungând până la trei. 

„Cu siguranță că tarifele trebuiau majorate, poate chiar cu mult timp înainte. Întrebarea însă este cum plătim cheltuielile suportate de companie – le lăsăm pe umerii călătorilor sau diferența o plătim din bugetul primăriei, care de fapt, tot este format din impozitele oamenilor?”, se întreabă Alexandru Fală. 

Pentru a afla mai multe despre această decizie și cum s-a ajuns la un preț unic pentru toate mijloacele de transport public și indiferent de distanța parcursă, am trimis o solicitare de informație la Primăria mun. Chișinău. Nici după trei zile, aceasta încă nu a fost înregistrată. 

P.S. Vom completa materialul când vom primi răspunsuri la întrebările noastre adresate responsabililor de la Primărie.  

UPDATE: Primăria mun. Chișinău a venit cu un răspuns la solicitarea noastră abia după o lună. Deși au depășit aproape de două ori termenul prestabilit de lege privind accesul la informație, totuși aceștia au venit cu câteva paragrafe care nu oferă  niciun răspuns la cele 5 întrebări ale noastre. Reprezentanții Primăriei menționând doar că prețul la călătoria cu transportul public a fost stabilit de experți străini care au elaborat Metodologia.


Ilustrație de Ecaterina Buruiană

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.