Cum ne protejăm de invazia anuală a căpușelor

Și în acest an, temperaturile puțin mai ridicate au trezit din hibernate căpușele. Astfel, în timpul ieșirilor în natură, prin parcuri, păduri sau chiar pe lângă iarbă puțin mai înaltă, trebuie să fim extrem de precauți, ne atenționează specialiștii în sănătate. 

Ce sunt căpușele

Căpușele sunt acarieni care consumă atât sângele animalelor și păsărilor, cât și al oamenilor. Înțepătura căpușelor poate fi inofensivă, dar și poate aduce cu ea diverse microorganisme și transmite boala Lyme/borelioza. În întreaga lume sunt cunoscute peste 900 de specii de căpușe, dintre care la noi au ajuns doar 23

Căpușele trăiesc în iarbă, pe copaci, arbuști sau în grămezi de frunze. De acolo, ele se desprind ca să treacă pe gazda „primitoare”. Pentru a nu fi ușor identificată și înlăturată înainte de a se putea hrăni, căpușa secretă salivă ce conține substanțe anestezice. Asta înseamnă că gazda nu simte durere sau piele iritată în momentul când este mușcată, ceea ce le permite căpușelor să se hrănească cât mai mult timp posibil, înainte de a fi identificate.  

Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului. De aceea, de cele mai multe ori migrează spre zona axilelor, abdomen sau cap. Acolo își înfig colții și se „delectează” cu sânge. Spre deosebire de alte insecte, aceasta stă atașată cât timp se hrănește, iar volumul corpului și culoarea i se schimbă în funcție de cantitatea sângelui consumat. După maxim 10 zile, dacă nu a fost observată și înlăturată, căpușa se desprinde singură și cade. 

De obicei, mușcăturile căpușelor sunt inofensive și fără simptome, dar nu și în cazul în care ești alergic sau dacă insecta e purtătoarea unei infecții. Cea mai răspândită infecție fiind boala Lyme. Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 100 de cazuri de infectare cu boala Lyme

Cei alergici la mușcăturile căpușelor pot avea durere sau umflături la locul unde s-a hrănit insecta, o erupție cutanată, o senzație de arsură la locul mușcăturii sau chiar dificultăți de respirație, dacă alergia este mai severă. Însă, simptomele celor infectați cu boala Lyme se lasă așteptate de la câteva zile, până la câteva săptămâni sau chiar luni. De aceea, specialiștii ne recomandă să înlăturăm căpușa cât mai repede posibil, cel mai bine este să ne adresăm la cel mai apropiat centru medical, unde medicul chirurg va înlătura insecta în câteva minute și va dezinfecta locul mușcăturii. De asemenea, medicul va putea prescrie și un tratament în cazul în care căpușa s-a hrănit cu sângele gazdei mai mult de 36 de ore. Mai mult, este absolut necesar să monitorizezi cu atenție locul de unde a fost extrasă căpușa și la cea mai mică schimbare să atenționezi medicul de familie, care ar putea să-ți prescrie anumite antibiotice dacă se observă o infecție a pielii la locul mușcăturii. 

Cum poți extrage căpușa?

Dacă căpușa este adusă de la o plimbare recentă și nu te poți adresa la un centru medical, atunci încearcă să o extragi singur:

  1. Ia o pensetă subțire;
  2. Prinde căpușa cât mai aproape de suprafața pielii;
  3. Trage încet în sus, îndepărtând-o de piele. Nu trebuie să te grăbești sau să bruschezi, pentru a nu lăsa vreo parte din corpul ei în piele. De asemenea, nu se recomandă răsucirea, strivirea acesteia sau aplicarea pe ea a uleiurilor, ojei, etc. Aceste proceduri ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor;
  4. Verifică dacă întreaga căpușă a fost înlăturată;
  5. Curăță locul mușcăturii cu apă și săpun;
  6. După ce ai eliminat căpușa, scufund-o în alcool pentru a te asigura că a murit;
  7. Pune-o într-un recipient sigilat și păstreaz-o în cazul în care va fi nevoie să dai căpușa spre testare pentru a stabili dacă nu era purtătoare de infecție. 

Boala Lyme

Cele mai multe semne sau simptome ale unei boli transmise de căpușe vor începe să apară în câteva zile până la câteva săptămâni. Dacă ai febră, erupții cutanate sau dureri articulare, este important să soliciți asistență medicală urgentă și să anunți medicul de familie că ai fost mușcat de o căpușă, ca să-ți recomande ce teste trebuie să faci.

Boala Lyme este transmisă omului prin înțepătura unor căpușe. Aceasta mai este numită și „boala cu 1000 de fețe” din cauza că afectează întregul organism, iar simptomele sunt asemănătoare cu alte boli. Infecția afectează întregul organism și parcurge trei etape mai mult sau mai puțin distincte:

Etapa 1: apariția unei erupții roșii extinse, circulară; simptome asemănătoare gripei; lipsa de energie; dureri de cap, dureri musculare.

Etapa 2: Amorțeală în brațe și picioare; incapacitatea de a folosi mușchii feței; dureri de cap sau leșin; memorie slabă, capacitate de concentrare redusă; palpitații și dureri cardiace grave. 

Etapa 3: artrită, oboseală cronică, probleme de vorbire, probleme de inimă. 

Dacă boala Lyme nu este tratată prompt și eficient, deteriorarea articulațiilor, nervilor și a creierului poate începe peste câteva luni sau chiar ani de la mușcătură. Unele studii arată că la cel puțin 10% din persoanele infectate cu boala Lyme suferă de probleme severe de inimă. În general, după șase luni de simptome, se poate vorbi despre „Boală Lyme cronică” și atunci este nevoie de apelat la antibiotice puternice, administrate mult timp.

În prezent, în Republica Moldova, boala Lyme este considerată cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială, fiind înregistrate în ultimul deceniu peste 1200 cazuri de îmbolnăviri

Cum ne protejăm

Pentru a evita căpușele este bine ca la fiecare ieșire în natură să ne acoperim bine brațele și picioarele, iar hainele să fie de culori deschise, pentru a putea observa mai ușor insectele. De asemenea, este recomandat să ne punem la spălat hainele și să facem un duș după fiecare astfel de plimbare, ca să înlăturăm ușor căpușele care nu au reușit încă să ne muște. Iar în cazul în care nu putem face acest lucru, putem apela la o bandă adezivă pe care să o trecem peste haine, ca de ea să se lipească căpușele în cazul în care acestea sunt prinse de textile. De asemenea, nu uita să verifici cu atenție suprafața pielii, în special în zonele preferate de căpușe: sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor și în păr.

Ai putea să nu fii pe „placul” căpușelor dacă îți stropești corpul cu puțin ulei eteric de lavandă, lemongrass, eucalipt sau lămâie.

Zilele calde ne tentează să petrecem timpul în sânul naturii, așezați pe iarba verde și proaspătă. Însă nu trebuie să uităm să ne protejăm și să fim extrem de prudenți!

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.