Burse, grădinițe și cultură: cum ne-a ajutat România de-a lungul anilor

Nu există regiune în Republica Moldova care pe parcursul anilor nu ar fi beneficiat direct sau indirect de susținerea României. Astăzi, de 1 decembrie, Ziua Națională a României, îți propunem o recapitulare a celor mai importante momente când România a fost alături de țara noastră.

Unul dintre patru moldoveni are și cetățenia română

La finele lunii mai 2021 presa din România scria că numărul cetățenilor moldoveni care au redobândit cetățenia română în anii 2000-2020 a crescut semnificativ și a ajuns la 642.149 de persoane. Cifra enunțată nu include și cetățenii care și-au redobândit cetățenia României din 1991 până în 2000. Deci, nu există o cifră oficială a deținătorilor de pașapoarte românești din Republica Moldova. Dar și fără acestea putem spune, cel puțin la nivel teoretic, că unul dintre patru moldoveni au și cetățenia română.  

Conform statisticilor, cel mai mare val de acordare a cetățeniei românești pentru basarabeni s-a produs în ultima decadă, când au fost obținute peste 580.000 de cetățenii din numărul total. 

În baza pașaportului românesc moldovenii pot să se stabilească legal cu reședința în oricare țară din UE.  Mai mult, poți solicita alocații pentru copii sau alte indemnizații sociale în țara unde îți stabilești reședința.  

Burse pentru elevi și studenți

Un grup de tineri basarabeni şi români, la Iaşi în 1991. Arhiva foto Lina Grâu. Sursa: platzforma.md

România acordă burse de studii cetăţenilor moldoveni încă din 1990, când Republica Moldova făcea încă parte oficial din Uniunea Sovietică. Înscrierea în instituţiile de învăţământ româneşti se făcea în baza unor protocoale bilaterale între ministerele Educaţiei din cele două state. Din CV-urile mai multor politicieni, lideri de opinie sau oamenilor de afaceri din Republica Moldova putem afla că sunt absolvenți ai universităților din România. 

Din păcate, nici Ministerul Educaţiei din România şi nici cel din Republica Moldova nu au cifre care să arate parcursul bursierilor statului român. Au fost ani când Guvernul de la Bucureşti acorda aproximativ cinci mii de burse tinerilor din Republica Moldova care doresc să studieze în România. În anul curent, Camera Deputaților din Parlamentul României a aprobat un proiect de lege privind majorarea de la 320 până la 700 de lei românești a cuantumului burselor acordate românilor de pretutindeni care studiază în România, categorie din care fac parte și tinerii din Republica Moldova. Atunci, deputații români menționau că anual, peste 4000 de studenți români de pretutindeni sunt declarați admiși la studii în România. 

Grădinițe renovate și microbuze școlare 

În 2010 președintele României Traian Băsescu anunța că România va acorda Moldovei un ajutor nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro. Era vorba de un program care urma să fie derulat pe parcursul a patru ani, banii urmând a fi alocați în patru tranșe a câte 25 de milioane de euro. Din motive birocratice, dar și ca urmare a crizelor politice de la București și la Chișinău, programul nu a fost derulat în întregime. Totuși, Guvernul României a acordat ajutoare financiare nerambursabile în valoare de circa 330 milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea a circa 900 de grădinițe din Republica Moldova.

De asemenea în 2014 Guvernul României a donat 100 de microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului elevilor. Iar în 2017 a donat alte 96 microbuze școlare.

România ne-a ajutat în criza energetică din 1998 și cea din 2022

La finele lunii noiembrie 1998 Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică de proporții. Centrala Termoelectrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan), controlată de regimul separatist de la Tiraspol, a decis să sisteze complet livrările de curent electric consumatorilor din Republica Moldova, pentru că autoritățile de la Chișinău nu doreau să accepte o majorare de aproape două ori a prețului energiei electrice. Sistarea livrărilor a coincis cu instalarea unei ierni timpurii și geroase și a fost urmată de deconectări zilnice pentru perioade de la 6 la 14 ore. Chișinăul a apelat la Guvernul României ca acesta să asigure furnizarea, în regim de urgență, a curentului electric, pentru a acoperi deficitul de pe piață. Din punct de vedere tehnic livrările nu puteau fi făcute direct, deoarece sistemul energetic al Republicii Moldova era și este interconectat direct cu cel din spațiul post-sovietic. În plus, nu existau și nu există nici acum suficiente rețele electrice de interconectare între sistemele energetice ale Republicii Moldova și ale României. Așa că livrările se făceau în regim de insulă, adică o parte din consumatorii din Republica Moldova erau izolați de sistemul energetic al țării și erau asigurați cu energie electrică direct de furnizorii din România. Furnizările au început imediat și au continuat până în anul 2001. Chișinăul nu a reușit să plătească nici pentru 10% din curentul livrat de România.

Situația se repetă și acum. Republica Moldova trece prin cea mai gravă criză energetică din istoria sa. În toamna curentă, după ce separatiștii de la Tiraspol au redus masiv livrările de energie către Chișinău, autoritățile moldovene au apelat la „contractele de avarie” pe care le au cu România, pentru a echilibra sistemul energetic al țării. După ce Cuciurganul a sistat complet livrările de curent, compania de stat S.A. Energocom a început a cumpăra curent de pe bursa de energie din România – S.A. „OPCOM”. Astfel, Moldova cumpără energie electrică de la OMV Petrom și Nuclearelectrica din România. 

Reconstrucția Sălii cu Orgă și a Muzeului Naţional de Arte

Sursa: organhall.md

România a alocat o 1,8 milioane de euro pentru restaurarea Muzeului de Arte și a Sălii cu Orgă din Chișinău. De asemenea, statul român a alocat 800 mii euro pentru construcţia unui nou sediu al Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. Reamintim că la sfârşitul anilor ‘90, vechea clădire a teatrului s-a deteriorat din cauza apelor subterane. Atunci, trupa de actori a fost nevoită să găsească temporar un alt sediu pentru spectacole.

Primul lot de vaccinuri împotriva COVID-19 a venit din România 

Sursa: ms.gov.md

În 2021 România ne-a oferit 200.000 de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, primele care au ajuns în Republica Moldova. Au fost vaccinați mai întâi peste 9000 de lucrători medicali. În luna mai 2020, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății din România au venit în ţara noastră pentru a completa echipele medicale în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

În plus, cetățenii români din Republica Moldova au putut să se vaccineze vaccina în România, chiar dacă nu au avut buletine.

SMURD-ul românesc salvează vieți în Moldova

În 2014 a demarat proiectul SMURD, în baza unui acord între Guvernul României şi al Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale. SMURD este acronimul pentru Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare al României. De atunci în Republica Moldova s-au efectuat 115 misiuni de evacuare aero-medicale a pacienților. Mai mult, anul trecut a fost lansat oficial proiectul SMURD – 2, care prevede îmbunătățirea infrastructurii proiectului. Vor fi reconstruite două puncte de operare SMURD în municipiul Ungheni și orașul Cantemir și construite patru platforme de aterizare – decolare pentru elicopterele SMURD în preajma a 4 spitale din țară, la Chișinău, Bălți și Cahul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.