Cum n-ar putea comuniştii reveni la guvernare? /OPINIE

La alegerile din 2009 şi 2010, cei care au mers la vot au avut de ales între comunişti şi democraţi. Cu toate contestaţiile şi protestele, cei din urmă au devenit învingători. Înainte de alegerea şefului statului, politicianul Sergiu Mocanu spunea că după alegerea acestuia nimic nu va mai fi la fel în Republica Moldova. Cu adevărat ecuaţia s-a schimbat total. După 16 martie, societatea așteaptă promisele reforme, remanieri şi creştere economică însoţită de creşterea nivelului de trai.

Următoarele alegeri şi ele vor fi altele, diferite de cele din 2009-2010, acum oamenii nu vor mai alege între comunişti şi democraţi, ci între cum a fost şi cum este, iar aici ar putea fi şansa sau neşansa PCRM-uluil

Ultimul sondaj de opinie făcut public arată că intenția de vot pentru PCRM este de peste 52%. Ieri, premierul Vlad Filat s-a arătat încrezut că rezultatele sondajului sunt ireale. În locul său, în calitate de lider de partid, nu aș fi atât de încrezut, deoarece situația actuală seamănă foarte mult cu cea de la finele guvernării Alianței pentru Democrație și Reforme, alianță care prin definiție a venit să implementeze reforme, dar care a avut mari presiuni în interior, lucru care i-a și jucat festa la alegerile din februarie 2001.

Și atunci, ca și acum, liderii politici erau mult mai interesaţi de felul în care îşi vor împărţi laurii realizărilor pe plan extern, beneficiile creşterii economice și reformele. Liderii politici din alianţa de guvernare de atunci au pierdut din vedere cel mai important element: suportul popular şi încrederea cetăţenilor.

Practic legătura firească, organică, cu cetăţenii a dispărut, iar dezbaterile politice sterile nu mai reprezentau interesele cetăţenilor. Aceasta în timp ce reprezentanții PCRM refuză să vină la ședințe, mergând în republică, discutând cu cetățenii. Toate aceste vizite sunt pe fundalul creșterii criminalității din țară, unde politiția merge împreună cu criminalii la așa numitele ,,razborși”. Crește numărul crimelor odioase, cresc prețurile invers proporțional cu salariile și pensiile. Energia electrică și gazul care se scumpesc trag după ele și toate celelalte prețuri, lucru care nu poate fi înțeles de simplul cetățean care nu numără pensia în bani, ci în cantitatea de produse pe care și-o permite să o procure din aceasta, cu alte cuvinte numără pensia în numărul de pâini și bucăți de săpun. Asta în timp ce liderii AIE merg pe la posturile de televiziune împroșcând unul în altul cu tot felul de acuzații care însă nu se regăsesc în proiecte de lege ce ar duce la deblocarea situației.

Legea cu privire la egalitatea de șanse vs Scena politică

O altă piatră din pantoful alianței de guvernare este și noua lege ce prevede asigurarea egalității de șanse. Unicul lucru care pare să deranjeze este sintagma „orientare sexuală” prevăzută în această lege. Aici PCRM-ul merge mână în mână cu biserica, de fapt cu o parte a bisericii, care se arată nemulțumită de această sintagmă. Oamenii din provincie sunt speriaț, spunând că ,,Iată vin homosexualii peste noi cum”.

Această lege a adus mai multe tulburări în societate decât se aștepta oricine, ceea ce mai rămâne un AS în mâneca Partidului Comuniștilor. Săptămâna trecută liderul PCRM, Vladimir Voronin, spunea că fracțiunea comunistă este gata să revină în Parlament atunci când proiectul de modificare a acestei legi va fi pus pe ordinea de zi, deși anterior spunea că fracțiunea din care face parte va reveni în legislativ doar când se va vota data alegerilor anticipate. În realitate PCRM-ul caută o posibilitate de a reveni în parlament, în lipsa canalului NIT, platforma parlamentară este cea mai bună pentru promovarea ideilor și poziției comuniștilor, prin intermediul tuturor canalelor media. Că doar ,,Ochii care nu se văd se uită”.

Tot mai mulți politicieni și lideri de opinie spun că nemulțumirea populației crește, iar așteptările pe care aceștia le aveau de la AIE întârzie să apară, ba dimpotrivă. Tot mai multe voci spun că situația se înrăutățește mai tare decât era până în aprilie 2009. Din acest motiv, alegătorul moldovean, care mereu face alegerea prin comparație ,,Răul cel mai mic sau „rău cu rău dar mai rău e fără rău” ” ar putea reedita anul 2001 cu taote că din punct de vedere matematic suntem departe de data următoarelor alegeri.

 De Constantin Uzdriş

Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă în mod necesar poziția portalului Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.