Cum găsim loc în politică și pentru tineri? Funcționara care implică elevii în procesul decizional din Telenești

Stă în fața unei clase de liceeni și le povestește despre dreptul lor de a vota când vor împlini 18 ani, dar și de ce este important să se implice în treburile administrative ale raionului și nu numai. Întrebările elevilor se plimbă prin clasă, iar chipul Dianei Tudosan se luminează când le vede entuziasmul. Deși este funcționară publică, în urmă cu doi ani a devenit și profesoară de educație pentru societate la liceul din orașul Telenești.

O strategie de dezvoltare, dar fără tineri 

Diana Tudosan este originară din orașul Șoldănești. După absolvirea facultății de jurnalism, iar mai apoi și a facultății de administrație publică, s-a mutat la Telenești, unde s-a angajat la consiliul raional. „Era anul 2012, când primăriile de abia începeau să-și facă pagini web și să vorbească mai deschis publicului despre activitățile lor. Majoritatea angajaților erau persoane în etate, care se bucurau când tinerii veneau și îi ajutau să se înțeleagă cu noile tehnologii”, își amintește femeia.

S-a înscris la seminare de parteneriat și liderism, care au ajutat-o să contribuie la dezvoltarea comunității. Iar lucrul cel mai important, spune ea, este să implice cât mai mulți tineri, ca aceștia să-și regândească rolul și să rămână acasă. Astfel, împreună cu Asociația Obștească „Concordia” din Telenești a lansat în această vară un proiect – „Vocea tinerilor în procesul decizional al APL – puntea către învățare”, susținut de Uniunea Europeană și Fundația „Friedrich Ebert”.

Ideea proiectului a venit după ce a analizat strategia de dezvoltare socio-economică a raionului Telenești și a observat că tinerii erau menționați extrem de rar. „Era un document făcut, dar nu atât de bine… Nu existau activități concrete pentru tineri, în afară de cei care practică sportul”, explică Diana Tudosan.

„Tinerii au nevoie de socializare”

În cadrul proiectului au fost selectați 20 de elevi din raionul Telenești. Ei au aflat cum lucrează administrația publică locală (APL) și cum funcționează democrația. Ulterior, elevii au participat și la câteva ședințe ale Consiliului Raional Telenești. „Le-am spus că participarea lor la viața publică și la procesul de soluționare a problemelor în cadrul comunității locale reprezintă un element esențial al unei societăți democratice”, povestește Diana, remarcând potențialul economic, dar și social al tinerilor.

Cu toate acestea, subliniază specialista, de cele mai multe ori, cei care ajung să scrie sau să implementeze legile uită de tineri. „Acum, când petrec mult timp printre elevi, văd cât de ignorați se simt. Însă tinerii au nevoie de o structură locală, în afara școlii. Ei au nevoie de socializare. Ei au nevoie să se exprime. Ei au nevoie să fie auziți și ascultați. Ei au nevoie de activități în care să se poată implica”, spune Diana Tudosan.

„Politica nu este despre alții, ci despre ei”

Interesul tinerilor de a participa la acest proiect a fost mare, spune cu încântare specialista. „Ei în afară de școală nu fac practic nimic, decât dacă merg la o școală de pictură, de dansuri sau de muzică”, adaugă ea.

Fiecare discuție și ședință la consiliul raional le-a arătat că acolo se discută despre probleme reale, care-i afectează și pe ei. „Iar asta i-a făcut să înțeleagă că politica nu este despre alții, ci și despre ei”, subliniază Diana Tudosan. Astfel, doi dintre cei 20 de tineri s-au înscris pe listele consilierilor din localitățile din care vin. „Deși nu au fost aleși, contează că au încercat și nu vor să renunțe”, zâmbește femeia.

Diana Tudosan face o postare pe pagina oficială a consiliului, termină să scrie o felicitare pentru un funcționar, apoi cu pași grăbiți se îndreaptă spre liceul din centrul orașului Telenești. Și de această dată le va vorbi elevilor despre rolul lor într-o societate democratică și de ce trebuie să facă totul ca să fie auziți, iar lucrurile să se schimbe. „Tinerii sunt viitorul nostru. Și dacă acum ne prefacem că nu-i observăm și nu găsim timp să le vorbim sau auzim, de ce ne mai plângem ulterior că-i pierdem când decid să se mute în altă țară?”, se întreabă femeia.

Fotografii din arhiva personală a Dianei Tudosan

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, implementat de Fundația „Friedrich Ebert” Moldova și AO „Institutum Virtutes Civilis”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Fundației „Friedrich Ebert”.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.