Cum crează autoritățile ruse falsa senzație de normalitate. 10 știri din presa rusă

În timp ce Rusia desfășoară acțiuni militare în Ucraina, militarii ruși bombardează orașe și omoară civili, șocând întreaga umanitate prin amploarea distrugerilor, autoritățile de la Moscova încearcă să creeze în rândul cetățenilor săi aparența unei vieți obișnuite ca cea dinaintea războiului. Demnitari de prim rang, care vor să pară plini de grija și problemele oamenilor de rând, anunță proiecte ce ar urma să îmbunătățească viața, colaborări fructuoase cu parteneri de peste hotare ce nu susțin impunea sancțiunilor Rusiei și declară proiecte economice de milioane de ruble. 

Deși mai multe site-uri ale presei afiliate Kremlinului nu funcționează din cauza atacurilor hackerilor de la Anonymous, paginile web ale unor instituții care încă mai funcționează afișează știri oficiale care uneori par rupte de realitate. 

Oficialii ruși se întrec în declarații și asigurări că sancțiunile impuse Rusiei de comunitatea internațională nu vor afecta viața oamenilor de rând. Aceasta în condițiile în care mai mult de 70 de companii internaționale au anunțat fie că pleacă, fie că rup temporar acțiunile comerciale Rusia, spațiul aviatic al UE, Canadei și SUA a fost închis pentru aeronavele rusești, iar șapte din cele mai mari bănci din Rusia au fost excluse din sistemul SWIFT.

Moldova.org a selectat mai multe declarații ale demnitarilor ruși care par să nege complet adevărul despre războiul din Ucraina.

Numărul de locuințe date în exploatare rămâne același

Ministrul Construcțiilor Irek Faizullin a anunțat, la o reuniune a Consiliului Federației, că nu va admite scăderea în 2022 a volumului de spațiu locativ dat în exploatare. „Analizăm riscurile și pregătim propuneri de sprijinire a industriei în fața restricțiilor. Sarcina noastră astăzi este să nu încetinim în 2022 și 2023”, a declarat Faizullin. Oficialul rus a spus că potențialul urbanistic va fi sporit „datorită sincronizării planurilor de construcție de locuințe cu planurile de dezvoltare a infrastructurii, precum și prin includerea în circulație a teritoriilor care nu sunt utilizate eficient”. În 2021, în Rusia, au fost date în exploatare 92,6 milioane de metri pătrați de locuințe.

Rusia continuă pregătirile pentru Summit-ul Rusia-Africa

Viceministrul de externe Mihail Bogdanov a anunțat că MAE de la Moscova continuă să lucreze la pregătirea summitului Rusia-Africa. „Lucrările la summitul Rusia-Africa sunt în pregătire activă. Acesta nu a fost anulat”, a anunțat, viceministrul de externe Mihail Bogdanov. Potrivit lui, diplomațiile lucrează activ la pregătirea reuniunii, dar că data organizării acestuia nu au fost încă stabilită. Anterior, a fost anunțat că cel de-al doilea summit Rusia-Africa era programat pentru toamna anului 2022. Primul a avut loc la Soci în perioada 23-24 octombrie 2019. 

Vacanțele nu le anulează nimeni

Rosturism dă asigurări că Turcia, Egiptul și Tunisia îi așteaptă pe turiștii ruși. Șefa Agenției Federale de Turism a declarat că turiștii ruși vor putea pleca în vacanță în Turcia, Egiptul și Tunisia. Aceasta după ce Zarina Doguzova a purtat discuții cu ministrul Turismului al Tunisiei, Mohamed Moez Belhasen, care a spus că autoritățile tunisiene nu intenționează să impună restricții Rusiei. Iar miniștrii turismului din Egipt și Turcia, Khaled Elenani și Mehmet Ersoy au asigurat-o „de interesul lor pentru cooperarea cu Rusia și de absența planurilor de a impune restricții turiștilor din Federația Rusă”.

„Valuta americană este volatilă, e mai bine de investit în aur”

Ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov încurajează oamenii să investească în aur în loc de dolari. Oficialul susține că investiția în aur este o alternativă mai bună decât cumpărarea de dolari. „Pe fundalul unei situații geopolitice instabile, investiția în aur va fi o alternativă ideală față de cumpărarea de dolari. Moneda americană este mai volatilă, supusă diferitelor tipuri de riscuri”, a spus Siluanov. 

Oficialii ruși menționează că la achiziționarea unui lingou de aur de la o bancă nu va fi necesară plata unei taxe pe valoarea adăugată de 20 la sută, așa cum este prevăzut acum de legislația în vigoare.

Guvernul rus pregătește o nouă strategie de dezvoltare a Siberiei

Viceprim-ministra Victoria Abramcenko dă asigurări, că Guvernul de la Moscova pregătește o nouă strategie de dezvoltare a Siberiei, în cadrul căreia vor fi create opt clustere industriale cum ar fi „prelucrarea aluminiului”, „petrol și gaz” sau „metale prețioase” și „Turism”. 

În condițiile în care mai multe state au rupt relațiile comerciale cu întreprinderi din Rusia, iar principalele șapte bănci din Rusia vor fi excluse din sistemul SWIFT începând cu 12 martie, Abramcenko spune că în Siberia va crește activitatea de investiții, lansarea de proiecte și noi cicluri economice și promite că vor fi create peste 450 de mii de noi locuri de muncă și vor fi atrase trilioane de ruble de investiții.

Pragul pentru „taxa de lux” se triplează

Ministerul Industriei și Comerțului propune creșterea pragului minim pentru costul unei mașini, care este supusă „taxei de lux”, de la 3 milioane de ruble la 10 milioane de ruble. Aceste modificări se vor aplica mașinilor achiziționate începând cu 1 ianuarie 2022

Companiilor IT li se oferă facilități

Guvernul rus acordă facilități companiilor care activează în domeniul tehnologiei informației. Potrivit premierului Mihail Mișustin, Guvernul de la Moscova va oferi angajaților unor astfel de companii posibilitatea de a obține credite ipotecare preferențiale, iar specialiștii până la împlinirea vârstei de 27 de ani vor primi o amânare de la serviciul militar pe durata activității lor în companiile IT rusești.

Elevii ar putea „scăpa” de examenul de stat unificat

Deputatul Serghei Mironov, liderul formațiunii „Справедливая Россия — За правду” (din rus.: Rusia echitabilă – Pentru adevăr)  a declarat în cadrul Dumei de Stat că examenul de stat unificat din Rusia (echivalentul bacalaureatului nostru) ar trebui anulat. De asemenea, potrivit lui, trebuie abolit și sistemul pe două niveluri de învățământ superior (Licență și masterat). Deputatul a spus că din motive interne obiective.

КуZбасс în loc de Кузба́сс

Guvernatorul regiunii Kemerovo, singura regiune din Rusia, care are un al doilea nume oficial Кузба́сс, a anunțat că în toate materialele de informare ale guvernului regional, regiunea se va scrie КуZбасс. „Z este în primul rând un semn de sprijin pentru luptătorii noștri și un simbol de solidaritate în societatea noastră”, a declarat șeful regiunii.

Între timp, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov a declarat că informațiile potrivit cărora autoritățile ruse vor introduce legea marțială într-o serie de regiuni ale țării este falsă.

Rusia va continua să livreze Indiei sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400

Ambasadorul rus din India Denis Alipov declară că Rusia va continua să livreze sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 către India. Diplomatul a spus că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu vor afecta furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană rusești S-400 către India, „Nu prevedem niciun obstacol în ceea ce privește furnizarea de S-400 către India. Există modalități prin care această înțelegere poate continua nestingherită”, a spus diplomatul. Potrivit lui, „sancțiunile – atât vechi, cât și noi – nu vor influența în niciun fel livrările”. 

Rusia și India au semnat în 2018 un contract pentru furnizarea a cinci seturi regimentare de sisteme „Триумф” (din rus. Triumf) în valoare de 5,43 miliarde de dolari.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.