Cui slujeste diplomatia de la Chisinau?

(Din discursul rostit joi, în plenul Parlamentului, de deputatul Vlad Filat)

…În preajma alegerilor parlamentare, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, instituţie care oriunde în lume este totalmente în afara relaţiilor dintre partide, se înregimentează în primele rânduri ale frontului ideologic comunist. După o campanie îndelungată de epurări masive de cadre pe criterii politice, MAEIE a devenit principalul mesager al atitudinilor agresive ale guvernării în raport cu anumite ţări, iar mai recent – şi instituţie în drept să dea aprecieri activităţii partidelor de opoziţie.
Declaraţia MAEIE referitoare la acţiunile PLDM în sprijinul urgentării semnării Convenţiei privind micul trafic la frontieră denotă lipsa unei abordări clare şi profesioniste în problema dată şi dependenţa totală faţă de indicaţiile venite din zona Puterii. Pentru toată lumea a devenit absolut clar că guvernarea este deranjată serios de amploarea pe care o capătă acţiunile cetăţenilor şi încearcă să iasă din situaţia dificilă în care s-a pomenit, lansând diverse insinuări şi declinându-şi propriile responsabilităţi. MAEIE se arată îngrijorat de faptul că ”…inspiratorii acestei campanii încearcă să convingă populaţia RM că autorităţile creează impedimente pentru semnarea Convenţiei…”. Chiar din start, răspunzând la interpelarea mea, ministrul de Externe a invocat un impediment în calea semnării Convenţiei, şi anume, lipsa Acordului privind delimitarea frontierei de stat cu România. Este un argument fals, pentru că România, prin Declaraţia camerelor unite ale Parlamentului din 27 august 1991, a recunoscut RM ca stat independent în hotarele administrative din cadrul fostei URSS. În plus, un şir de acte şi reglementări bilaterale dintre ţările noastre, inclusiv cele ce ţin de regimul de vize, se bazează pe recunoaşterea reciprocă a frontierei. Aş adăuga aici că lipsa Tratatului privind delimitarea frontierei de stat este o dovadă a incompetenţei şi neprofesionalismului MAEIE şi această instituţie nu trebuie să pună pe umerii populaţiei povara propriei incapacităţi de a face faţă obiectivelor politicii externe.
Pentru a-şi lustrui imaginea compromisă, MAEIE îşi permite utilizarea unor tertipuri ieftine. Conform declaraţiei, această instituţie va cere României – nici mai mult, nici mai puţin – ca întreg teritoriul RM, inclusiv Transnistria, să fie declarat zonă de frontieră! Informăm ministerul respectiv şi, în mod special, pe dl ministru Sratan că reglementarea acestei chestiuni ţine de competenţa Comisiei Europene, iar documentele comunitare ar trebui cunoscute de către diplomaţii moldoveni, măcar la nivel de principii. Şi acum, despre competenţe. În declaraţia sa, MAEIE tratează partidele de opoziţie ca pe nişte organizaţii obşteşti din perioada sovietică, care trebuie să sprijine cu entuziasm toate hotărârile partidului şi guvernului. Îi aducem la cunoştinţă dlui ministru Stratan că formaţiunile de opoziţie au menirea să monitorizeze strict activitatea guvernului şi a structurilor lui şi să reacţioneze la toate erorile, abuzurile şi derapajele de la normele democratice. Noi, cei din opoziţie, venim în apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, atunci când ele sunt încălcate. Or, exact aceste drepturi şi libertăţi sunt încălcate în mod flagrant în cazul nesemnării Convenţiei. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe este instituţia care n-are dreptul să se implice sub nicio formă în disputele interpartinice, să dea calificative şi să formuleze adevăruri în ultimă instanţă (Timpul de dimineaţă).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.