Cu gândul la vacanță? Care sunt condițiile de călătorie spre cele mai populare destinații

2020 a fost un an tragic și pentru sectorul turistic. Din cauza pandemiei, la nivel global industria a înregistrat pierderi de circa 1,3 trilioane de dolari. Autoritățile din țările cu cele mai populare destinații turistice declară că nu își pot permite să rateze pentru al doilea an consecutiv sezonul turistic și anunță măsuri sigure anti-Covid pentru vizitatorii străini. Este adevărat că pentru a vizita țara destinatară, turiștii vor trebui să îndeplinească mai multe condiții, cum ar fi testele negative, certificatele de vaccinare sau purtarea măștilor în spații publice.

Mai jos îți prezentăm toate măsurile și condițiile de călătorie spre principalele destinații în sezonul de vară.

Malta va plăti turiștilor 200 de euro 

Autoritățile din Malta vor plăti până la 200 de euro turiștilor străini care vor petrece cel puțin trei zile în această țară. Valoarea alocației va depinde de hotelul la care se vor caza oaspeții. Astfel, pentru un hotel de cinci stele, alocația va fi de maxim 200 euro, pentru un hotel de patru stele – 150 de euro, iar oaspeții unui hotel de trei stele vor primi 100 de euro.  Scopul acestui sistem este menținerea competitivității hotelurilor din Malta. Dacă în 2019 peste 2,7 milioane de persoane au vizitat Malta, atunci în 2020 această cifră a scăzut cu 80%. 

„Cinci linii de apărare” în Grecia

În Grecia, sezonul turistic va fi deschis începând cu 14 mai. Pentru a oferi turiștilor condiții de maximă siguranță, autoritățile au instituit cele „cele cinci linii de apărare”: 

  1. prezentarea unui certificat de vaccinare împotriva coronavirusului, de recuperare după boală sau un test PCR negativ la Covid;
  2. teste aleatorii la sosire – această practică de control se va răspândi în acele locuri în care sunt detectate noi cazuri de coronavirus;
  3. plasarea imediată a turiștilor în carantină în cazul unui test pozitiv al coronavirusului;
  4. respectarea regulilor generale de siguranță epidemiologică, cum ar fi purtarea obligatorie a măștilor, respectarea protocoalelor anti-Covid în restaurante sau în timpul excursiilor;
  5. toți vizitatorii străini vor trebui să urmeze aceleași reguli de siguranță ca și localnicii.

„Bulgaria – destinație sigură pentru vara anului 2021”

Deși tradițional sezonul estival începe la 1 iunie, în acest an Bulgaria va deschide hotarele pentru turiști pe 1 mai. În perioada sezonului turistic, va exista un control impecabil asupra respectării cerințelor de sănătate. Astfel, la intrarea în țară vor fi fi admise doar persoanele vaccinate sau care au fost bolnave cu COVID-19, sau persoanele cu test negativ efectuat înainte de călătorie. 

Conform noului regulament, păstrarea distanței sociale de 1,5 m va fi obligatorie chiar și pe plajă. În zonele de plajă gratuite, la fiecare 20 de metri pătrați vor fi permise doar două persoane sau membri ai aceleiași familii.

Israelul deschide hotarele pe 23 mai

În prima etapă care va începe în mai, autoritățile israeliene vor permite intrarea în țară doar unor anumite grupuri de turiști străini vaccinați împotriva COVID-19. Turiștii vor trebui să îndeplinească mai multe condiții, cum ar fi: test negativ înainte de zbor, certificatul de vaccinare, testare repetată la sosire. Autoritățile au precizat că vor stabili o limită a numărului de turiști care pot veni într-o singură zi.

Test PCR pentru a putea intra în Muntenegru

Începând cu 25 martie, turiștii care vor să călătorească în Muntenegru vor trebui să prezinte un test negativ la Covid efectuat cu maxim 72 de ore înainte de zbor sau un test la anticorpi nu mai vechi de 30 de zile. De asemenea, intrarea este permisă cu un certificat de vaccinare doar dacă rapelul a fost făcut cu cel puțin șapte zile înainte de intrarea în țară. La fel ca înainte, toate aceste reguli nu se aplică călătorilor din Serbia, Kosovo, Croația, Bosnia și Herțegovina și Albania. 

Muntenegru își propune să vaccineze 70-75% din populație înainte de începerea sezonului turistic, care va începe oficial în luna iunie. Deoarece concurența din alte țări turistice este puternică, autoritățile susțin că în sezonul 2021 nu va exista o creștere a prețurilor la hotelurile din Muntenegru și nu va fi limitată circulația turiștilor în interiorul țării.

Turcia – măștile obligatorii în spații publice, în hote acestea sunt recomandate

În prezent, turiștii care vor să vină în Turcia sunt obligați să completeze o anchetă electronică pe pagina Ministerului Sănătății și să prezinte un test PCR negativ efectuat nu mai mult de 72 de ore înainte de sosire. 

Purtarea măștilor este încă o necesitate peste tot, cu excepția plajelor. În hotel, purtarea măștii are un caracter de recomandare. De asemenea, turiștii trebuie să mențină distanța socială oriunde nu s-ar afla. 

Deși nu există regulamente unice în privința piscinelor, spa-urilor și hamamelor, majoritatea hotelurilor au decis deschiderea acestora cu limitarea numărului de vizitatori – nu mai mult de 20 în același timp și doar cu programare.

Pentru sezonul de vară, Egiptul vrea să lanseze „coridoare turistice sigure”

În 2020, fluxul de turiști străini către Egipt a scăzut de aproape 4 ori. Pentru a reanima industria, țara se pregătește să deschidă „coridoare turistice sigure”. Această schemă de primire a oaspeților străini implică limitarea numărului maxim de pasageri la bordul aeronavei, efectuarea de teste de diagnostic pentru coronavirus atât la intrarea în Egipt, cât și la ieșirea din țară. 

În prezent, din 1200 de hoteluri din țară, 700 au fost deja autorizate să funcționeze în conformitate cu protocoale anti-Covid, iar „coridoarele turistice” vor fi lansate în vara acestui an. 

Italia și Spania – între dorință și incertitudine

Italia se pregătește pentru reluarea turismului internațional, care ar putea fi reluat pe 2 iunie, de Ziua Republicii. Pentru intrarea străinilor în țară, autoritățile iau în considerare drept condiții principale prezentarea certificatului de vaccinare sau prezentarea testelor negative pentru coronavirus. Dar deocamdată, până la sfârșitul lunii, în Italia rămân în vigoare măsuri restrictive la intrarea cetățenilor străini. Cei care se întorc din țările UE trebuie să dea teste și să treacă o perioadă de carantină de cinci zile. 

Autoritățile din Spania speră că anul acesta numărul turiștilor va crește până la jumătate din nivelul pre-pandemic. Pentru a atinge acest obiectiv, guvernul spaniol susține în mod activ pregătirea și introducerea certificatelor internaționale de vaccinare pentru sezonul turistic. Se ia în calcul oportunitatea de a începe primirea turiștilor vaccinați deja în luna mai. Dar până va fi luată o decizie privind reluarea sezonului turistic estival, sectorul rămâne în așteptare.

„Moldova: un loc unde să te regăsești”

Autoritățile din Republica Moldova încă nu au anunțat o dată privind inițierea sezonului turistic estival. Aceasta urmează a fi stabilită în funcție de evoluția situației epidemiologice. Până atunci însă, Agenția de Investiții, instituție cu care a fuzionat cu fosta Agenție a Turismului, a lansat o campanie de promovare a țării cu sloganul „Moldova: un loc unde să te regăsești”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.