Covid-19: mai multe țări se pregătesc să ridice restricțiile. În Moldova – fără schimbări

Israelul, unde aproape jumătate din populație este vaccinată împotriva Covid-19, ridică unele restricții, Marea Britanie se pregătește să ridice treptat lockdown-ul, Rusia a înregistrat al treilea vaccin anti-Covid, iar țările africane nu pot începe vaccinarea oamenilor din cauza lipsei vaccinului. La fel ca și Republica Moldova. Află într-o scurtă recenzie care e situația legată de noul coronavirus în lume.

Numărul de cazuri de infecție cu coronavirus în lume a depășit 111 milioane, în timpul pandemiei au murit 2,5 milioane de persoane, peste 62 de milioane de persoane s-au i recuperat, relatează Universitatea Johns Hopkins.

Israelul revine la viața normală: aproape jumătate din populație a fost vaccinată

Israelul, de duminică, 21 februarie, a ridicat o serie de restricții impuse din cauza răspândirii infecției cu coronavirus. Aproape jumătate din populația țării a primit cel puțin prima componentă a vaccinului. În țară s-au redeschis sălile de sport, hotelurile și instituțiile religioase. Vizitatorilor în schimb li se va cere să dețină un document de vaccinare sau un certificat de prezență a anticorpilor. De asemenea, și-au reluat activitatea toate magazinele, iar pentru a le vizita, nu oamenii nu au nevoie de certificate de imunitate.

Totodată, cetățenii încă mai trebuie să mențină distanța socială, dansurile în sălile de banchet și restaurante sunt interzise, iar numărul enoriașilor aflați simultan într-o moschee, sinagogă sau biserică nu trebuie să depășească jumătate din numărul obișnuit. Până acum, autoritățile țării au introdus lockdown-ul dur de trei ori în ultimul an. Guvernul israelian a promis că nu va exista al patrulea lockdown.

Marea Britanie se pregătește să ridice treptat lockdown-ul

Premierul britanic Boris Johnson urmează să anunțe, luni seara, despre relaxarea restricțiilor ce vizează stoparea răspândirii coronavirusului. Școlile, conform planului elaborat de guvern, se vor deschide pe 8 martie, iar de la acea dată vor fi permise întâlnirile a câte două două persoane din două gospodării diferite.

Din 29 martie, se așteaptă să fie permise întâlnirile câte șase persoane din diferite locuințe. Magazinele non-alimentare se vor deschide până la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit ziarelor, sălile barurilor și restaurantelor se vor deschide abia în luna mai, dar terasele de vară ar putea începe să primească vizitatori puțin mai devreme. În Marea Britanie, aproximativ 15 milioane de persoane expuse riscului au fost vaccinate. 

Rusia a anunțat că a înregistrat al treilea vaccin anti-Covid

Rusia a anunțat că, sâmbătă, 20 februarie, a înregistrat al treilea vaccin împotriva infecției cu coronavirus – KoviVac, dezvoltat la Centrul Ciumakov. Vaccinul KoviVac nu trebuie administrat persoanelor cu alergii severe și complicații după alte vaccinări, femeilor însărcinate și minorilor. După cum a spus prim-ministrul țării Mikhail Mishustin, până la mijlocul lunii martie, primele 120 de mii de doze din noul vaccin vor intra în circulație. Până acum, Rusia a dezvoltat alte două vaccinuri: Sputnik V și EpiVacCorona. Niciuna dintre acestea nu au fost autorizate de OMS.

Franța: În Nisa vor fi introduse noi restricții

În Nisa autoritățile se pregătesc să introducă măsuri restrictive din cauza creșterii cazurilor de infecție. Acum la o sută de mii de locuitori revin 700 de cazuri de îmbolnăviri, ceea ce  este mai mult decât în ​​orice altă localitate din Franța. Autoritățile locale urmează să decidă între limitarea și mai severă a orelor când se poate ieși din casă sau implementarea unui lockdown în weekend. Campania de vaccinare din Franța se desfășoară într-un ritm relativ lent: până acum doar 2,5 milioane de locuitori ai țării sunt vaccinați, din care 1,1 milioane au primit deja a doua componentă a vaccinului.

Africa a rămas fără vaccin

Între timp, ratele de vaccinare în Africa sunt printre cele mai scăzute din lume, majoritatea țărilor de pe continent nici măcar nu au început campania de vaccinare. Organizația Mondială a Sănătății așteaptă ca țările africane să primească vaccinul prin inițiativa Covax la sfârșitul lunii februarie. Primele 90 de milioane de doze de vaccin vor fi suficiente pentru a vaccina doar 3% din populația continentului. Acestea vor fi suficiente pentru principalele grupuri de risc, în principal lucrătorii din domeniul sănătății. Până la sfârșitul anului 2021, Africa se așteaptă să primească încă 600 de milioane de doze prin Covax, suficient pentru a vaccina 20% din populația continentului.

Republica Moldova, în așteptarea vaccinului

Republica Moldova se află și ea în așteptarea vaccinului anti-Covid. Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a declarat pentru IPN că vaccinurile anti-COVID-19 vor ajunge cu întârziere în Republica Moldova din cauza cererii mari de ser la nivel internațional, dar și a insuficienței de vaccin pe piață. Anterior, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța că primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 vor ajunge la Chișinău la mijlocul lunii februarie. Situația epidemiologică la nivel național este una nefavorabilă, înregistrându-se în ultimile 3 săptămâni o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Pentru a face față situației epidemiologice, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reactivat circa 500 paturi în cadrul instituțiilor republicane, municipale și raionale, pentru pacienții confirmați cu COVID-19.

Sursa: BBC.com

Foto: NBC.news, Getty images

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.