COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT

  • Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile.
  • 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic din Bender se tratează de COVID-19, iar un beneficiar se află în stare gravă.
  • Feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.
  • Așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene vine cu atacuri la vicepremiera Cristina Lesnic și autoritățile de la Chișinău.

PE LUNG

SOCIAL

1. Angajații întreprinderilor comerciale și cei din sfera serviciilor vor fi testați selectiv pentru coronavirus. În caz de refuz, unitatea comercială va fi închisă. În așa mod așa-zisele autorități din regiunea transnistreană vor să pună în aplicare măsuri sporite de control a respectării carantinei de către agenții economici. De astăzi, au fost deschise birourile notariale și agențiile imobiliare. De mâine se vor deschide secția de pașapoarte și secția de calificare a conducătorilor auto. De pe 28 mai se vor redeschide saloanele de frumusețe. Acestea vor funcționa conform următoarelor reguli: într-o încăpere să nu se afle mai mult de 20 de persoane (10 clienți) și fiecare angajat – client să lucreze într-un perimetru de 12 metri pătrați.

2. Beneficiarii și angajații internatului psihoneurologic din Bender sunt tratați în spitalele din Bender, din Tiraspol și din Slobozia. Au fost înregistrate 143 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 14 sunt angajați ai instituției.

Unul dintre beneficiari în vârstă de 68 de ani se află în stare gravă, fiind internat de vineri în secția de terapie intensivă. Restul persoanelor au starea de sănătate medie și satisfăcătoare. Pe lângă tratamentul specific, toată lumea este supusă terapiei antivirale și antibacteriene. Focarul din internatul psihoneurologic a fost depistat pe 11 mai. De la începutul epidemiei, au fost înregistrate 878 de cazuri de infecție cu COVID-19 în regiunea transnistreană. 484 de pacienți au fost tratați, iar 35 au murit.

3. După ce a fost blocată „frontiera administrativă” de pe Nistru și au fost instalate blocaje ilegale în Zona de Securitate, feribotul rămâne singura cale de acces pentru locuitorii satelor Cocieri, Molovata Noua, Corjova.

https://www.facebook.com/pavel.cazacu.7/videos/10221751499684277/?__xts__[0]=68.ARBkQdyjx5zWDRVyoyz9GY7I3QYU9AW2wIFF5mawLRVcIpUDIO-4CCgdcRMy_CRJQdiVb2fk7tjCjZe-dzAUDL6M2QJ8JtEttjhbDFrbupvZyTl9bLWG5g-AR-ZUV2TsSyk0kuo6-OgmkCxZ0XjwWd9XPtNs6jMSOchbbhMlpqpimxXLL14mHsC7fXFNz-Z-mzNiACdVF-TlilJ2SIDlhiF_z8cd3a91LKZr9NmdBJInu2ih0z2dirqXJ6I6-G11pEPK-FmD89jc0GF7ZCNfL5vJ8DQUzT_mEHP5zvTr-yvOHCeMvDl17Wlh3SYq_kj5sydBdSUvGA&__tn__=-R

POLITICĂ

1. Pe 21 mai la Bender a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control. Subiectele principale au fost: impedimentele de circulație create de Tiraspol în Zona de Securitate prin instalarea ilegală a posturilor grănicerești și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale și blocarea activității observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare.

Apoi, pe 22 mai a avut loc o întâlnire a grupului de lucru pe probleme vamale. Subiectele puse în discuție vizează importul și vămuirea bunurilor și serviciilor, bunurile interzise în Republica Moldova, condițiile de aplicare a regulilor TIR în privința tranzitului prin regiunea transnistreană. Pe ordinea de zi a ședinței au mai figurat anularea taxelor de vinietă pentru posesorii mijloacelor de transport și cetățenilor Republicii Moldova, care traversează regiunea transnistreană și altele.

2. Agenția de presă din regiunea transnistreană PMR Novosti a publicat două articole săptămâna trecută în care atacă Chișinăul. „Deficit de conștiință și rațiune. De ce reprezentantul Republicii Moldova umflă conflictul” – așa sună titlul unui articol în care este atacată vicepremiera Cristina Lesnic. „Toată deșertăciunea și absurditatea poziției oficialului moldovean Cristina Lesnic, construită pe duble standarde, este evidentă. Astfel de acțiuni imitative primitive pentru a inventa probleme din nimic creează tensiune suplimentară în procesul de soluționare și discreditează Chișinăul ca participant stabil și responsabil la procesul de negociere”, a declarat așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii transnistrene.

Mai mult, așa-zisele autorități din regiune califică solicitările autorităților de la Chișinău de a scoate posturile ilegale în Zona de Securitate drept „isterie”.

Cel de-al doilea text publicat de PMR Novosti spune că reprezentanții regiunii transnistrene a făcut o evaluare juridică dură a „acțiunilor anti-umane ale Moldovei” și că „poziția autorităților moldovenești în perioada pandemiei a dus la încălcarea în masă a drepturilor locuitorilor regiunii transnistrene”.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.