Congresul PCRM, surprize, ce va urma?/ OPINIE

În toiul forfotei de pregătire a celui de al șaptelea congres al PCRM, trei deputați ai fracțiunii comuniste Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc anunță că părăsesc formațiunea și revin în Parlament. Această plecare a fost una neașteptată pentru oamenii simpli nu doar pentru membrii de partid sau votanții acestuia.

Declarațiile celor două tabere denotă grave probleme de comunicare în interiorul formațiunii conduse de Vladimir Voronin. La plecarea lui Marian Lupu, în iunie 2009, apoi la cea a cvartetului Vladimir Țurcan, Victor Stepaniuc, Liudmila Belcencova și Valentin Guznac din toamna aceluiași an, după aceea a urmat grupul format din Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc, în toamna lui 2011. Toți fruntașii partidului au declarat că este o surpriză și că nimeni nu i-a anunțat despre intențiile celor care au plecat. Toate aceste plecări și modul în care ele au loc denotă faptul că în PCRM nu există acea democrație pe care o tot pomenește liderul acestei formațiuni. Aceste evadări și declarațiile care se fac după ele dau impresia că în formațiunea condusă de Vladimir Voronin, ,,până ajungi la Dumnezeu te mănâncă sfinții”.

Plecarea grupului condus de Vadim Mișin nu este una de dragul a ceva sau în schimbul a ceva, aceasta scoate la iveală ceea ce spunea încă în luna noiembrie 2011, Igor Dodon, că în PCRM există grupuri de interes, care conduc această formațiune. PCRM-ul riscă să ajungă la o extremă dacă tot mai mulți dintre membrii importanți vor pleca. Acum, când PCRM-ul este la un raiting asemănător anului 2000-2001 este greu de închipuit ce interese i-ar fi determinat pe cei trei să părăsească formațiunea. Logica este clară, lupta internă din cadrul partidului a devenit una foarte crâncenă, astfel încât unii dintre liderii partidului se sufocă și renunță la tot ceea ce ei numesc idealuri socialiste și comuniste.

PCRM după congres

Congresul din 9 iunie nu va aduce mari schimbări a feței Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Deși în ultima perioadă analiștii politici, jurnaliștii, politicienii îți dădeau cu părerea cine va fi succesorul lui Voronin, dacă acesta va părăsi funcția de președinte. Acest lucru, cel mai probabil, nu se va întâmpla. Plecarea lui Voronin din fruntea formațiunii ar înseamna pentru comuniști interzicerea simbolicii, în plus Vladimir Voronin este un politician de factură sovietică, care e obișnuit să plece din funcții doar în altă lume, în niciun caz la pensie. La congresul din 9 iunie ne putem aștepta la schimbări în cadrele partidului, care încep să se subțieze, pe lângă rezoluția care cu siguranță va prevedea debarcarea ,,Aliansului” de la guvernare, va fi adoptată si strategia sau direcția pentru următorii ani. Chiar dacă direcția declarată va fi una democratică, la nivel de declarații, oamenii care astăzi formează fracțiunea PCRM sunt mult mai radicali chiar și față de cum erau în anul anul 2009.

 De Constantin Uzdriş

Opiniile exprimate în prezentul articol aparțin autorului și nu reflectă în mod necesar poziția portalului Moldova.ORG

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.