Congresul diasporei la cea de-a IV-a ediție

 De Cătălina Gromov

Cel de-al IV-lea Congres al Diasporei şi-a deschis lucrările la Chişinău. Evenimetul se desfășoară în perioada 12-13 octombrie și este onorat de prezenţa a circa 110 delegaţi din 31 de ţări, inclusiv din: Italia, Franţa, Germania, Portugalia, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, SUA, Canada, ţările CSI. Scopul acestuia este de-a consolida parteneriatului dintre Guvernul Republicii Moldova şi migranţii moldoveni de peste hotare. În prima zi a congresului, diasporele au pus în discuţie diverse probleme cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova peste hotare.

Premierul Vlad Filat a subliniat, referitor la acest subiect că întîlnirile care le-a avut peste hotare cu reprezentanţii diasporei, îi redau optimism în ceea ce priveşte evoluţia lucrurilor, deoarece a găsit acea dorinţă şi înţelegere de conjugare a eforturilor în vederea continuării cursului de modernizare, democratizare şi prosperare a ţării. Conform prim-ministrului, situaţia actuală ne obligă să rămînem uniţi, pentru a oferi o perspectivă clară Republicii Moldova.

„În acest an de guvernare democratică au fost înregistrate rezultate pozitive, ca şi tendinţă şi ca fundament, acţiuni care trebuie să fie recunoscute şi apreciate. Dincolo de procesele generate de reforme, au fost întreprinse acţiuni în vederea ameliorării condiţiilor pentru moldovenii aflaţi peste hotare. Dar mai avem foarte multe de făcut, în special la capitolul protecţie socială”, a accentuat Vlad Filat.

Printre acţiunile de susţinere a diasporei moldoveneşti, prim-ministrul a menţionat necesitatea elaborării unor strategii de dezvoltare şi crearea condiţiilor pentru investiţii şi de iniţiere a afacerilor pentru gastarbeiterii moldoveni, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă.

În cadrul şedinţei, Vitalie Ciobanu, preşedintele Asociaţiei „Dacia” din oraşul Roma, Italia, a lansat un set de propuneri privind îmbunătăţirea politicilor de protecţie a comunităţilor moldovenilor de peste hotare. Vitalie Ciobanu a solicitat statului susţinere la editarea în străinătate a presei de limbă română, dar şi la informarea mai eficientă a migranţilor moldoveni asupra politicilor guvernamentale. De asemenea, el a propus crearea unui Departament pentru Migraţie pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Alina Dudco, preşedintele Asociaţiei imigranţilor moldoveni din Portugalia, a solicitat sprijinul autorităţilor moldovene la elaborarea manualelor de limbă română pentru copiii moldoveni aflaţi peste hotare.

Vlad Filat a spus că o parte din solicitările diasporei moldoveneşti au fost deja realizate, printre care reducerea taxelor pentru perfectarea documentelor, administrarea mai eficientă a proceselor la frontieră şi altele. Referindu-se la problemele de protecţie socială, el a spus că un acord în acest sens a fost semnat cu România şi a promis că va aborda subiectul respectiv cu omologul său italian Silvio Berlusconi, în timpul vizitei pe care o va efectua în timpul apropiat în Italia.

Mîine, cea de-a doua zi a congresului este dedicată unui atelier de lucru organizat cu implicarea directă a delegaţilor Congresului. De asemenea, congresul va adopta şi o Rezoluţie, care va include recomandări concrete de stimulare a dezvoltării durabile a ţării, care ulterior vor fi propuse pentru discuţie autorităţilor centrale. Evenimentul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Susţinerea implimentării componenţei de migraţie şi dezvoltare a perteneriatului pentru mobilitate UE-Republica Moldova", implimentat de Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Republica Moldova şi Guvernul Republicii Moldova.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.