Confesiuni din Cărturești | de 4 ani, ne bucurăm de cititori și librării cool în Chișinău

E cool să fii librar? Dacă da, de ce sunt atât de puțini librari în cercurile noastre de comunicare? Și ce-ar trebui să se întâmple ca să ajungem o comunitate în acest oraș? Oamenii care vin să se angajeze într-o librărie se ciocnesc de realitate ca de viața de dincolo de filtrele Instagram. Aici, cu toate cărțile din jur, nu prea ai timp să citești decât în timpul liber, care e la fel de puțin ca la alte joburi.

Liste de vânzări, aranjare la raft, importuri de carte, promoții, retururi, ștergerea prafului, în paralel cu discuții și recomandări de carte pentru cititori transformă jobul de vis într-o rutină.

Aceeași rutină poate fi inspirație pentru propriile porniri creative. Unii își aranjează la vedere cărțile preferate, alții fac rafturi tematice după culoarea coperților. Ceilalți își satisfac nevoia de comunicare cu recomandări de carte, așa cum fac eu.

Săptămâna aceasta ne aniversăm simbolic, împreună cu tine. Patru ani de Cărturești Moldova – O fi mult? O fi puțin? Atât cât să ne țină energia asta pentru a continua. De fapt, ne-am gândit la o poveste despre cum este să nu te oprești, să continui, să aduni oamenii și să împărtășești cu ei rolul tău în comunitate.

Da, Cărturești a venit cu o abordare nouă, care mi-a plăcut de la prima oră din interviul de angajare. „Aici poți să fii cine vrei.” După patru ani, tot librară sunt. Discuțiile zilnice în jurul cărților îmi plac la fel de mult ca lectura în tihnă. Dar, pentru că vara asta am vorbit suficient despre motivele proprii de librărit, am rugat trei dintre colegele cu care lucrez de la deschidere, să-mi răspundă la câteva întrebări. Nu mi-am propus să aflu secrete, ci mai degrabă să vă ofer o imagine a librăriei prin ochii altor oameni. Și, mărturisesc, cu greu s-au lăsat înduplecate să-mi răspundă la cele mai simple întrebări, asta pentru că sunt mereu acolo pentru noi, fiecare la capitolul potrivit.

Carolina Gajinschi este librară șefă. A venit în librărie după un concediu de maternitate de vreo patru ani și doi copii. Este omul care va schimba rafturile de atâtea ori până când vor arăta perfect. Spiritul ei de organizatoare ne-a adus în momentul când rutina din librărie este compusă din zeci de acțiuni mici, dar care ne ajută să menținem lucrurile aproape și să muncim relativ relaxat.

De cât timp lucrezi în Cărturești?

Oficial am patru ani întregi, însă îl admir de prin 2008.

Cum simți jobul de librară șefă și ce te face să rămâi aici?

Ar putea suna banal, dar vreau să răspund scurt – am avut multe provocări, am descoperit o mulțime de lucruri și oameni, m-am bucurat de multe victorii împreună cu echipele de pe ambele maluri ale Prutului.

Rămân aici pentru posibilitatea de a aranja cărți. Sunt omul care își cere voie să rearanjeze bibliotecile personale ale rudelor și ale prietenilor. Chiar și acasă am două dulapuri de cărți aranjate pe domenii și autori. Îmi mai place să descopăr oameni.

Ce te inspiră?

Mă simt privilegiată. Am avut întotdeauna parte de cei mai buni oameni în jurul meu: părinții, bunicii, prietenii, profesorii, colegii, șefii, librarii, clienții.
Îmi încarc bateriile din călătorii și multitudinea de cărți ce mă înconjoară.

Iulia Minciucova este achizitoare de carte și produse pentru Cărturești Moldova. Trăiește în București. A venit în rolul de librară doar pentru câteva luni. Este determinată să facă achiziții locale și e motorașul din spatele promoțiilor de pe site-ul carturesti.md, dar și a selecției de carte în limba rusă.

De cât timp lucrezi în Cărturești?

De patru ani. Știam că se va deschide librăria, dar nu am găsit nici un anunț de recrutare. Tocmai cunoscusem o persoană care a refuzat jobul de librar din motive personale. A fost deschisă să-mi ofere un contact de la Cărturești. A fost soarta, ce să zic.

Ce te fac să rămâi aici?

Atmosfera. E despre frumos, oamenii care pășesc pragul librăriei, cărțile din ofertă, colegii și partenerii de proiecte. Mai e și despre libertatea de a crea și învăța. Cum să nu rămân?

Cine te inspiră?

Nu cred că este o persoană. Cred că este copilul din interiorul meu care vrea să aducă ceva mai mult în societate noastră, să vadă schimbări spre bine, să ajute, să conecteze lumi și oameni care au nevoie unii de alții, măcar prin cărți.

Lucia Butnariuc este manageră a site-ului cărturești.md. Citește cel mai mult dintre noi toți. Își realizează toate maratoanele de lectură. E foarte zgârcită la povestit și recomandări. Știe întotdeauna noutățile de carte, mai ales din zona Young Adult.

De cât timp lucrezi în Cărturești?

De patru ani. Simțeam nevoia unei schimbări, jobul la acel moment devenise monoton. Mi-am dorit un job legat de cărți, citeam destul de mult. Anunțul despre deschiderea Cărturești în Chișinău m-a făcut să acționez rapid. Am trimis CV-ul, am fost invitată la interviu, am trecut printr-un internship pentru librarii noi. Și, prin septembrie 2019, am ajuns librară cu acte în regulă.

Ce te face să rămâi aici?

Acesta este locul unde totul este în schimbare. Fiecare zi este diferită, cu o carte nouă, o poveste interesantă sau un raft tematic. Chiar și o problemă tehnică mă revigorează. Mai sunt și colegii mei. Suntem foarte diferiți, ne interesează lucruri uneori opuse, dar ne place să discutăm și să ne descoperim. Uneori reușim să ne molipsim reciproc de pasiuni și cuvinte parazite.

Cine te inspiră?

Mă inspiră locul ăsta, are un farmec aparte. Uneori îmi doresc să am mai mult timp de lectură în atmosfera de librărie. Dar chiar și atunci când vin în timpul meu liber, nu rueșesc deloc să citesc liniștită și să parcurg o carte cap-coadă. Ca să pot zbura prin librărie după cărți și să zâmbesc frumos cititorilor, o echipă întreagă trebuie să stea pe liste de vânzări, să trimită facturi, să negocieze prețuri și să regleze sisteme de comenzi. Cei mai mulți nu vor ajunge în atenție publică și nu-și doresc asta. Dar toți suntem de acord că facem o muncă frumoasă. Și ne bucurăm împreună de toate reușitele.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.