Comunistii nu-s cu limba romana ca Lupu

Deşi sunt membri ai aceluiaşi partid, majoritatea deputaţilor comunişti nu vede cu ochi buni ideea lansată de spicherul Marian Lupu referitor la limbă. Lunea trecută, în cadrul unei întâlniri cu studenţii şi profesorii de la Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi, preşedintele Parlamentului a spus că „româna şi moldoveneasca sunt aceeaşi limbă”, menţionând că este favorabil ideii ca în documentele normative denumirea politică a limbii să fie cea moldovenească, iar în paranteze să fie indicat şi calificativul „română”. Potrivit lui Lupu, aceasta este soluţia cea mai simplă pentru a împăca taberele care optează pentru o denumire a limbii sau alta.

JURNAL a solicitat opinia mai multor deputaţi comunişti referitor la propunerea spicherului de a introduce între paranteze limba română în documentele oficiale moldoveneşti.

Vladimir Ţurcanu, deputat comunist: „Noi avem ceea ce avem în Constituţie”

„Ştiu ce este în Constituţie şi ceea ce e scris – e scris concret în art. 13 despre limba moldovenească. Altceva e că, după cum am fost informat eu, a fost pusă întrebarea: cum socotiţi, care-i limba? Şi dl Lupu a spus că a fost cândva formula limba moldovenească, iar în paranteze – identică cu cea română. Asta a fost cândva, iar astăzi noi avem ceea ce avem în Constituţie şi eu cred că atunci când vorbim despre actele normative, chestiile acestea nu pot fi. În rest, în comunicare nu cred că poate fi vreo problemă”.

Iurie Stoicov, deputat comunist: „Ar fi o cale reuşită de soluţionare a veşnicei discuţii”

„Cred că este o idee destul de bună. Ce-i drept, acest lucru nu este fixat în Constituţie, dar cred că ar fi, în general, o cale reuşită de soluţionare a veşnicei discuţii pe care o avem. De o asemenea soluţie a fost nevoie tot timpul, fiindcă aceasta ar fi o ieşire din discuţiile interminabile referitoare la limbă. Cineva crede că limba e moldovenească, cineva că e română, dar cu toţii înţelegem că e o limbă identică cu cea moldovenească. Pentru ca această idee să se poată realiza, este nevoie ca ea să fie conştientizată şi acceptată de populaţie, şi apoi consfinţită în Constituţie”.

Valeriu Calmaţui, deputat comunist: „Nu cred că această idee este realizabilă”

„În Constituţia R. Moldova este stipulat destul de clar ce limbă este în ţara noastră. Deci, ce să mai îmblăm noi cu toate astea? Nu ştiu, eu personal n-am auzit asemenea declaraţii de la Lupu, doar ceea ce a fost comentat în presă. Dar asta e altă chestie. Nu cred că această idee este realizabilă. Pentru ce să o facem, oricum pe toţi n-o să-i putem împăca”.

Iosif Chetraru, deputat comunist: „Trebuie să ne ţinem de Constituţie”

„Eu nu am auzit declaraţia lui Lupu. Nu sunt vinovat că nu privesc televiziunea întotdeauna. Dar, în general, despre o asemenea idee aş putea spune că ea reprezintă o abatere de la Constituţie. Acolo e scris concret care este limba de stat, limba noastră. Cândva a fost, dacă ţineţi minte, ideea ca să fie în paranteză indicată limba română, dar ea nu a fost acceptată atunci şi de atâţia ani de când e Constituţia se scrie limba moldovenească. Care e părerea dlui Lupu cinstit vă spun că nu ştiu şi nu pot să mă exprim aşa prompt pe această chestiune. În principiu, cred că ar trebui să ne ţinem de Constituţie”. Sondaj realizat de Mariana Raţă. //www.ziar.jurnal.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.