Comisia Europeana va propune UE recunoasterea "aspiratiilor europene" ale tarilor post-sovietice

Comisia Europeana va propune in curand, semnarea de catre Uniunea Europeana, a unor acorduri de asocierie cu sase state post-sovietice si anume -Republica Moldova, Belarus, Georgia, Ucraina, Armenia si Azerbaidjan. De asemenea CE va propune „recunoasterea identitatii si aspiratiei europene a acestor tari", titreaza publicatia electronica ‘Euobserver”.

Potrivit sursei citate, acest lucru este mentionat in proiectul comunicatului Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliul UE privind Parteneriatul Estic. Potrivit documentului, noile acorduri vor fi similare celor semnate cu Polonia si Lituania in 2004, dar nu vor contine promisiuni privind aderarea la UE.

In document se arata ca Parteneriatul Estic va contine un plan de masuri, indreptate spre un semnal clar si durabil de solidaritate cu UE si crearea avantajelor palpabile si recunoscute de catre cetatenii tarilor-partenere. Aceste masuri trebuie sa includa crearea unei zone de liber schimb, similara cu zona economica, existenta in prezent intre UE si Islanda, Norvegia si Lichtenshtein. Pentru crearea unei astfel de zone, tarile vor trebui sa implementeze aquis-ului comunitar.

Parteneriatul Estic va prevede introducerea regimului fara vize cu cele sase state in perspectiva indelungata prin reducerea treptata a perioadei de eliberare a vizelor si crearea centrelor comune pentru eliberarea vizelor.

In ceea ce priveste cooperarea in domeniul energetic, Comisia Europeana propune semnarea memorandumurilor de intelegere, care vor contribui la asigurarea secutitatii energetice a UE, inclusiv va prevedea „gestionarea si detinerea in comun a gazoductelor de catre companiile tarilor-furnizoare, de tranzit si consumatoare".

Totodata, in comunicatul CE se arata ca in cadrul Parteneriatului Estic se prevede majorarea cheltuielilor UE pentru asistenta tarilor din Parteneriatul Estic de la 6 euro pana la 12 euro pe cap de locuitor in anul 2013 si de 20 euro pe cap de locuitor, pana in anul 2020, comparativ cu 30 euro pe cap de locuitor acordate tarilor din Balcani. Aceste majorari vor costa 2,1 mlrd euro, pe langa pierderile de 75 mln euro in rezultatul anularii costurilor pentru viza.
Comunicatul urmeaza a fi prezentat si adoptat la 3 decembrie curent, iar ulterior va fi examinat in cadrul
sedintei Consiliului European la 11-12 decembrie 2008.

Comisia Europeana va mai propune desfasurarea Summitului Partaneriatului Estic in iunie 2009 pentru a lansa acest proiect.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.