Comisia Europeană: RM a făcut un progres „nesatisfăcător”

Bruxelles-ul este foarte preocupat de ce se întâmplă la Chişinău, a declarat joi Benita Ferrero-Waldner, Comisarul european pentru Relaţii Externe şi Politica de Vecinătate, prezentând rapoartele de ţară, pentru 2008, a statelor incluse în Politica Europeană de Vecinătate.

Majoritatea întrebărilor adresate de jurnalişti europeni comisarului au vizat situaţia postelectorală din RM. Răspunsurile lui Ferrero-Waldner au fost pronunţate mai mult pe jumătate, cu menţiunea că UE vrea să vadă ce va mai urma. Oficialul european a declarat că Bruxellesul e „alarmat” de introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români şi „condamnă violenţele excesive cu care poliţiştii moldoveni au acţionat”. Ea a adăugat că UE vrea să vadă o anchetă profesionistă referitor la cele întâmplate pe 6 şi 7 aprilie. Referitor la simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei române, promisă de Bucureşti, Ferrero-Waldner a spus că această chestiune nu este de competenţa Comisiei, ci ţine de politica fiecărui stat, dar recomandă autorităţilor române să gestioneze acest proces cu mare atenţie.

Potrivit lui Cesare de Montis, şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, progresele pe 2008 ale RM se rezumă doar la: parteneriatul de mobilitate (intrarea în vigoare începând cu 1 ianuarie 2008 a Acordurilor de facilitare a regimului de vize şi de readmisie); cooperare bună în domeniul soluţionării crizei transnistrene; adoptarea a două legi inedite (cu privire la serviciul public şi privind transparenţa în procesul de luare a deciziilor) şi un anumit progres în modernizarea vămii. În schimb, există multiple probleme cu drepturile omului şi libertăţile fundamentale, iar situaţia din domeniul economic „nu a evoluat tocmai satisfăcător”. Cu toate acestea, UE vrea relaţii mai aprofundate şi mai extinse cu RM, potrivit lui Gunnar Wiegand, directorul pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, din cadrul Directoratului general Relaţii Externe al Comisiei. „Sperăm că în câteva săptămâni va exista un dialog politic autentic între partide. Totodată, vrem să se facă lumină în evenimentele de la 7 aprilie, iar persoanele ce au încălcat drepturile omului să fie anchetate”, a spus Wiegand. El a adăugat că în viitorul apropiat la Chişinău se vor face şi alte vizite de rang înalt. Iar luni, la Bruxelles, miniştrii de Externe ai statelor UE vor examina situaţia RM, dar şi relaţia Chişinău-Bucureşti.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.