Climatul investitional si procesul de democratizare vor garanta democratizarea Moldovei

"Atitudinea pro-occidentala nu este egala cu europenizarea. Actiunile Republicii Moldova trebuie sa corespunda mesajelor pe care le expune, in caz contrar, credibilitatea ei va suferi. Principalele teste pentru perspectivele europene ale Republicii Moldova sunt climatul investitional si procesul de democratizare", a declarat miercuri, in cadrul Conferintei internationale "Moldova si Europa: venind mai aproape", expertul international pe probleme de integrare europeana, Nicu Popescu.

Potrivit lui, Republica Moldova ar trebui sa preia experienta Albaniei sau a Macedoniei, care, fiind sarace, au progresat in directia Uniunii Europene "numai dupa ce au avut o democratizare reala a societatii". "Principala recomandare pentru Guvernul Republicii Moldova este sa ceara ceva concret. Atunci cand se spune ca se doreste implicarea UE in solutionarea problemei transnistrene sau asistenta oferita de aceasta, nu este suficient, Moldova trebuie sa ceara exact ceea ce doreste. Daca Moldova are sansa sa-si coordoneze cerintele sale fata de UE impreuna cu Ucraina, cerand impreuna anumite lucruri, atunci pentru UE va fi foarte dificil din punct de vedere politic sa refuze".

La randul sau, expertul de la Institutul Politic International si Securitate din Germania, Anneli Ute Gabanyi, a atras atentia asupra rolului Romaniei in perspectiva europeana a Republicii Moldova. "Romania a promis ca va deveni avocatul Moldovei pe drumul integrarii in structurile euro-atlantice imediat dupa ce Republica Moldova s-a declarat independenta. Insa Romania a avut probleme in onorarea acestor promisiuni. Occidentul nu a dorit ca Romania sa se implice prea mult in aceste probleme si ea a fost catapultata destul de repede din formatul de negocieri. In al doilea rand, schimbarile si problemele de identitate nationala in Republica Moldova s-au agravat in ultimii ani si au condus la exacerbarea relatiilor bilaterale. A fost foarte clar ca Romania nu a putut face nimic fara ca sa existe proteste din partea cealalta a Prutului. Odata cu schimbarea atitudinii Chisinaului fata de Rusia, s-a inteles foarte bine ca drumul Republicii Moldova catre UE trebuie sa duca cu Romania si prin Romania. Nu poti intra intr-o confruntare cu vecinul din Vest si cu o viitoare tara europeana si, in acelasi timp, sa te apropii de UE. Este imbucurator faptul ca Guvernul Romaniei a inteles acest lucru si profita de el", a spus expertul.

Solicitata sa comenteze propunerile presedintelui ucrainean Victor Iuscenko, privind democratizarea regiunii transnistrene, Anneli Ute Gabanyi a declarat ca orice incercare de a include conducerea de la Tiraspol in negocieri "poate sa aduca la o legitimare a acesteia".

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.